Smarrigaste jordgubbstårtorna
Jordgubbsfrossa!
Maräng, citrongrädde eller dulce de leche... Vi har en jordgubbstårta för alla smaker!
Djupdykning!
Oj vad vi älskar jordgubbar! Smaken av sommar när den är som bäst. Men hur förvarar man jordgubbar? Hur nyttiga är de? Äter vi dem helst till grädde eller glass? Vi djupdyker i vår älskade gubbe och tipsar om underbara recept med jordgubbar.
Här hittar du alla våra jordgubbsrecept.
När vi dök ner i jordgubbskartongen och tittade på data över vad man köper samtidigt som jordgubbar så hittade vi en hel del intressant information om vad vi svenskar vill ha till våra jordgubbar. Någonting som faktiskt förvånade oss en aning är att vi över hela landet föredrar grädde framför glass till gubbarna. I Jämtland, Jönköping och Kronoberg köper ni allra mest grädde tillsammans med jordgubbar.
Rent botaniskt är jordgubben ett fruktförband med nötter, då de egentliga frukterna är "bärets" gula prickar. Den är alltså en skenfrukt, det vill säga en uppsvälld blombotten.
JA! Jordgubbar är väldigt nyttiga! De är fyllda med C-vitamin, och slår faktiskt apelsinerna. De innehåller även mängder av antioxidanter, ju rödare bären är desto mer. Folsyra, järn ryms också i gubbarna. Dessutom är de kalorifattiga så det går bra att äta mycket av det goda!
Ja! Eftersom jordgubbar innehåller mycket fibrer är de bra för magen!
Jordgubbar är kräsna gubbar. De trivs bäst om du förvarar dem kallt och de håller längre om du låter dem vara osnoppade. Ju snabbare du ställer in dem i kylen desto större chans är det att de håller. De ska också stå luftigt. Ta ut gubbarna ur förpackningen om de ligger på hög. Jordgubbar tycker inte om att ligga och trycka mot varandra. Ställ ut jordgubbarna ungefär en timme innan du slaskar i dig dem.
Jordgubben är ett säkert sommartecken. Redan i slutet av april brukar den första svenska skörden säljas till högstbjudande – en liter kan då kosta uppemot 1 000 kronor! Skördesäsongen fortsätter ända in i oktober. I Sverige odlas flera olika sorter, vissa mognar tidigt och andra lite senare på säsongen. Det gör att vi kan njuta av färska, smakrika jordgubbar hela sommaren.
Jordgubbs- och rabarberpaj, härliga jordgubbstårtor, jordgubbsylt. Det finns ingen hejd på hur mycket gott du kan göra med jordgubbar!
Basilika och jordgubbar är riktiga smakkompisar! Mixar du basilikan till en pesto och serverar den tillsammans med burrata och jordgubbar så har du skapat en perfekt sommar-förrätt. Ät som den är eller servera med ett gott bröd.
Sugen på att baka en paj med jordgubbar och rabarber? Gör en somrig rabarber- och jordgubbspaj som får fikagästerna på fall! Servera gärna pajen med vaniljsås, gräddglass eller lättvispad grädde.
Pinsa är ett italienskt bröd som smakar som en blandning mellan focaccia och pizza. Pinsa med mascarpone och jordgubbar är perfekt servera som en smårätt eller på en buffé. Låt de limesockrade jordgubbarna suga åt sig i lagen. Bred mascarpone på det nygräddade brödet och strö över de lime- och sockersmakande jordgubbarna och servera genast.
Mellan lager av maräng och sockerkaka lägger vi krämigt vispad grädde och färska jordgubbar. Den godaste desserten till sommarfesten!
Jordgubbsmojito är nog den perfekta alkoholfria sommardrinken. Jordgubbar, lime och mynta i en skön kombination ger denna fruktiga drink en härlig fräschör. Fyll upp glaset med sodavatten och krossad is, sätt dig i skuggan och njut av mojiton.
En riktigt klassisk jordgubbstårta, finns det något godare? Jordgubbar, grädde, vaniljkräm... mmm!
En paj som inte kräver att ugnen sätts på är perfekt när sommarvärmen är här. I botten hittas en grund på digestive som får sällskap av en fluffig och len vaniljmascarponekräm och toppas med skivade jordgubbar.
