Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Älgbiffar med svamp och jordärtskocksstomp

Laga en rejäl festmåltid med älg och kryddigt mos av potatis och jordärtskocka. Av älgfärs gör du älgbiffar som du steker och serverar med smakrik svamp och jordärtskocksstomp!

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 45, 2011
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Tina färsen om den är fryst. Blanda ströbröd och vatten i en bunke. Låt stå medan du skalar potatis och jordärtskockor. Skär i mindre bitar och koka dem mjuka i lättsaltat vatten.
  2. Tillsätt färs, ägg, senap och hälften av persiljan i ströbrödsblandningen. Krydda med salt och peppar. Blanda samman till en jämn smet.
  3. Forma färssmeten till 8 biffar (för 4 port). Bryn dem i 1/3 av matfettet i en stor stekpanna. Ta upp och lägg på en tallrik.
  4. Skala och finhacka vitlöken. Stek vitlök och fryst svamp på hög värme i 1/3 av matfettet i stekpannan tills nästan all vätska kokat bort. Krydda med salt och peppar. Häll på grädde och vatten. Rör runt. Lägg ner biffarna. Låt sjuda under lock ca 5 minuter.
  5. Häll under tiden av potatis och jordärtskocka. Mosa grovt. Tillsätt resterande persilja och matfett. Smaka av med salt och peppar.
  6. Servera älgbiffarna med gräddkokt svamp, stomp och en klick gelé.

För alla

Rätten innehåller ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfritt specialströbröd.
Gör laktosfri: använd laktosfritt matfett och laktosfri grädde, kontrollera innehållet i ströbrödet.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett, byt grädde mot soja- eller havrebaserad gräddersättning, kontrollera innehållet i ströbrödet.

Tips

Färssmeten ska precis bara ”gå ihop sig”, annars kan biffarna bli hårda och kompakta.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 500 g älgfärs
  • 4 msk ströbröd
  • 1 1/2 dl vatten att blanda med ströbrödet
  • 500 g mjölig potatis
  • 300 g jordärtskocka
  • 1 ägg
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 kruka hackad persilja
  • 3 msk smör eller margarin
  • 2 vitlöksklyftor
  • 500 g fryst svampmix
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl vatten
  • rödvinbärsgelè till servering
  • salt och peppar
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 2452 kJ / 587 kCal