Guide

Allt om potatis

Vad innehåller potatis? Vad är potatis bra för? Var kommer egentligen potatis ifrån? Följ med på en fördjupning i den älskade knölens värld och frossa i härliga och goda recept med potatis i fokus.
Tips: här hittar du recept med potatis!

Guide till potatis

  1. 1. Vad innehåller potatis?

    Potatis är en mycket god källa till C-vitamin och 100 g potatis ger 25 % av det rekommenderade dagliga intaget. Potatis innehåller även vitamin B6, kalium och fibrer. Själva potatisplantan är giftig på grund av att den innehåller alkaloiden solanin. Även grön potatis eller potatis med gröna fläckar kan innehålla ämnet och ska inte ätas eftersom det kan ge magont. Här kan du läsa mer om grön potatis!

  2. 2. Vad är potatis bra för?

    Vitamin C behövs i en rad funktioner i kroppen, bland annat för att motverka trötthet och utmattning och för att upprätthålla immunsystemets normala funktion. Det gäller även Vitamin B6, som som dessutom bidrar till normal psykologisk funktion. När det gäller kalium så är det en mineral som bidrar till nervsystemets normala funktion och till normalt blodtryck. Fibrer, i kombination med vätska, behöver magen och tarmarna för att fungera normalt. Eftersom C-vitamin är en vattenlöslig vitamin så kommer en del fällas ut i kokvattnet så koka i så lite vatten som möjligt och inte längre än som behövs. Om man gör potatissoppa är det smart att också använda kokvattnet för att på så sätt få med den mängd C-vitamin som finns där. 

  3. 3. Var kommer potatis från?

    Potatis odlades för mer än 8 000 år sedan av bergsfolk i Anderna och den som sägs ha varit först med att odla potatis i Sverige är Olof Rudbeck i Uppsala runt år 1655. I slutet av 1600-talet var potatisplantan vanlig som prydnadsväxt med sina vackra blommor tills den under 1700-talet blev populär att göra brännvin på innan den slutligen började användas som matgröda på 1800-talet.

  4. 4. Hur växer potatis?

    Potatisplantan är en ört som växer med stora, gröna blad och rosa, vita eller lila stjärnformade blommor. Stamknölarna som växer under jorden är ett bär som vi kallar för potatis. Tack vare att den är en tålig underjordisk gröda som klarar lång förvaring är den en viktig basråvara i vårt kalla klimat.

  5. 5. När får en potatis kallas för färskpotatis eller nypotatis?

    All potatis som skördas och säljs före den 30 september får nämligen kallas nypotatis eller färskpotatis. Färskpotatisen har skördats strax före fullständig mognad vilket innebär att knölarna är mindre och att skalet ännu inte hunnit bli särskilt tjockt. Därmed kan det lätt avlägsnas utan skalning. Färskpotatisen har dessutom en högre vattenhalt än vinterpotatisen vilket ger en blötare konsistens. Därför är det inte särskilt vanligt med sönderkokande färskpotatisknölar

  6. 6. Hur ska man förvara potatis?

    Mörkt och svalt, mellan 4–6 °C, gärna i en papperspåse.

Recept med potatis

  1. Potatisbakelse

    1. Potatisbakelse

    Betyg 4.5 av 5.
    42 personer har röstat
    Receptet har 19 kommentarer.

    Laga en krämig och ljuvlig potatisbakelse i ugn med Västerbottensost, vitlök och syrlig crème fraiche. Ett perfekt tillbehör till såväl kött som fisk eller som en festlig förrätt toppad med rom, gräddfil och gräslök.

    Potatisbakelse
  2. Smörrebröd med potatis - kartoffelmad

    2. Smörrebröd med potatis - kartoffelmad

    Betyg 4.6 av 5.
    5 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer.

    Smörrebröd är den klassiska, danska öppna smörgåsen med matig topping. I denna variant serveras potatis, picklad rödlök, rädisor och dillmajonnäs på mörkt rågbröd som utmärkt förrätt eller lättare lunch.

    Smörrebröd med potatis - kartoffelmad
  3. Krispig potatis med örter

    3. Krispig potatis med örter

    Betyg 4.7 av 5.
    140 personer har röstat
    Receptet har 24 kommentarer.

    Krispigt rostad skivad potatis i ugn blir garanterad succé på middagsbordet eller festen. Tunna potatisskivor med vitlökssmör och rosmarin i ett vackert mönster bakas i en form. Det blir en smörig råstekt potatis som påminner om hasselbackspotatis. Det här är faktiskt en potatisrätt som förtjänar sin plats på nyårsmenyn!

    Krispig potatis med örter
  4. Bakad potatis med färskost och stekta kantareller

    4. Bakad potatis med färskost och stekta kantareller

    Betyg 4.4 av 5.
    7 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Älskar du också bakad potatis? Prova detta recept på bakpotatis i ugn med enkla tillbehör: färskost, stekta kantareller och krasse. Det tar lite tid att baka potatis men den sköter sig själv i ugnen och resultatet blir supergott!

    Bakad potatis med färskost och stekta kantareller
  5. Vegansk shepherd's pie

    5. Vegansk shepherd's pie

    Betyg 3.8 av 5.
    74 personer har röstat
    Receptet har 12 kommentarer.

    Shepherd's pie är en klassisk engelsk köttfärspaj med mos. Här gör vi den vegansk och använder sojafärs som bas. Den smakrika färssåsen toppas av ett krämigt lager veganskt potatismos innan den gratineras.

    Vegansk shepherd's pie
  6. Råraka med löjrom

    6. Råraka med löjrom

    Betyg 4.2 av 5.
    178 personer har röstat
    Receptet har 10 kommentarer.

    Rårakor är en lyxig men enkel rätt som passar perfekt både som förrätt eller enklare varmrätt. Råriven potatis steks till tunna krispiga potatispannkakor i olja och smör. Toppa rårakan med löjrom, finhackad rödlök, syrlig gräddfil och gräslök.

    Råraka med löjrom
  7. Potatis- och purjolökssoppa med grissini

    7. Potatis- och purjolökssoppa med grissini

    Betyg 4.5 av 5.
    28 personer har röstat
    Receptet har 7 kommentarer.Receptet är ett klimartsmart val.

    När man behöver något värmande och tryggt passar denna rätt perfekt! Potatis och purjolökssoppa blir både len och mättande och här äter du dem med grissini för att få in lite tuggmotstånd till rätten.

    Potatis- och purjolökssoppa med grissini
  8. Moussaka med potatis

    8. Moussaka med potatis

    Betyg 4.4 av 5.
    63 personer har röstat
    Receptet har 24 kommentarer.

    Moussaka med potatis – en traditionell gratäng som förknippas med Grekland. I denna rätt har aubergine och köttfärs huvudrollen och dessa varvas med en krämig ostsås smaksatt med muskot som går under namnet mornaysås.

    Moussaka med potatis

Artiklar (1538)

En het potatis

Toppa bakpotatisen

Billig, enkel att laga och älskad av hela familjen? Bakad potatis med goda toppings!

Tänk utanför gratängformen!

Goda potatisgratänger

Här bjuder vi på recept på några riktigt goda och festliga varianter av potatisgratäng.

Citrusfakta

Citrusfakta

Vi vet att det kan vara något av en djungel när det kommer till det här med citrusfrukter. Därför har vi samlat citrusfakta baserat på de vanligaste frågorna och svaren om citrus.

Matskola

Fritera

Lär dig fritera pommes frites med videon från vår matskola.