Ugnsbakad brieost är det perfekta tilltugget till en bit bröd eller salta kex. Här höjer vi smaken ett extra snäpp med att skeda ljumna jordgubbar i en sötsyrlig lag av honung och balsamvinäger över brien och servera med krispiga nötter och mynta.
Släng oss i jordgubbsväggen här är desserten som får vem som helst att storkna.
Uuursäkta för provocerande gott recept. Det här är alltså ett smör som innehåller jordgubbar! Panikgott är vad det är!
Letar du efter en enkel och härligt somrig dessert? Då har du hittat rätt! Med en bas av mixade digestivekex och en topping av grädde, dulce de leche och jordgubbar lämnar denna tårta inget mer att önska.
Här har ni något att sätta tänderna i! Grillad sockerkaka med gubbarnas gubbar. Och nej, ingen grädde till denna anrättning. Men vi lovar, det blir gott ändå!
Alla som säger att man inte kan ha jordgubbar i mat, sluta upp genast! Den här salladen är allt
Här har vi något för er alla! En hybrid mellan glass och grädde. Man behöver inte hålla på och joxa med någon glassmaskin, utan här vispar man med en hederlig elvisp eller så vevar du med någon manuell mackapär. Det gör du som du vill. Gott blir det i alla fall!
Den bästa av sylter – jordgubbssylten! Gör hemgjord sylt med jordgubbar och förgyll pannkakorna, gröten, rostade mackan, yoghurten eller våfflorna med smak av sommar året runt.
Ni är också många som älskar glass till era jordgubbar och då kommer dagens tips här: Baka en jordgubbspaj och krön verket med en stor blaffa vaniljglass. SLURP!
Från slutet av april till september mognar de olika jordgubbssorter som odlas i Sverige. Gubbarna skiljer sig i smak, utseende och konsistens.
Favori
Favori är en jordgubbe som mognar tidigt på säsongen som fortsätter att ge skörd långt in på säsongen. Favori har en ljusröd ton och smaken är god, välbalanserad och med en lätt arom.
Flair
Flair har stora djupt mörkröda hjärtformade bär. Kraftig, god och mycket aromatisk smak med nyanser av smultron och champagne. Fruktköttet är fast och spänstigt.
Furore
Furore är en jordgubbe som är konisk till formen och har en ljus klarröd glänsande färg. God och balanserad smak.
Malling Centenary
Malling Centenary har blanka ,röda vackra bär. Konisk form, fast fruktkött, söt och saftig smak. En populär odlingssort i Sverige.
Malwina
Malwina är en något mörkare jordgubbe med en knubbig form. Den har en frisk syra och mycket sötma. De mognar senare och ger bär lite senare på säsongen.
Rumba
Rumba har stora knubbiga hjärtformade bär i klassisk jordgubbsröd färg. Doft och smak är mörkt maffig med inslag solvarma sötmogna smultron och honung.
Sonata
Sonata har ljusrött, knubbigt och saftigt kött och är sött bär, med mycket friskhet och med smak av solmognad, röda äpplen, citrus och vårgrönska. Ett mjukt saftigt bär med något torrare fastare fruktkött.
Sonsation
Sonsation är en nyare sort jordgubb. Den har en klar orangeröd färg med ett saftigt och fast fruktkött. Till smaken är den söt och god med en sensationell smak som inbjuder till att äta hela lådan på en gång.
Jordgubbsfrossa!
Maräng, citrongrädde eller dulce de leche... Vi har en jordgubbstårta för alla smaker!
Goda gubbar
Äntligen dags för jordgubbssäsong! Vi tipsar om ställen där du kan plocka jordgubbar.
Bärfrossa
Ta tillvara säsongens söta, röda bär!
Jordgubbspajer
Vi har samlat enkla jordgubbspajer där de saftiga svenska jordgubbarna kommer till sin rätt.
Smak av sommar!
Ta vara på sommarens smaker med dessa efterrätter gjorda på säsongens godsaker.
Älskar du goda smoothies? Dessa är både goda OCH nyttiga. Win win!
Utsökta smakbomber!
Vi bjuder på fakta och tips om hallon och såklart massor av goda recept med hallon.
Vi tipsar om hur du fryser in jordgubbar och tipsar om en massa gubbiga recept.
Mythbusting
Är jordgubbar mer besprutade än andra bär och innehåller de få kalorier?