Brrr!

Frysa in jordgubbar

Om du har en massa jordgubbar hemma som riskerar att bli trötta om du inte äter upp dom omedelbums så kan du frysa in dom - men tänk på det här!
Här hittar du en massa bra tips om att frysa in skörden.

Så här fryser du in jordgubbar

Det finns olika sätt att frysa in jordgubbar. Du kan bara slänga in dom i frysen (i behållare då såklart), eller så kan du göra på några fler sätt som vi ska berätta om här.

Förberedelser:

  • Välj färska, oskadade jordgubbar.
  • Tvätta jordgubbarna försiktigt i kallt vatten och låt gubbarna rinna av.
  • Ta bort den gröna delen från jordgubbarna.
  • Skär stora jordgubbar i halvor eller kvartar.

Frysmetoder:

Styckfrysning:

  • Lägg ut jordgubbarna på en plåt med bakplåtspapper i ett enda lager. Se till att bären inte ligger ovanpå varandra.
  • Ställ in plåten i frysen i ca 2 timmar, eller tills jordgubbarna är frysta.
  • Häll de frysta jordgubbarna i en fryspåse eller en lufttät behållare.
  • Märk påsen eller behållaren med datum och innehåll.

Sockerlag:

  • Blanda 1 dl socker med 1 dl vatten i en kastrull.
  • Koka upp sockerlagen och låt den svalna helt.
  • Lägg de jordgubbar du vill frysa i en fryspåse eller en lufttät behållare.
  • Häll den kalla sockerlagen över jordgubbarna så att de täcks helt.
  • Förslut påsen eller behållaren och frys in.

Fler jordgubbstips:

  • Använd frysta jordgubbar inom 8 månader för bästa smak och kvalitet.
  • Tina jordgubbarna i kylskåpet eller i rumstemperatur innan du använder dem.
  • Frysta jordgubbar passar perfekt i smoothies, yoghurt, bakverk och desserter.
  • Du kan också använda frysta jordgubbar för att göra sylt eller marmelad.

Fördelar med att frysa in jordgubbar:

Fördelarna med att frysa in jordgubbar, förutom att det är så himla bra idé, är bland annat detta:

  • Förlänger hållbarheten på jordgubbarna.
  • Gör det möjligt att njuta av jordgubbar året runt.
  • Perfekt för att ha till hands för smoothies och desserter.

Nackdelar med att frysa in jordgubbar

Nackdelarna är inte många men om vi måste fundera ordentligt så är det ju såklart så att en färsk gubbe kanske är lite godare än en fryst. Sen kan det finnas en risk att jordgubbarna blir lite mosiga i konsistensen när dom är upptinade. Men då är det ju bara att slänga ner dom i en smoothie

Recept som passar frusna gubbar

  1. Hemgjord jordgubbskräm

    1. Hemgjord jordgubbskräm

    Betyg 3.7 av 5.
    62 personer har röstat
    Receptet har 20 kommentarer.

    Att göra egen bärkräm är lätt som en plätt! Dessutom kan du själv bestämma sockermängd. Just denna kräm görs på färska eller frysta jordgubbar som kokas ihop med socker och vatten. Red krämen till rätt konsistens med majsstärkelse.

    Hemgjord jordgubbskräm
  2. Jordgubbsylt med citron och mynta

    2. Jordgubbsylt med citron och mynta

    Betyg 4.6 av 5.
    10 personer har röstat
    Receptet har 4 kommentarer.

    En ljuvlig jordgubbssylt där citron och mint utgör ett friskt komplement till jordgubbens sötma. Passar perfekt på toast, scones eller på en frasig våffla.

    Jordgubbsylt med citron och mynta
  3. Jordgubbsglass utan glassmaskin

    3. Jordgubbsglass utan glassmaskin

    Betyg 4.7 av 5.
    20 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer.

    Att göra enkel jordgubbsglass utan glassmaskin är riktigt smaskigt. Vispa samman en smet på mosade jordgubbar, ägg, florsocker, vaniljsocker och vispgrädde och frys in. Jättegott en varm sommardag.

    Jordgubbsglass utan glassmaskin
  4. Banan- och jordgubbsbowl

    4. Banan- och jordgubbsbowl

    Betyg 3.8 av 5.
    10 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Denna bowl är perfekt som mellis till det lilla barnet, passar när barnet är ca 6-8 månader gammalt. Jordgubbar, banan och lite yoghurt i en skön blandning blir toppen som mellanmål till barnet.

    Banan- och jordgubbsbowl
  5. Rårörd jordgubbssaft

    5. Rårörd jordgubbssaft

    Betyg 3.5 av 5.
    8 personer har röstat
    Receptet har 10 kommentarer.

    Koncentrerad sommar på flaska! Den här saften rårörs i stället för att kokas. Då bevaras alla smaker och nyttigheter. Saften kan med fördel frysas och tas fram efterhand. Jordgubbsmoset som blir över smakar mums i en tallrik fil eller i en smoothie.

    Rårörd jordgubbssaft
  6. Jordgubbspaj

    6. Jordgubbspaj

    Betyg 4.3 av 5.
    34 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer.

    Den här knäckiga jordgubbspajen har en härlig kombination av sött och knaprigt. Du bakar den med saftiga färska jordgubbar och toppar med en smet på bland annat smör, havregryn, socker och sirap som blir till ett krispigt och knäckigt täcke i ugnen. Jordgubbspajen är oemotståndlig som fika eller som en enkel dessert på sommardagar och festliga tillfällen. Servera den med lättvispad grädde och vi kan lova at du kommer att imponera på dina gäster!

    Jordgubbspaj
  7. Frozen yoghurt med jordgubbar, rabarber och pistagenötter

    7. Frozen yoghurt med jordgubbar, rabarber och pistagenötter

    Betyg 4.6 av 5.
    10 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer.

    Sommarens svalka stavas frozen yoghurt! Mixa jordgubbar med turkisk yoghurt till en slät glassmet och vänd ner sötsyrlig rabarberkompott. Tillsätt krispighet genom att dekorera med hackade pistagenötter.

    Frozen yoghurt med jordgubbar, rabarber och pistagenötter

Artiklar (1454)

Mythbusting

Myter om jordgubbar

Är jordgubbar mer besprutade än andra bär och innehåller de få kalorier?