Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Örtkryddade köttfärsbiffar med rostade rotsaker och fetaost- och tomatsås

Saftiga köttfärsbiffar smaksatta med bland annat oregano och persilja. Servera tillsammans med rostade grönsaker och den smakrika såsen – du väljer själv hur pass matig du vill att såsen ska vara.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Värm ugnen till 200ºC.
  2. Rotsaker: Blanda rotsaker med olja, salt och timjan i en långpanna och rosta i ca 25 minuter eller tills de är mjuka med gyllene yta.
  3. Biffar: Smula havregrynen i handen så att de krossas, blanda dem med mjölk eller grädde och låt dem stå och svälla i 10 minuter.
  4. Fräs löken mjuk och rör i oregano sista minuten.
  5. Blanda lök, salt, svartpeppar, persilja, ägg och blandfärs i havregrynen och blanda till en slät smet. Forma biffar och stek på medelvärme i smör så att de får en fin yta och är precis genomstekta.
  6. Sås: Kärna ur oliverna genom att snitta dem med kniv och trycka dem hårt mot skärbrädan. Hacka dem grovt. 
  7. Fräs lök, vitlök, morot och selleri mjuka i olivolja. Tillsätt vin, tomat, socker och eventuellt torra kryddor. Koka ner såsen till hälften på hög värme och tillsätt crème fraiche, fetaost, oliver och färska kryddor. Låt koka i 5 minuter till och smaka av med salt och peppar.
  8. Servera biffarna med rotsakerna och tomatsåsen till.

För alla

Gör äggfri: uteslut ägg eller ersätt med No-egg ersättning.
Gör glutenfri: välj ren havre.
Gör laktosfri: välj laktosfri mjölk, laktosfritt smör, laktosfri crème fraiche och laktosfri fetaost.
Gör mjölkproteinfri: byt ut mjölk mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt. Välj mjölkproteinfritt matfett eller olja. Byt ut crème fraiche mot imat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja). Byt ut fetaost mot tofu.

Receptet är framtaget av mästerkocken Sigrid Bárány i samarbete med Lantmännen.

Ingredienser

Portioner: 4
Örtkryddade köttfärsbiffar
  • 500 g blandfärs eller köttfärs
  • 3/4 dl havregryn
  • 1 dl mjölk (3%) eller grädde
  • 1/2 finhackad gul lök
  • 1 msk smör till stekning
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk finhackad persilja
  • 1 ägg
  • smör till stekning
Fetaost- och tomatsås
  • 1/2 finhackad gul lök
  • 1 liten, finhackad morot (kan uteslutas)
  • 1 finhackad selleristjälk (kan uteslutas)
  • 1 vitlöksklyfta (kan uteslutas)
  • 2 msk olivolja
  • 1 dl vitt vin (kan uteslutas)
  • 1 burk hela, sönderklipta tomater
  • 1 tsk socker
  • 1 dl crème fraiche (34%)
  • 1/2 pkt tärnad fetaost (1/2 pkt motsvarar 75 g)
  • 10 kalamataoliver
  • salt och peppar efter smak
  • 1 msk färsk hackad dill, basilika, timjan eller dragon eller torkade kryddor (1 msk färska kryddor motsvarar 1 tsk torkade)
  • 1 msk färsk hackad bladpersilja
Rostade rotsaker
  • 1 kg blandade rotsaker i 2 cm tjocka stavar, t ex rotselleri, morot, palsternacka, persiljerot, jordärtskocka, kålrot, potatis och lök
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk torkad timjan eller hackad färsk timjan (1 tsk torkad motsvarar 1 msk färsk)
  • salt efter smak
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 3685 kJ / 882 kCal