Potatisgratäng med skal, jordärtskocka och timjan

4
0
Potatisgratäng med skal, jordärtskocka och timjan

Behåll skalen på potatisen när du gör gratäng för en djupare smak och mer vitaminer. Jordärtskockan bidrar med en nätt sötma och timjan bidrar med örtig fräschör. Genom att förkoka potatisen i gräddmjölk har du koll på både smak och konsistens.

Skriv ut

Ett recept från:
Buffé nr 3, 2017

Potatisgratäng med skal, jordärtskocka och timjan

Ingredienser

6 portioner
1800 g
fast potatis (gärna marilyn)
3
vitlöksklyftor
4
jordärtskockor
2 1/2 dl
vispgrädde
5 dl
mjölk (3 %)
1 1/2 tsk
torkad timjan
2 1/2 tsk
salt
1 tsk
grovmalen svartpeppar
2 dl
riven ost

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av grädde och mjölk.
Innehåller mjölkrprotein.

Gör så här

Tips

Gratängen går fint att laga 1 dag innan. Öka i så fall mängden grädde till 3 dl och mängden mjölk till 6 dl (för 6 port) och följ receptet till och med punkt 5. Täck över och förvara i kylen. När det är dags för servering, värm gratängen i ugnen på 150°C till den är genomvarm, ca 45 minutera. Täck ev med folie mot slutet om den får för mycket färg.

Vad tyckte du om receptet?

4

Kommentarer

Näringsvärde per portion

Energi 2114 KJ / 505 kCal
Fett 23 g
Salt 3 g
Kolhydrater 57 g
Protein 13 g
Läs mer om näringsvärden

Testa liknande recept