Mythbusting

Myter om jordgubbar

Är jordgubbar mer besprutade än andra bär och är det verkligen sant att jordgubbar förbättrar synen? Vi tog hjälp av ICA-dietist Paula Frösell för att slå hål på jordgubbsmyterna.

7 myter om jordgubbar

Vi slår hål på de vanligaste myterna om våra älskade jordgubbar.

 1. 1. Jordgubbar har en antiinflammatorisk effekt

  Ja och nej. Att äta frukt och grönsaker är betydelsefullt för ett normalt immunförsvar och att minska risken för inflammationer visar forskning. Jordgubbar kan med fördel ingå en sund kost men är inte ett måste som enskilt livsmedel.

 2. 2. Att äta jordgubbar förbättrar synen

  Nej! Bland vitaminerna är det särskilt A-vitamin som brukar lyftas fram som betydelsefull för mörkerseende men det finns inte i jordgubbar. Kroppen, inklusive ögonen, behöver alla vitaminerna för att fungera normalt. Jordgubbar innerhåller framför allt C-vitamin.

 3. 3. Svenska jordgubbar finns bara till midsommar

  Nej! Numera finns svenska jordgubbar från maj till oktober. Och orkar du inte hålla dig till dess kan vi tipsa om våra goda spanska jordgubbssorter Calinda och Bonbon vars säsong börjar i december och sträcker sig till maj. Fritt fram att frossa i läckra gubbar i princip året om alltså!

 4. 4. Jordgubbar är supernyttiga

  Ja! Jordgubbar är bland annat fyllda av C-vitamin, fibrer och folsyra. Dessutom är de nyttiga eftersom de är kalorifattiga och ett bra alternativ för den som vill dra ner på energiintaget.

 5. 5. Jordgubbar innehåller massor med c-vitamin

  Ja. Jordgubbarna slår faktiskt de C-vitaminrika apelsinerna, även om skillnaden inte är så stor.

 6. 6. Jordgubbar är mer besprutade än andra bär

  Nej. Jordgubbar behöver besprutas för att inte inte angripas av mögel men inte mer än att det håller sig under gränsvärdena.

 7. 7. Jordgubbar innehåller få kalorier

  Ja! Ett helt kilo jordgubbar innehåller ungefär lika många kalorier som 100 gram godis. Tänk så mycket längre man kan sitta och smaska på en skål full av söta, solmogna jordgubbar jämfört med några godisbitar. Något för nästa filmmys i soffan?

Artiklar (1438)

Tips & recept

Ät mer fisk och skaldjur

Varför är fisk så nyttig och vilken fisk ska du välja? Här har vi samlat tips och recept!