Morotsfalafel med sallad och avokadodressing
Laga en variant på den klassiska rätten falafel med morot. Morötterna gör falafeln söt och saftig och ger den en vacker orange färg. Servera de nyfriterade bollarna med halloumi, krispig sallad och avokadodressing som får en extra kick av koriander och tahini.
Ett recept från:
Buffé nr 4, 2023
Ingredienser
4 portioner
Falafel
100 g torkade kikärtor
2 morötter (à 100 g)
1 stor gul lök
4 stora vitlöksklyftor
1 röd peppar (chili)
2 dl hackad bladpersilja
2 dl färsk eller fryst hackad koriander
3/4 dl majsstärkelse
1 msk malen spiskummin
1/2 msk malen torkad koriander
3/4 tsk salt
1/2 tsk bikarbonat
vatten
Avokadodressing
1 avokado
1 vitlöksklyfta
1 kruka koriander
1/2 dl tahini
1/2 dl färskpressad citronjuice
ca 1/2 dl kallt vatten
salt
1 gurka
1 romansallad
2 morötter
ca 10 dl neutral olja (till fritering)
200 g halloumi eller grillost
1 msk rapsolja
1 kruka koriander
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2600 KJ / 621 kCal
Fett39 g
Salt4 g
Kolhydrater40 g
Protein24 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Jag kan verkligen rekommendera att även fritera halloumin i oljan. Släng i några sekunder. Det kan bubbla en del då den kan vara lite fuktig. Otroligt gott 😊
Mikael
2023-09-27Mycket gott och mättande!
Miranda
2023-07-16Vid friteringen 180 gr upplöstes falafellarna. Vi fick mjöla på dom som var kvar med majsmjöl och steka, fantastiskt goda. Varför funkade inte friteringen? De var lösa, vi hade gjort helt enligt recept.
Elisabeth
2023-05-05Hej Elisabeth! Ursäkta sent svar. Vad tråkigt att höra att de inte höll ihop. Det är viktigt att du trycker ihop och formar smeten så den blir kompakt och håller ihop. Det är också viktigt att oljan är varm (180°C) när du lägger ner dem, om oljan är för kall kan de gå sönder. Hälsningar Elina
Redaktionen
2023-07-04