Smarrigaste jordgubbstårtorna
Maräng, citrongrädde eller dulce de leche... Vi har en jordgubbstårta för alla smaker!
Nu på sommaren köper ju i princip alla jordgubbar. Men vad äter vi till? Våra studier visar att det vi svenskar köper mest till våra jordgubbar är grädde. Så därför vill vi ge er en drös med härliga recept där jordgubbar och grädde förenas. Men vi vill också vidga era jordgubbsvyer och tipsa om andra goda recept med röda gubbar.
Här hittar du alla våra jordgubbsrecept.
När vi dök ner i jordgubbskartongen så hittade vi en hel del intressant information om vad vi svenskar vill ha till våra jordgubbar. Någonting som faktiskt förvånade oss en aning är att vi över hela landet föredrar grädde framför glass till gubbarna. I Jämtland, Jönköping och Kronoberg köper ni allra mest grädde tillsammans med jordgubbar.
Jordgubben är ett säkert sommartecken. Redan i slutet av april brukar den första svenska skörden säljas till högstbjudande – en liter kan då kosta uppemot 1 000 kronor! Skördesäsongen fortsätter ända in i oktober. I Sverige odlas flera olika sorter, vissa mognar tidigt och andra lite senare på säsongen. Det gör att vi kan njuta av färska, smakrika jordgubbar hela sommaren.
Jordgubbar är kräsna gubbar. De trivs bäst om du förvarar dem kallt och de håller längre om du låter dem vara osnoppade. Ju snabbare du ställer in dem i kylen desto större chans är det att de håller. De ska också stå luftigt. Ta ut gubbarna ur förpackningen om de ligger på hög. Jordgubbar tycker inte om att ligga och trycka mot varandra. Ställ ut jordgubbarna ungefär en timme innan du slaskar i dig dem.
Jordgubbsmojito är nog den perfekta alkoholfria sommardrinken. Jordgubbar, lime och mynta i en skön kombination ger denna fruktiga drink en härlig fräschör. Fyll upp glaset med sodavatten och krossad is, sätt dig i skuggan och njut av mojiton.
JordgubbsmojitoEn riktigt klassisk jordgubbstårta, finns det något godare? Jordgubbar, grädde, vaniljkräm... mmm!
Den bästa av sylter – jordgubbssylten! Gör hemgjord sylt med jordgubbar och förgyll pannkakorna, gröten, rostade mackan, yoghurten eller våfflorna med smak av sommar året runt.
JordgubbssyltSläng oss i jordgubbsväggen här är desserten som får vem som helst att storkna.
Uuursäkta för provocerande gott recept. Det här är alltså ett smör som innehåller jordgubbar! Panikgott är vad det är!
Letar du efter en enkel och härligt somrig dessert? Då har du hittat rätt! Med en bas av mixade digestivekex och en topping av grädde, dulce de leche och jordgubbar lämnar denna tårta inget mer att önska.
Här har ni något att sätta tänderna i! Grillad sockerkaka med gubbarnas gubbar. Och nej, ingen grädde till denna anrättning. Men vi lovar, det blir gott ändå!
Ni är också många som älskar glass till era jordgubbar och då kommer dagens tips här: Baka en jordgubbspaj och krön verket med en stor blaffa vaniljglass. SLURP!
Alla som säger att man inte kan ha jordgubbar i mat, sluta upp genast! Den här salladen är allt
Här har vi något för er alla! En hybrid mellan glass och grädde. Man behöver inte hålla på och joxa med någon glassmaskin, utan här vispar man med en hederlig elvisp eller så vevar du med någon manuell mackapär. Det gör du som du vill. Gott blir det i alla fall!
Mellan lager av maräng och sockerkaka lägger vi krämigt vispad grädde och färska jordgubbar. Den godaste desserten till sommarfesten!
Vi tittade på data på hur många som också köper vispgrädde när de köper jordgubbar. Det visade sig att det var många! Och likadant i hela landet, var ni än bor så verkar ni gilla kombinationen jordgubbar och grädde.
Från slutet av april till september mognar de olika jordgubbssorter som odlas i Sverige. Gubbarna skiljer sig i smak, utseende och konsistens.
Favori
Favori är en jordgubbe som mognar tidigt på säsongen som fortsätter att ge skörd långt in på säsongen. Favori har en ljusröd ton och smaken är god, välbalanserad och med en lätt arom.
Flair
Flair har stora djupt mörkröda hjärtformade bär. Kraftig, god och mycket aromatisk smak med nyanser av smultron och champagne. Fruktköttet är fast och spänstigt.
Furore
Furore är en jordgubbe som är konisk till formen och har en ljus klarröd glänsande färg. God och balanserad smak.
Malling Centenary
Malling Centenary har blanka ,röda vackra bär. Konisk form, fast fruktkött, söt och saftig smak. En populär odlingssort i Sverige.
Malwina
Malwina är en något mörkare jordgubbe med en knubbig form. Den har en frisk syra och mycket sötma. De mognar senare och ger bär lite senare på säsongen.
Rumba
Rumba har stora knubbiga hjärtformade bär i klassisk jordgubbsröd färg. Doft och smak är mörkt maffig med inslag solvarma sötmogna smultron och honung.
Sonata
Sonata har ljusrött, knubbigt och saftigt kött och är sött bär, med mycket friskhet och med smak av solmognad, röda äpplen, citrus och vårgrönska. Ett mjukt saftigt bär med något torrare fastare fruktkött.
Sonsation
Sonsation är en nyare sort jordgubb. Den har en klar orangeröd färg med ett saftigt och fast fruktkött. Till smaken är den söt och god med en sensationell smak som inbjuder till att äta hela lådan på en gång.
Maräng, citrongrädde eller dulce de leche... Vi har en jordgubbstårta för alla smaker!
Är jordgubbar mer besprutade än andra bär och innehåller de få kalorier?
Vi tipsar om hur du fryser in jordgubbar och tipsar om en massa gubbiga recept.
Vi bjuder på fakta och tips om hallon och såklart massor av goda recept med hallon.
God mat hör midsommaren till! Här har vi samlat våra lite nyttigare recept till midsommar.
Funderar du på vad du ska laga till midsommar? Här tipsar vi om goda midsommarrecept!
Rabarber spritz, gravad lax med löjromskräm, grillad flankstek och jordgubbstårta.