Guide!

Rädisor

Rätt med rädisa! Vi riktar strålkastarljuset mot den krispiga primören, och gör en djupdykning i den peppriga rotfruktens värld. Det blir kul kunskap, smarta tips och nya favoritrecept.
Tips: här hittar du alla våra recept med rotfrukter!

Allt om rädisan

 

  • Smaken av rädisa

    Rädisan är en härlig grönsak med pepprig, senapslik smak som passar bra i kalla sallader eller skivad på smörgåsen. Rädisans smakkompisar är senap, pepparrot, citron och persilja. Tips är att testa att ha rädisor i en tzatziki eller att ugnsrosta!

  • Odla rädisor

     Tack vare sitt relativt lilla behov av underhåll är rädisan enkel att odla, antingen i balkonglådan eller trädgårdslandet. Kom ihåg att hålla jorden fuktig och inte vänta för länge innan du skördar – om rädisorna ligger kvar i jorden får de snabbt en skarp smak och lite träig konsistens.

  • Förvara rädisor

    Förvara rädisorna i en plastpåse i kylskåpet och glöm inte att avlägsna blasten – den drar ur vattnet ur rädisorna och gör dem fortare mjuka och torra. 

  • Krispiga rädisor

    Rädisor kan bli lite mjuka och tråkiga efter ett tag. Men det finns ett knep! Lägg rädisorna i en skål med kallt vatten, gärna med isbitar, innan servering så håller de sig krispiga.

7 härliga recept med rädisor

  1. Picklade rädisor

    1. Picklade rädisor

    Betyg 4.1 av 5.
    20 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Med en klassisk 1-2-3-lag av ättika, socker och vatten kan du enkelt göra inlagda eller picklade rädisor. De tillför krispighet, pepprig smak och syra till grillat, sallad, smörgås eller varför inte i tacosen? De picklade rädisorna får här även smak av senapsfrön.

    Picklade rädisor
  2. Picklad rabarber och rädisa

    2. Picklad rabarber och rädisa

    Betyg 4.1 av 5.
    7 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Picklad rädisa och rabarber blir ett supergott och enkelt tillbehör till vårens och sommarens sallader, eller till grillat. Ättiksinläggningen rundar dessutom av den ibland skarpa syran som finns i rabarbern på ett fint sätt.

    Picklad rabarber och rädisa
  3. Rädisor med örtkräm och dukkah

    3. Rädisor med örtkräm och dukkah

    Betyg 4.3 av 5.
    3 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    En av sommarens paradprimörer stavas rädisor. Låt de härligt krispiga rädisorna få ny smak med örtkräm och smakrik dukkah gjord på hasselnötter, sesamfrön, koriander och spiskummin.

    Rädisor med örtkräm och dukkah
  4. Rostad potatissallad med fetaost och pepparrotsdressing

    4. Rostad potatissallad med fetaost och pepparrotsdressing

    Betyg 4 av 5.
    39 personer har röstat
    Receptet har 7 kommentarer.

    En ljuvlig potatissallad på färskpotatis och fetaost som passar fint till sommarlunchen eller middagen. Potatissalladen är också perfekt som bufférätt! Dressingen med pepparrot ger sting, och salladen kan toppas med räkor för den som vill.

    Rostad potatissallad med fetaost och pepparrotsdressing
  5. Bönbiffar med krispig sallad på rädisor och kål

    5. Bönbiffar med krispig sallad på rädisor och kål

    Betyg 4.1 av 5.
    9 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.Receptet är ett klimartsmart val.

    Dessa välsmakande bönbiffar har smak av bland annat svarta bönor, majs, knapriga solroskärnor och vitlök. Servera med ugnsrostade potatisskivor kryddat med ljuvlig rosmarin. Bryt av med en frisk och krispig sallad på rädisor, kål och rivig pepparrot. En välsmakande kombination som är lätt att älska.

    Bönbiffar med krispig sallad på rädisor och kål
  6. Pancettapasta med pesto och rucola

    6. Pancettapasta med pesto och rucola

    Betyg 4 av 5.
    1 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Det italienska, rimmade och lufttorkade sidfläsket tillför oerhört mycket god smak till vilken rätt man än tillagar. Här får den verkligen blomstra, tillsammans med färsk pasta, pesto och rucola. Det är bara att äta och njuta.

    Pancettapasta med pesto och rucola
  7. Fattoush - somrig sallad med mynta och halloumi

    7. Fattoush - somrig sallad med mynta och halloumi

    Betyg 4.4 av 5.
    40 personer har röstat
    Receptet har 6 kommentarer.

    Denna somriga sallad med mynta och halloumi är härlig som den är eller som tillbehör till grillat. Salladen serveras med pitabröd och en dressing gjord på vitlök, olivolja och färskpressad citronjuice.

    Fattoush - somrig sallad med mynta och halloumi
Fakta

Visste du att...

… rädisan härstammar från Kina, men har funnits i Sverige sedan 1600-talet?
… rädisan är en förädling av rotfrukten rättika?
… rädisan blir godast av att odlas i fuktig jord och skördas snabbt?
… det finns omkring 350 olika sorter av rädisan? Runda och avlånga, vita, lila, gula och röda.

Artiklar (1546)

14 favoriter

Rödbetor - säsong och recept

Rödbetan är en favorit bland rotfrukterna – härlig färg, underbar smak och mångsidig. Man kan koka rödbetor, baka rödbetor i ugn, göra egna inlagda rödbetor och till med baka med rödbetor eller rödbetsjuice. Här tipsar vi om 14 goda recept med rödbetor!

Festmat

Så smakar eid al-fitr

I slutet av maj är det dags för världens muslimer att bryta fastan med högtiden eid al-fitr. Buffé bjöd in kvinnorna bakom organisationen Yalla Rinkeby att visa hur de stora festligheterna smakar och dela med sig av sina bästa recept till eid al-fitr.

Guide!

Guide till oliver

Vi berättar allt som är värt att veta om den smakrika delikatessen.

Efterlängtad primör

Sparris - oväntade fakta

Sparrisen är ett säkert vårtecken! Här är fakta och härliga recept med vår favoritprimör.

Framtidens fisk

Matpionjärerna – Gårdsfisk

Numera finns ett sätt att odla fisk som är effektivt och snällare mot vår natur – Gårdsfisk visar vägen.