Potatisgratäng med skal, jordärtskocka och timjan

Betyg 3.8 av 5.
12 personer har röstat
2
Potatisgratäng med skal, jordärtskocka och timjan

Behåll skalen på potatisen när du gör gratäng för en djupare smak och mer vitaminer. Jordärtskockan bidrar med en nätt sötma och timjan bidrar med örtig fräschör. Genom att förkoka potatisen i gräddmjölk har du koll på både smak och konsistens.

Ett recept från:
Buffé nr 3, 2017

Potatisgratäng med skal, jordärtskocka och timjan

Ingredienser

6 portioner
1800 g  fast potatis (gärna marilyn)
3   vitlöksklyftor
4   jordärtskockor
2 1/2 dl  vispgrädde
5 dl  mjölk (3 %)
1 1/2 tsk  torkad timjan
2 1/2 tsk  salt
1 tsk  grovmalen svartpeppar
2 dl  riven ost

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av grädde och mjölk.
Innehåller mjölkrprotein.

Gör så här

Tips

Gratängen går fint att laga 1 dag innan. Öka i så fall mängden grädde till 3 dl och mängden mjölk till 6 dl (för 6 port) och följ receptet till och med punkt 5. Täck över och förvara i kylen. När det är dags för servering, värm gratängen i ugnen på 150°C till den är genomvarm, ca 45 minutera. Täck ev med folie mot slutet om den får för mycket färg.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 3.8 av 5.
12 personer har röstat

Kommentarer

Det här visade sig vara något jag inte under några förutsättningar gör om. Jag hade 1 l mjölk 4 dl grädde och eftersom jordärtskockan inte ville bli mjuk som potatisen tror jag kokade allt i 40 min. Den var fortfarande hård även efter 25 min i ugn så jag la på 15 min och lyckades få den lite mjukare gott men alldeles för mycket jobb!!

Elin

2024-07-18

Är rätt mycket potatis i förhållande till vätska. Grädden och mjölken täckte bara potatisen till knappt hälften i grytan i början, så att koka alltihop mjukt utan lock var väldigt otympligt. Sedan bubblar vätskan upp till att täcka 3/4 i slutet, men då är det redan rätt ojämn nivå på fasthet bland potatisen. Rekommenderar att öka mängden vätska till 4 dl grädde och 8 dl mjölk.

Ida

2023-07-03

Näringsvärde per portion

Energi2114 KJ / 505 kCal
Fett23 g
Salt3 g
Kolhydrater57 g
Protein13 g

Testa liknande recept

Jordärtskocka i ugn med vitlök och timjan
Betyg 4 av 5.
23 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Jordärtskockspuré
Betyg 4.6 av 5.
27 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Gratäng med skockor och svamp
Betyg 3.3 av 5.
6 personer har röstat
Under 60 min att tillaga
Rostade jordärtskockor
Betyg 3.7 av 5.
11 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Minigratänger med jordärtskocka
Betyg 3.9 av 5.
54 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Jordärtskockssoppa med osttoast
Betyg 3.6 av 5.
22 personer har röstat
Under 30 min att tillaga