Skalar du moroten eller äpplet av gammal vana? Tänk efter nästa gång. Måste du verkligen? Mycket av nyttigheterna och smaken sitter i just skalet. För att inte tala om ekonomin – en normal skalare tar bort en femtedel när du skalar dina potatisar!
Undrar du varför du ska sluta skala dina frukter och grönsaker? Läs vidare så berättar vi svaret!
Hyfsat mjukt skal stör inte utan är en del av smakupplevelsen. Så skala inte fikon, sharon, zucchini och aubergine. Det finns även de som äter kiwi med skalet på. De är helt rätt ute!
Det blir mer mat och näring kvar i grönsaker, frukt och rotfrukter med skalen kvar. Och rent ekonomiskt är det en fördel att inte skala. När det gäller potatis blir det så mycket som var femte potatis som går bort vid skalning. Skala hellre efter kokning om du måste.
Precis som med andra frukter innehåller skalet från citrusfrukter ännu mer fibrer och näringsämnen än fruktköttet. Men välj ekologiskt odlat om du ska använda citrusskal i matlagningen, eftersom det annars kan innehålla rester av bekämpningsmedel.
Citronskal har en frisk och syrlig smak som passar i både småkakorna och fisksoppan. Limeskal passar utmärkt särskilt i rätter med asiatisk kryddning i övrigt. Riv av det yttre, färggranna skalet och lämna kvar den vita hinnan närmast fruktköttet; den har en bittrare smak. Riv strax innan skalet ska användas så att det inte torkar och tappar smak.
Spara putset från kött och skalen från grönsakerna när du preppar för köttgryta. Lägg puts och skal (inte jordiga förstås) i en kastrull, slå på vatten och låt småkoka några timmar till en schysst buljong. Sila och använd i grytan du lagar eller spara i frysen till en annan gång.
…slänga broccolistammen! Den är minst lika god som buketterna, och utgör en betydande del av hela grönsaken. Finstrimla även det gröna på purjon och strössla över soppor och grytor, eller släng ner i omeletten eller det stekta riset. Tunt skuren blomkålsblast och stam är super i en wok eller kokt med en klick smör. Och fast man inte tror det – ananasstocken är inte heller så dum, tunt skuren.
Varsågod, här får du sex urgoda recept som tar tillvara på såväl frukt eller grönsak som skal!