Jordärtskockssoppa med parmachips

Betyg 4.4 av 5.
713 personer har röstat
94
Jordärtskockssoppa med parmachips

En underbart god jordärtskockssoppa som tillsammans med parmachipsen blir en fulländad matupplevelse! Passar väldigt bra som förrätt vid festligare tillfällen och lämnar ingen besviken.

Ett recept från:
Buffé nr 2, 2006

Jordärtskockssoppa med parmachips

Ingredienser

4 portioner
500 g  jordärtskockor
3   potatisar
2   vitlöksklyftor
1 msk  smör
1 1/2 dl  vitt vin
1/2 l  vatten
2   hönsbuljongtärningar
3 dl  vispgrädde
salt
svartpeppar
8 - 10   timjankvistar till garnering, eller välj färsk krydda efter säsong och smak

Parmachips

4   skivor parmaskinka

För alla

Kontrollera innehållet i buljongtärningen.
Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri smör och grädde.
Gör mjölkproteinfri: byt smör och grädde mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.

Klimatanpassa

Detta är redan Klimaträtt - vill du göra ännu mer Klimaträtt, pröva en havrebaserad matlagningsgrädde och byt ut smöret till margarin.

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 4.4 av 5.
713 personer har röstat

Kommentarer

Magnus, citerar Låt bönor förändra ditt liv: ”Inulin är en fiber som kan öka mängden tarmbakterier men även antalet olika bakterier. Det är bra att ha många olika sorters bakterier. Inulin ökar insulinkänsligheten och minskar risken att insjukna i typ 2-diabetes. Det handlar alltså om att blodsockret hålls på en bättre nivå. Inulin finns mest i jordärtskockor som innehåller mycket stora mängder men även vitlök är en bra källa. Det har visat sig att många har tappat den typ av tarmbakterier som kan smälta inulin. Om du äter rå eller kokt jordärtskocka och får en mage som protesterar högljutt på alla kända vis har du dåligt med bakterier som lever på inulin. Prova då att mjukstarta och öka på med inulin vartefter. Då kan du få alla de goda verkningarna som inulin bär med sig. Man tror att fem gram inulin per dag räcker för att komma upp i en hälsosam nivå. Det motsvarar 25 gram jordärtskocka.”

Oskar

2023-05-03

Tillsatte 1/2 tsk. finhackad färsk ingefära, gav en fruktig svag smak.

Claes

2023-04-24

Världens godaste soppa!!!!!

Matilda

2023-03-25

Näringsvärde per portion

Energi2080 KJ / 497 kCal
Fett35 g
Salt3.39 g
Kolhydrater29 g
Protein9 g

Testa liknande recept

Varma jordärtskockor med parmesan och parmaskinka
Betyg 0 av 5.
0 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Rostade jordärtskockor
Betyg 3.7 av 5.
11 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Svampbuljong med kyckling och jordärtskocka
Betyg 4.8 av 5.
13 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Minigratänger med jordärtskocka
Betyg 3.9 av 5.
54 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Jordärtskockschips med citronsalt, smetana och löjrom
Betyg 4.6 av 5.
16 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Potatis- och jordärtskockskaka
Betyg 4.2 av 5.
35 personer har röstat
Över 60 min att tillaga