Minigratänger med jordärtskocka | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Minigratänger med jordärtskocka

Godare gratäng på potatis och jordärtskocka får man leta efter! Tricket för att få den riktigt krämig är att koka potatisen och jordärtskockorna i grädden innan gratinering. Dessutom går det utmärkt att förbereda allt. Servera i portionsformar för en festligare känsla.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2013
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Dagen före nyårsafton: Sätt ugnen på 225°C.
  2. Skala och skiva potatis och jordärtskockor tunt. Skala och finhacka vitlöken. 
  3. Lägg potatis, jordärtskockor, vitlök, 4 dl av grädden (för 6 portioner), salt och peppar i en kastrull.
  4. Koka upp och låt småkoka ca 20 minuter. Rör då och då så det inte bränns i botten. 
  5. Smörj 6 ugnssäkra portionsformar (för 6 portioner). Fördela gratängblandningen i formarna. Strö över den rivna parmesanen.
  6. Gratinera mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt svalna och ställ i kylen. Hit kan förberedas.
  7. 30 minuter före servering: Sätt ugnen på 175°C. Fördela resterande grädde över formarna. Värm dem i ugnen 15–20 minuter. 
  8. Servera gärna gratängerna till Helstekt ryggbiff med rödvinssås, rostade betor, rötter och vitlökssvamp.

För alla

Fri från gluten.
Gör laktosfri: Använd smör och grädde utan laktos.
Gör mjölkproteinfri: Ersätt smör med mjölkfritt matfett. Byt grädde mot soja- eller havrebaserad gräddersättning och välj mjölkfritt ostalternativ.
Gör äggfri: Känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym, t ex svensk hårdost.

Ingredienser

Portioner: 6
  • 500 g mjölig potatis
  • 500 g jordärtskockor
  • 1 vitlöksklyfta
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 1 dl finriven parmesanost
  • smör till formarna
Lägg till i inköpslistan