Bild laddas
Skalets fördelar!

Därför ska du sluta skala

Skalar du moroten eller äpplet av gammal vana? Tänk efter nästa gång. Måste du verkligen? Mycket av nyttigheterna och smaken sitter i just skalet. För att inte tala om ekonomin – en normal skalare tar bort en femtedel när du skalar dina potatisar!

5 anledningar att sluta skala

Undrar du varför du ska sluta skala dina frukter och grönsaker? Läs vidare så berättar vi svaret!

  1. Bild laddas

    1. Det är oftast onödigt

    Hyfsat mjukt skal stör inte utan är en del av smakupplevelsen. Så skala inte fikon, sharon, zucchini och aubergine. Det finns även de som äter kiwi med skalet på. De är helt rätt ute!

  2. Bild laddas

    2. För att minska svinnet

    Det blir mer mat och näring kvar i grönsaker, frukt och rotfrukter med skalen kvar. Och rent ekonomiskt är det en fördel att inte skala. När det gäller potatis blir det så mycket som var femte potatis som går bort vid skalning. Skala hellre efter kokning om du måste.

  3. Bild laddas

    3. Syrliga skal ger smak

    Precis som med andra frukter innehåller skalet från citrusfrukter ännu mer fibrer och näringsämnen än fruktköttet. Men välj ekologiskt odlat om du ska använda citrusskal i matlagningen, eftersom det annars kan innehålla rester av bekämpningsmedel.

    Citronskal har en frisk och syrlig smak som passar i både småkakorna och fisksoppan. Limeskal passar utmärkt särskilt i rätter med asiatisk kryddning i övrigt. Riv av det yttre, färggranna skalet och lämna kvar den vita hinnan närmast fruktköttet; den har en bittrare smak. Riv strax innan skalet ska användas så att det inte torkar och tappar smak.

  4. Bild laddas

    4. Skal boostar grytan

    Spara putset från kött och skalen från grönsakerna när du preppar för köttgryta. Lägg puts och skal (inte jordiga förstås) i en kastrull, slå på vatten och låt småkoka några timmar till en schysst buljong. Sila och använd i grytan du lagar eller spara i frysen till en annan gång.

  5. Bild laddas

    5. Sluta även upp med att...

    …slänga broccolistammen! Den är minst lika god som buketterna, och utgör en betydande del av hela grönsaken. Finstrimla även det gröna på purjon och strössla över soppor och grytor, eller släng ner i omeletten eller det stekta riset. Tunt skuren blomkålsblast och stam är super i en wok eller kokt med en klick smör. Och fast man inte tror det – ananasstocken är inte heller så dum, tunt skuren.

6 smarriga recept med skal

Varsågod, här får du sex urgoda recept som tar tillvara på såväl frukt eller grönsak som skal!

  1. 1. Bakad sötpotatis

    93
    2
    Visst går det lika bra att baka sötpotatis som vanlig potatis! Halvera sötpotatisen och lägg med skalet upp, så det blir det gott och krispigt i ugnen. Det hårdbakade skalet ger en fin kontrast till det mjuka innanmätet – och tanken är att du ska äta hela härligheten.
    Bakad sötpotatis
  2. 2. Friterad bakpotatis med ost och dragon

    5
    0
    Bakad potatis är en underskattad delikatess som passar lika bra att njuta i all enkelhet som i sällskap av en bit kött, fågel eller fisk. Den här bakpotatisen är extra lyxig då skalet friteras och fylls med potatis, lagrad ost, oregano och smör. Allt går sedan att äta!
    Friterad bakpotatis med ost och dragon
  3. 3. Fruktcarpaccio med vit chokladsås

    3
    0
    Prova en fruktig dessert som påminner lite om gino i smaken, men som inte bakas i ugnen. Fokus här ligger i stället för riktigt tunt skivade frukter, så pass tunt att du inte behöver skala dem. Och så en ljuvlig, limedoftande vit chokladsås och vaniljglass till det.
    Fruktcarpaccio med vit chokladsås
  4. 4. Citrusmarmelad med ingefära

    15
    2
    Bittersöt marmelad gjord på tre sorters citrusfrukter; apelsin, grapefrukt och citron. Den bittra smaken balanseras fint av en rejäl dos färsk ingefära. Och med syltsocker är det lätt att få den rätta konsistensen. Citrusmarmeladen gillar scones och rostat bröd.
    Citrusmarmelad med ingefära
  5. 5. Banan- och chokladsmoothie

    18
    3
    Har du ett gäng bruna bananer liggandes hemma i fruktskålen? Släng dem för allt i världen inte! Skär i bitar och frys in. Ja, med skal och allt – så länge de är ekologiska. Ta fram och mixa med mandeldryck, kakao och jordnötssmör till en krämig smoothie.
    Banan- och chokladsmoothie
  6. 6. Skaliga rotfruktschips

    1
    0
    Vankas det månne rostade rotfrukter, rotfruktssoppa eller någon annan rätt med just rotfrukter? Ta tillvara skalet när du ändå skalar och fritera till spröda, smakrika chips. Se bara till att skalen är ordentligt borstade och rena från jord och smuts.
    Skaliga rotfruktschips
Mindre matsvinn!

Ta vara på rester från öppnade burkar och flaskor

Vi tipsar om vad du kan hitta på med rester från burkar med tacosås, oliver och kapris!
Bild laddas
Må bra med frukt & grönt

Gör 5 vardagsrätter nyttigare

Vi har boostat favoritrecept med extra frukt och grönt. Det är enkelt att äta mer nyttigt!
Bild laddas
Mindre svinn!

8 matrester du inte behöver slänga

Vi tipsar om vad du kan hitta på med matrester som parmesankanten och morotsblasten!
Bild laddas
Smartare vardag!

Förvandla 1 mos till 3 rätter

När tiden är knapp i vardagen får man vara fiffig! Gör rotmos och variera i 3 goda recept!
Bild laddas
Mindre matsvinn!

Ta vara på dina kycklingrester

Vi har samlat recepten som tar tillvara på kycklingresterna!
Bild laddas
Näringsrika rödbeta!

Rödbetsjuice - den nya sportdrycken

Kan rödbetor och andra nitratrika grönsaker förbättra prestationen? Här är svaret!
Bild laddas
Minska matsvinnet

Släng inte bruna bananer!

Här får du tips på vad du kan göra med bruna bananer och hur du förlänger hållbarheten!
Bild laddas
Chockerande fakta!

Grönsaker är frukter

Det du hittills trott varit grönsaker, är egentligen frukter. Här listar vi vilka!
Bild laddas
Må bra med 5 varje dag

5 varje dag

Därför ska du äta frukt & grönt varje dag.
Bild laddas