Lyxig jordärtskockssoppa

Gör en extra lyxig jordärtskockssoppa: med vispgrädde, timjan, citron och tryffelolja, toppad med krispiga rotfruktschips. Ett lite elegantare recept när du vill servera en soppa på jordärtskocka till förrätt eller varmrätt.
Ett recept från:
Buffé nr 1, 2021

Ingredienser
4 portioner
300 g jordärtskocka
200 g potatis
1 gul lök
1 liten vitlöksklyfta
2 msk smör
1 msk finhackad färsk timjan
7 dl vatten
3 dl vispgrädde
1 grönsaksbuljongtärning
1 msk finrivet citronskal
1 - 2 tsk tryffelolja
salt
svartpeppar
Till servering
ca 2 dl rotfruktschips
bröd
Gör så här
00:15:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1941 KJ / 464 kCal
Fett39 g
Salt2 g
Kolhydrater23 g
Protein5 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Bästa soppan! Skulle säkert passa på en lyxkrog! Hade ingen tryffelolja eller färsk timjan. Tog lite olivolja och torkad timjan istället.
Agneta
2025-03-08Jättegod soppa. Jag byter ut en del av vattnet med vitt vin och serverar med prosciutto crudo som jag haft i ugnen så att de blir chips.
Staffan
2024-02-10Grymt god! Håller dock med tidigare kommentar om att mängden vatten bör minskas för en krämigare soppa. 5 dl blir nog lagom.
Ida
2023-11-01