Vad innehåller potatis? Vad är potatis bra för? Var kommer egentligen potatis ifrån? Följ med på en fördjupning i den älskade knölens värld och frossa i härliga och goda recept med potatis i fokus.
Tips: här hittar du recept med
potatis!
Potatis är en mycket god källa till C-vitamin och 100 g potatis ger 25 % av det rekommenderade dagliga intaget. Potatis innehåller även vitamin B6, kalium och fibrer. Själva potatisplantan är giftig på grund av att den innehåller alkaloiden solanin. Även grön potatis eller potatis med gröna fläckar kan innehålla ämnet och ska inte ätas eftersom det kan ge magont. Här kan du läsa mer om grön potatis!
Vitamin C behövs i en rad funktioner i kroppen, bland annat för att motverka trötthet och utmattning och för att upprätthålla immunsystemets normala funktion. Det gäller även Vitamin B6, som som dessutom bidrar till normal psykologisk funktion. När det gäller kalium så är det en mineral som bidrar till nervsystemets normala funktion och till normalt blodtryck. Fibrer, i kombination med vätska, behöver magen och tarmarna för att fungera normalt. Eftersom C-vitamin är en vattenlöslig vitamin så kommer en del fällas ut i kokvattnet så koka i så lite vatten som möjligt och inte längre än som behövs. Om man gör potatissoppa är det smart att också använda kokvattnet för att på så sätt få med den mängd C-vitamin som finns där.
Potatis odlades för mer än 8 000 år sedan av bergsfolk i Anderna och den som sägs ha varit först med att odla potatis i Sverige är Olof Rudbeck i Uppsala runt år 1655. I slutet av 1600-talet var potatisplantan vanlig som prydnadsväxt med sina vackra blommor tills den under 1700-talet blev populär att göra brännvin på innan den slutligen började användas som matgröda på 1800-talet.
Potatisplantan är en ört som växer med stora, gröna blad och rosa, vita eller lila stjärnformade blommor. Stamknölarna som växer under jorden är ett bär som vi kallar för potatis. Tack vare att den är en tålig underjordisk gröda som klarar lång förvaring är den en viktig basråvara i vårt kalla klimat.
All potatis som skördas och säljs före den 30 september får nämligen kallas nypotatis eller färskpotatis. Färskpotatisen har skördats strax före fullständig mognad vilket innebär att knölarna är mindre och att skalet ännu inte hunnit bli särskilt tjockt. Därmed kan det lätt avlägsnas utan skalning. Färskpotatisen har dessutom en högre vattenhalt än vinterpotatisen vilket ger en blötare konsistens. Därför är det inte särskilt vanligt med sönderkokande färskpotatisknölar
Mörkt och svalt, mellan 4–6 °C, gärna i en papperspåse.