Skalets fördelar!

Därför ska du sluta skala

Skalar du moroten eller äpplet av gammal vana? Tänk efter nästa gång. Måste du verkligen? Mycket av nyttigheterna och smaken sitter i just skalet. För att inte tala om ekonomin – en normal skalare tar bort en femtedel när du skalar dina potatisar!

5 anledningar att sluta skala

Undrar du varför du ska sluta skala dina frukter och grönsaker? Läs vidare så berättar vi svaret!

  1. Hela och halverade fikon

    1. Det är oftast onödigt

    Hyfsat mjukt skal stör inte utan är en del av smakupplevelsen. Så skala inte fikon, sharon, zucchini och aubergine. Det finns även de som äter kiwi med skalet på. De är helt rätt ute!

  2. Skalat äpple, äppelskal, morotsskal och rödbetsskal

    2. För att minska svinnet

    Det blir mer mat och näring kvar i grönsaker, frukt och rotfrukter med skalen kvar. Och rent ekonomiskt är det en fördel att inte skala. När det gäller potatis blir det så mycket som var femte potatis som går bort vid skalning. Skala hellre efter kokning om du måste.

  3. Rivjärn, zestverktyg och en helt citron med bortrivet skal

    3. Syrliga skal ger smak

    Precis som med andra frukter innehåller skalet från citrusfrukter ännu mer fibrer och näringsämnen än fruktköttet. Men välj ekologiskt odlat om du ska använda citrusskal i matlagningen, eftersom det annars kan innehålla rester av bekämpningsmedel.

    Citronskal har en frisk och syrlig smak som passar i både småkakorna och fisksoppan. Limeskal passar utmärkt särskilt i rätter med asiatisk kryddning i övrigt. Riv av det yttre, färggranna skalet och lämna kvar den vita hinnan närmast fruktköttet; den har en bittrare smak. Riv strax innan skalet ska användas så att det inte torkar och tappar smak.

  4. Skalad morot p skärbräda ihop med morotsskal och andra rotfruktsskal

    4. Skal boostar grytan

    Spara putset från kött och skalen från grönsakerna när du preppar för köttgryta. Lägg puts och skal (inte jordiga förstås) i en kastrull, slå på vatten och låt småkoka några timmar till en schysst buljong. Sila och använd i grytan du lagar eller spara i frysen till en annan gång.

  5. Purjolök i skål

    5. Sluta även upp med att...

    …slänga broccolistammen! Den är minst lika god som buketterna, och utgör en betydande del av hela grönsaken. Finstrimla även det gröna på purjon och strössla över soppor och grytor, eller släng ner i omeletten eller det stekta riset. Tunt skuren blomkålsblast och stam är super i en wok eller kokt med en klick smör. Och fast man inte tror det – ananasstocken är inte heller så dum, tunt skuren.

6 smarriga recept med skal

Varsågod, här får du sex urgoda recept som tar tillvara på såväl frukt eller grönsak som skal!

  1. Bakad sötpotatis

    1. Bakad sötpotatis

    Betyg 4.5 av 5.
    106 personer har röstat
    Receptet har 5 kommentarer.

    Visst går det lika bra att baka sötpotatis som vanlig potatis! Halvera sötpotatisen och lägg med skalet upp, så det blir det gott och krispigt i ugnen. Det hårdbakade skalet ger en fin kontrast till det mjuka innanmätet – och tanken är att du ska äta hela härligheten.

    Bakad sötpotatis
  2. Friterad bakpotatis med ost och dragon

    2. Friterad bakpotatis med ost och dragon

    Betyg 4.6 av 5.
    5 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Bakad potatis är en underskattad delikatess som passar lika bra att njuta i all enkelhet som i sällskap av en bit kött, fågel eller fisk. Den här bakpotatisen är extra lyxig då skalet friteras och fylls med potatis, lagrad ost, oregano och smör. Allt går sedan att äta!

    Friterad bakpotatis med ost och dragon
  3. Fruktcarpaccio med vit chokladsås

    3. Fruktcarpaccio med vit chokladsås

    Betyg 4.7 av 5.
    3 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Prova en fruktig dessert som påminner lite om gino i smaken, men som inte bakas i ugnen. Fokus här ligger i stället för riktigt tunt skivade frukter, så pass tunt att du inte behöver skala dem. Och så en ljuvlig, limedoftande vit chokladsås och vaniljglass till det.

    Fruktcarpaccio med vit chokladsås
  4. Citrusmarmelad med ingefära

    4. Citrusmarmelad med ingefära

    Betyg 4.6 av 5.
    22 personer har röstat
    Receptet har 9 kommentarer.

    Bittersöt marmelad gjord på tre sorters citrusfrukter; apelsin, grapefrukt och citron. Den bittra smaken balanseras fint av en rejäl dos färsk ingefära. Och med syltsocker är det lätt att få den rätta konsistensen. Citrusmarmeladen gillar scones och rostat bröd.

    Citrusmarmelad med ingefära
  5. Banan- och chokladsmoothie

    5. Banan- och chokladsmoothie

    Betyg 3.7 av 5.
    23 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer.

    Har du ett gäng bruna bananer liggandes hemma i fruktskålen? Släng dem för allt i världen inte! Skär i bitar och frys in. Ja, med skal och allt – så länge de är ekologiska. Ta fram och mixa med mandeldryck, kakao och jordnötssmör till en krämig smoothie.

    Banan- och chokladsmoothie
  6. Skaliga rotfruktschips

    6. Skaliga rotfruktschips

    Betyg 5 av 5.
    1 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Vankas det månne rostade rotfrukter, rotfruktssoppa eller någon annan rätt med just rotfrukter? Ta tillvara skalet när du ändå skalar och fritera till spröda, smakrika chips. Se bara till att skalen är ordentligt borstade och rena från jord och smuts.

    Skaliga rotfruktschips

Artiklar (1574)

Guide!

Rädisor

Kunskap, smarta tips och nya favoritrecept med rädisa hittar du här!

Guide

Allt om potatis

Följ med på en fördjupning i den älskade knölens värld och frossa i härliga och goda recept med potatis i fokus.