Rätt med rädisa! Vi riktar strålkastarljuset mot den krispiga primören, och gör en djupdykning i den peppriga rotfruktens värld. Det blir kul kunskap, smarta tips och nya favoritrecept.
Tips: här hittar du alla våra
recept med rotfrukter!
Rädisan är en härlig grönsak med pepprig, senapslik smak som passar bra i kalla sallader eller skivad på smörgåsen. Rädisans smakkompisar är senap, pepparrot, citron och persilja. Tips är att testa att ha rädisor i en tzatziki eller att ugnsrosta!
Tack vare sitt relativt lilla behov av underhåll är rädisan enkel att odla, antingen i balkonglådan eller trädgårdslandet. Kom ihåg att hålla jorden fuktig och inte vänta för länge innan du skördar – om rädisorna ligger kvar i jorden får de snabbt en skarp smak och lite träig konsistens.
Förvara rädisorna i en plastpåse i kylskåpet och glöm inte att avlägsna blasten – den drar ur vattnet ur rädisorna och gör dem fortare mjuka och torra.
Rädisor kan bli lite mjuka och tråkiga efter ett tag. Men det finns ett knep! Lägg rädisorna i en skål med kallt vatten, gärna med isbitar, innan servering så håller de sig krispiga.
… rädisan härstammar från Kina, men har funnits i Sverige sedan 1600-talet?
… rädisan är en förädling av rotfrukten rättika?
… rädisan blir godast av att odlas i fuktig jord och skördas snabbt?
… det finns omkring 350 olika sorter av rädisan? Runda och avlånga, vita, lila, gula och röda.