Jordärtskockssoppa med parmachips
![Jordärtskockssoppa med parmachips](https://assets.icanet.se/e_sharpen:80,q_auto,dpr_1.25,w_718,h_718,c_lfill/imagevaultfiles/id_241940/cf_259/jordartskockssoppa_med_parmachips.jpg)
En underbart god jordärtskockssoppa som tillsammans med parmachipsen blir en fulländad matupplevelse! Passar väldigt bra som förrätt vid festligare tillfällen och lämnar ingen besviken.
Ett recept från:
Buffé nr 2, 2006
![Jordärtskockssoppa med parmachips](https://assets.icanet.se/e_sharpen:80,q_auto,dpr_1.25,w_718,h_718,c_lfill/imagevaultfiles/id_241940/cf_259/jordartskockssoppa_med_parmachips.jpg)
Ingredienser
4 portioner
500 g jordärtskockor
3 potatisar
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
1 1/2 dl vitt vin
1/2 l vatten
2 hönsbuljongtärningar
3 dl vispgrädde
salt
svartpeppar
8 - 10 timjankvistar till garnering, eller välj färsk krydda efter säsong och smak
Parmachips
4 skivor parmaskinka
För alla
Kontrollera innehållet i buljongtärningen.
Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri smör och grädde.
Gör mjölkproteinfri: byt smör och grädde mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.
Klimatanpassa
Detta är redan Klimaträtt - vill du göra ännu mer Klimaträtt, pröva en havrebaserad matlagningsgrädde och byt ut smöret till margarin.
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2080 KJ / 497 kCal
Fett35 g
Salt3.39 g
Kolhydrater29 g
Protein9 g
Kommentarer
Koktiden på jordärtsskockorna i 1,5-cm tärningar är lång. Vi har gjort detta recept förr men hade glömt hur lång koktid de har. Just nu börjar de mjukna efter ca 45 minuter. Tar man upp dem för tidigt blir det en grynig soppa. När de är kokta klar blir soppan mycket god. Ringla gärna lite tryffelolja ovanpå.
Malin
2024-07-14Jag tog lite äppelcidervinäger istället för vitt vin. Det funkar bra!
Anna-carin
2024-04-18Det ser ut som det är en olja droppad på soppan. Örtolja? Vilken ört passar? Timjan, dill, basilika....
Helen
2024-02-14Hej Helen! Det är olivolja på bilden men tex citronolja skulle passa bra. Hälsningar Niclas.
Redaktionen
2024-02-15