Gröna rosenknoppar
Följ med på en djupdykning i brysselkålens värld.
Rätt med rädisa! Vi riktar strålkastarljuset mot den krispiga primören, och gör en djupdykning i den peppriga rotfruktens värld. Det blir kul kunskap, smarta tips och nya favoritrecept.
Tips: här hittar du alla våra recept med rotfrukter!
Rädisan är en härlig grönsak med pepprig, senapslik smak som passar bra i kalla sallader eller skivad på smörgåsen. Rädisans smakkompisar är senap, pepparrot, citron och persilja. Tips är att testa att ha rädisor i en tzatziki eller att ugnsrosta!
Tack vare sitt relativt lilla behov av underhåll är rädisan enkel att odla, antingen i balkonglådan eller trädgårdslandet. Kom ihåg att hålla jorden fuktig och inte vänta för länge innan du skördar – om rädisorna ligger kvar i jorden får de snabbt en skarp smak och lite träig konsistens.
Förvara rädisorna i en plastpåse i kylskåpet och glöm inte att avlägsna blasten – den drar ur vattnet ur rädisorna och gör dem fortare mjuka och torra.
Rädisor kan bli lite mjuka och tråkiga efter ett tag. Men det finns ett knep! Lägg rädisorna i en skål med kallt vatten, gärna med isbitar, innan servering så håller de sig krispiga.
Med en klassisk 1-2-3-lag av ättika, socker och vatten kan du enkelt göra inlagda eller picklade rädisor. De tillför krispighet, pepprig smak och syra till grillat, sallad, smörgås eller varför inte i tacosen? De picklade rädisorna får här även smak av senapsfrön.
Picklad rädisa och rabarber blir ett supergott och enkelt tillbehör till vårens och sommarens sallader, eller till grillat. Ättiksinläggningen rundar dessutom av den ibland skarpa syran som finns i rabarbern på ett fint sätt.
En av sommarens paradprimörer stavas rädisor. Låt de härligt krispiga rädisorna få ny smak med örtkräm och smakrik dukkah gjord på hasselnötter, sesamfrön, koriander och spiskummin.
En ljuvlig potatissallad på färskpotatis och fetaost som passar fint till sommarlunchen eller middagen. Potatissalladen är också perfekt som bufférätt! Dressingen med pepparrot ger sting, och salladen kan toppas med räkor för den som vill.
Dessa välsmakande bönbiffar har smak av bland annat svarta bönor, majs, knapriga solroskärnor och vitlök. Servera med ugnsrostade potatisskivor kryddat med ljuvlig rosmarin. Bryt av med en frisk och krispig sallad på rädisor, kål och rivig pepparrot. En välsmakande kombination som är lätt att älska.
Det italienska, rimmade och lufttorkade sidfläsket tillför oerhört mycket god smak till vilken rätt man än tillagar. Här får den verkligen blomstra, tillsammans med färsk pasta, pesto och rucola. Det är bara att äta och njuta.
Denna somriga sallad med mynta och halloumi är härlig som den är eller som tillbehör till grillat. Salladen serveras med pitabröd och en dressing gjord på vitlök, olivolja och färskpressad citronjuice.
… rädisan härstammar från Kina, men har funnits i Sverige sedan 1600-talet?
… rädisan är en förädling av rotfrukten rättika?
… rädisan blir godast av att odlas i fuktig jord och skördas snabbt?
… det finns omkring 350 olika sorter av rädisan? Runda och avlånga, vita, lila, gula och röda.
Följ med på en djupdykning i brysselkålens värld.
Nu är sparrisens tid här! Passa på att laga vårens lyxiga primör när den är i säsong.
Här bjuder vi på klassiska cocktails och drinkar som passar cocktailpartyt a la 1920-tal.
Vi har listat rätterna som är ett måste för Thanksgiving och bjuder på fakta om högtiden.
Här är våra recept på den godaste höstmaten värdig en skördefest.
Här tipsar vi om olika kombinationer där osten spelar huvudrollen.
Här tipsar vi om populära och goda matpajer som passar till fest och buffé med plockmat.
Fredag och vi tipsar om billiga och supergoda recept.
Veva ihop en god salsa, toppa en tostada och festa loss med dessa tex-mex recept!