Allt du behöver veta om jordgubbar
Här listar vi några av våra favorit recept med jordubbar.
Om du har en massa jordgubbar hemma som riskerar att bli trötta om du inte äter upp dom omedelbums så kan du frysa in dom - men tänk på det här!
Här hittar du en massa bra tips om att frysa in skörden.
Det finns olika sätt att frysa in jordgubbar. Du kan bara slänga in dom i frysen (i behållare då såklart), eller så kan du göra på några fler sätt som vi ska berätta om här.
Styckfrysning:
Sockerlag:
Fördelarna med att frysa in jordgubbar, förutom att det är så himla bra idé, är bland annat detta:
Nackdelarna är inte många men om vi måste fundera ordentligt så är det ju såklart så att en färsk gubbe kanske är lite godare än en fryst. Sen kan det finnas en risk att jordgubbarna blir lite mosiga i konsistensen när dom är upptinade. Men då är det ju bara att slänga ner dom i en smoothie.
Att göra egen bärkräm är lätt som en plätt! Dessutom kan du själv bestämma sockermängd. Just denna kräm görs på färska eller frysta jordgubbar som kokas ihop med socker och vatten. Red krämen till rätt konsistens med majsstärkelse.
Hemgjord jordgubbskrämEn ljuvlig jordgubbssylt där citron och mint utgör ett friskt komplement till jordgubbens sötma. Passar perfekt på toast, scones eller på en frasig våffla.
Jordgubbsylt med citron och myntaAtt göra enkel jordgubbsglass utan glassmaskin är riktigt smaskigt. Vispa samman en smet på mosade jordgubbar, ägg, florsocker, vaniljsocker och vispgrädde och frys in. Jättegott en varm sommardag.
Jordgubbsglass utan glassmaskinDenna bowl är perfekt som mellis till det lilla barnet, passar när barnet är ca 6-8 månader gammalt. Jordgubbar, banan och lite yoghurt i en skön blandning blir toppen som mellanmål till barnet.
Banan- och jordgubbsbowlKoncentrerad sommar på flaska! Den här saften rårörs i stället för att kokas. Då bevaras alla smaker och nyttigheter. Saften kan med fördel frysas och tas fram efterhand. Jordgubbsmoset som blir över smakar mums i en tallrik fil eller i en smoothie.
Rårörd jordgubbssaftDen här knäckiga jordgubbspajen har en härlig kombination av sött och knaprigt. Du bakar den med saftiga färska jordgubbar och toppar med en smet på bland annat smör, havregryn, socker och sirap som blir till ett krispigt och knäckigt täcke i ugnen. Jordgubbspajen är oemotståndlig som fika eller som en enkel dessert på sommardagar och festliga tillfällen. Servera den med lättvispad grädde och vi kan lova at du kommer att imponera på dina gäster!
JordgubbspajSommarens svalka stavas frozen yoghurt! Mixa jordgubbar med turkisk yoghurt till en slät glassmet och vänd ner sötsyrlig rabarberkompott. Tillsätt krispighet genom att dekorera med hackade pistagenötter.
Frozen yoghurt med jordgubbar, rabarber och pistagenötterHär listar vi några av våra favorit recept med jordubbar.
Är jordgubbar mer besprutade än andra bär och innehåller de få kalorier?
Maräng, citrongrädde eller dulce de leche... Vi har en jordgubbstårta för alla smaker!
Vi bjuder på fakta och tips om hallon och såklart massor av goda recept med hallon.
Här är knepen som hjälper dig att hålla dina bär fräscha längre.
Här listar vi prylarna som underlättar både plockning och torkning, saftning och syltning.
Lär dig mer om dessa nyttiga bär, frukter och grönsaker.