Potatisgratäng med ädelost

En krämig potatisgratäng passar till det mesta och gör sällan någon besviken. Prova att ta gratängen till en ny nivå med smakrik ädelost som gifter sig utmärkt med potatisen i denna gräddiga härlighet!
Ett recept från:
Buffé nr 11, 2023

Ingredienser
6 portioner
1 1/2 kg fast potatis
2 1/2 dl vispgrädde
5 dl mjölk (3%)
2 tsk dijonsenap
1 1/2 tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar
100 g ädelost
smör (till formen)
Gör så här
01:00:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2022 KJ / 484 kCal
Fett27 g
Salt2.07 g
Kolhydrater47 g
Protein10 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Halverade mjölken och dubblade grädden. Tog 140 gram ädelost då det var kampanjpris i butiken och tyckte den räckte. Saltade mer än anvisningarna också men där bör man även ta hänsyn till vilken typ av ädelost man har också. Serverades med rostbiff och ruccola. Mycket gott!
Emelie
2024-12-20Otroligt god med mycket smak! Strödde även över rikligt med Västerbottenost och lite ströbröd på toppen. Blev mycket uppskattad!
Linda
2023-12-31Bytte ut det mesta av mjölken till grädde, för krämigare variant. Blev väldigt bra. Skall nästa gång också öka mängden ädelost, för något mer ostsmak.
Kerstin
2023-12-27