Jordärtskocka - Recpet med jordärtskocka
Recept

Jordärtskocka

Jordärtskockan är en riktig delikatessknöl med len, aromatisk och karaktärsfull smak. Jordärtskockor används mest för sin fina smak och är god att kok...a och servera med smör, eller att ha i soppa och mos. Här hittar du våra utsökta jordärtskocksrecept.

Typ av måltid
Typ av rätt
Ingredienser
Allergianpassat
Dölj filter
Visa fler recept Till toppen

Lär dig mer om jordärtskockor

Jordärtskockor (Helianthus tuberosus) är näringsrika, ätliga jordstamknölar. De innehåller inulin, en stärkelseart som är uppbyggd av fruktsocker vilket gör kockorna lämpliga för diabetiker. En riktig delikatessknöl med len, aromatisk och karaktärsfull smak. Jordärtskockor används mest för sin fina smak.

Jordärtskocka

Jordärtskockor är mer eller mindre knöliga och ska ha minst 3 cm diameter och gärna vara större. Knölarna ska kännas fasta. Skalet är tunt, fruktköttet är vitt och saftigt. Det mörknar något vid kokning. Lägg skalade skockor i kallt vatten så mörknar de inte.

God att koka och servera med smör, eller att ha i soppa och mos. Att gratinera med ostsås, passera den och använda i soppa eller puré är andra tips. Jordärtskocka passar inte att äta rå. I handeln är röd jordärtskocka vanligast, men det finns även vit.

Ursprung:

Sverige, Holland, Frankrike.

Säsong:

Mitten av september till början av juni.

Förvaring:

2–4°C.

Tips:

Halvera dem, pensla med olivolja och ugnsbaka skockorna, krydda på slutet med lite färsk dragon och citron.