Potatisgratäng med skal, jordärtskocka och timjan
Behåll skalen på potatisen när du gör gratäng för en djupare smak och mer vitaminer. Jordärtskockan bidrar med en nätt sötma och timjan bidrar med örtig fräschör. Genom att förkoka potatisen i gräddmjölk har du koll på både smak och konsistens.
Ett recept från:
Buffé nr 3, 2017
Ingredienser
6 portioner
1800 g fast potatis (gärna marilyn)
3 vitlöksklyftor
4 jordärtskockor
2 1/2 dl vispgrädde
5 dl mjölk (3 %)
1 1/2 tsk torkad timjan
2 1/2 tsk salt
1 tsk grovmalen svartpeppar
2 dl riven ost
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2114 KJ / 505 kCal
Fett23 g
Salt3 g
Kolhydrater57 g
Protein13 g
Kommentarer
Skriv vikt på jordärtskockorna eftersom de varierar mycket i storlek.
Lena
2024-10-13Det här visade sig vara något jag inte under några förutsättningar gör om. Jag hade 1 l mjölk 4 dl grädde och eftersom jordärtskockan inte ville bli mjuk som potatisen tror jag kokade allt i 40 min. Den var fortfarande hård även efter 25 min i ugn så jag la på 15 min och lyckades få den lite mjukare gott men alldeles för mycket jobb!!
Elin
2024-07-18Är rätt mycket potatis i förhållande till vätska. Grädden och mjölken täckte bara potatisen till knappt hälften i grytan i början, så att koka alltihop mjukt utan lock var väldigt otympligt. Sedan bubblar vätskan upp till att täcka 3/4 i slutet, men då är det redan rätt ojämn nivå på fasthet bland potatisen. Rekommenderar att öka mängden vätska till 4 dl grädde och 8 dl mjölk.
Ida
2023-07-03