ÖVER 60 MIN | Medel

Potatisgratäng med skal, jordärtskocka och timjan

Behåll skalen på potatisen när du gör gratäng för en djupare smak och mer vitaminer. Jordärtskockan bidrar med en nätt sötma och timjan bidrar med örtig fräschör. Genom att förkoka potatisen i gräddmjölk har du koll på både smak och konsistens.

Detta är ett recept från Buffé nr 3, 2017
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Skär potatisen i 3–4 mm tjocka skivor (med skalet kvar), gärna i matberedare. Skala och finriv vitlöken. Skölj jordärtskockorna (skala om de är väldigt jordiga) och skär i 3–4 mm tjocka skivor, gärna i matberedare. 
  3. Koka upp grädde, mjölk, vitlök, torkad timjan, salt och peppar i en kastrull. Tillsätt potatisen och jordärtskockorna och låt koka upp under omrörning. Koka på medelvärme utan lock tills de är mjuka, ca 20 minuter. Rör då och då. Smaka av. Tillsätt ev mer salt och peppar.
  4. Häll potatisblandningen i en ugnssäker form, ca 25x30cm. Jämna till och strö över osten. 
  5. Gratinera i mitten av ugnen ca 25 minuter. Låt gratängen stå minst 30 minuter före servering, så den hinner sätta sig.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av grädde och mjölk.
Innehåller mjölkrprotein.

Tips

Gratängen går fint att laga 1 dag innan. Öka i så fall mängden grädde till 3 dl och mängden mjölk till 6 dl (för 6 port) och följ receptet till och med punkt 5. Täck över och förvara i kylen. När det är dags för servering, värm gratängen i ugnen på 150°C till den är genomvarm, ca 45 minutera. Täck ev med folie mot slutet om den får för mycket färg.

Ingredienser

Portioner: 6
  • 1800 g fast potatis (gärna marilyn)
  • 3 vitlöksklyftor
  • 4 jordärtskockor
  • 2 1/2 dl vispgrädde
  • 5 dl mjölk (3 %)
  • 1 1/2 tsk torkad timjan
  • 2 1/2 tsk salt
  • 1 tsk grovmalen svartpeppar
  • 2 dl riven ost

Näringsvärde
Per portion

Energi 2114 kJ / 505 kCal