Guide!

Rädisor

Rätt med rädisa! Vi riktar strålkastarljuset mot den krispiga primören, och gör en djupdykning i den peppriga rotfruktens värld. Det blir kul kunskap, smarta tips och nya favoritrecept.
Tips: här hittar du alla våra recept med rotfrukter!

Allt om rädisan

 

  • Smaken av rädisa

    Rädisan är en härlig grönsak med pepprig, senapslik smak som passar bra i kalla sallader eller skivad på smörgåsen. Rädisans smakkompisar är senap, pepparrot, citron och persilja. Tips är att testa att ha rädisor i en tzatziki eller att ugnsrosta!

  • Odla rädisor

     Tack vare sitt relativt lilla behov av underhåll är rädisan enkel att odla, antingen i balkonglådan eller trädgårdslandet. Kom ihåg att hålla jorden fuktig och inte vänta för länge innan du skördar – om rädisorna ligger kvar i jorden får de snabbt en skarp smak och lite träig konsistens.

  • Förvara rädisor

    Förvara rädisorna i en plastpåse i kylskåpet och glöm inte att avlägsna blasten – den drar ur vattnet ur rädisorna och gör dem fortare mjuka och torra. 

  • Krispiga rädisor

    Rädisor kan bli lite mjuka och tråkiga efter ett tag. Men det finns ett knep! Lägg rädisorna i en skål med kallt vatten, gärna med isbitar, innan servering så håller de sig krispiga.

7 härliga recept med rädisor

  1. Picklade rädisor

    1. Picklade rädisor

    Betyg 4.2 av 5.24 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer

    Med en klassisk 1-2-3-lag av ättika, socker och vatten kan du enkelt göra inlagda eller picklade rädisor. De tillför krispighet, pepprig smak och syra till grillat, sallad, smörgås eller varför inte i tacosen? De picklade rädisorna får här även smak av senapsfrön.

    Picklade rädisor
  2. Picklad rabarber och rädisa

    2. Picklad rabarber och rädisa

    Betyg 4 av 5.8 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer

    Picklad rädisa och rabarber blir ett supergott och enkelt tillbehör till vårens och sommarens sallader, eller till grillat. Ättiksinläggningen rundar dessutom av den ibland skarpa syran som finns i rabarbern på ett fint sätt.

    Picklad rabarber och rädisa
  3. Rädisor med örtkräm och dukkah

    3. Rädisor med örtkräm och dukkah

    Betyg 4.3 av 5.3 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer

    En av sommarens paradprimörer stavas rädisor. Låt de härligt krispiga rädisorna få ny smak med örtkräm och smakrik dukkah gjord på hasselnötter, sesamfrön, koriander och spiskummin.

    Rädisor med örtkräm och dukkah
  4. Rostad potatissallad med fetaost och pepparrotsdressing

    4. Rostad potatissallad med fetaost och pepparrotsdressing

    Betyg 4 av 5.42 personer har röstat
    Receptet har 8 kommentarer

    En ljuvlig potatissallad på färskpotatis och fetaost som passar fint till sommarlunchen eller middagen. Potatissalladen är också perfekt som bufférätt! Dressingen med pepparrot ger sting, och salladen kan toppas med räkor för den som vill.

    Rostad potatissallad med fetaost och pepparrotsdressing
  5. Bönbiffar med krispig sallad på rädisor och kål

    5. Bönbiffar med krispig sallad på rädisor och kål

    Betyg 4.1 av 5.9 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer
    Receptet är ett klimartsmart val.

    Dessa välsmakande bönbiffar har smak av bland annat svarta bönor, majs, knapriga solroskärnor och vitlök. Servera med ugnsrostade potatisskivor kryddat med ljuvlig rosmarin. Bryt av med en frisk och krispig sallad på rädisor, kål och rivig pepparrot. En välsmakande kombination som är lätt att älska.

    Bönbiffar med krispig sallad på rädisor och kål
  6. Pancettapasta med pesto och rucola

    6. Pancettapasta med pesto och rucola

    Betyg 4.5 av 5.2 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer

    Det italienska, rimmade och lufttorkade sidfläsket tillför oerhört mycket god smak till vilken rätt man än tillagar. Här får den verkligen blomstra, tillsammans med färsk pasta, pesto och rucola. Det är bara att äta och njuta.

    Pancettapasta med pesto och rucola
  7. Fattoush - somrig sallad med mynta och halloumi

    7. Fattoush - somrig sallad med mynta och halloumi

    Betyg 4.4 av 5.40 personer har röstat
    Receptet har 6 kommentarer

    Denna somriga sallad med mynta och halloumi är härlig som den är eller som tillbehör till grillat. Salladen serveras med pitabröd och en dressing gjord på vitlök, olivolja och färskpressad citronjuice.

    Fattoush - somrig sallad med mynta och halloumi
Fakta

Visste du att...

… rädisan härstammar från Kina, men har funnits i Sverige sedan 1600-talet?
… rädisan är en förädling av rotfrukten rättika?
… rädisan blir godast av att odlas i fuktig jord och skördas snabbt?
… det finns omkring 350 olika sorter av rädisan? Runda och avlånga, vita, lila, gula och röda.

Artiklar Visar 22 stycken

Ordna cocktailparty

Här bjuder vi på klassiska cocktails och drinkar som passar cocktailpartyt a la 1920-tal.

Thanksgiving

Vi har listat rätterna som är ett måste för Thanksgiving och bjuder på fakta om högtiden.

Goda pajer till fest

Här tipsar vi om populära och goda matpajer som passar till fest och buffé med plockmat.

Tex-mex fest

Veva ihop en god salsa, toppa en tostada och festa loss med dessa tex-mex recept!