Tips & recept

Äta grönt - enkla tips för att få i sig mer grönsaker

Vi vet att man helst ska äta 500 gram frukt och grönt varje dag, ungefär hälften frukt och hälften grönsaker. Trots det har många av oss svårt att få i oss tillräckligt med grönsaker. Här kommer våra bästa som gör det lite enklare att äta grönt!
Tips: nyttigare recept!

Tips för att äta mer grönsaker

Gör en matig sallad, baka bröd med bönor i eller boosta moset med färgstarka grönsaker. Här är tipsen som gör det lite lättare att äta grönt!

  • Rödbetor, granatäpple, quinoa och gröna blad upplagd i en skål

    Gör en matig sallad

    Om du vill njuta av grönsaker krävs det lite mer än tomat, gurka och isbergssallad (gäsp!). Gör istället en mättande och betydligt smakrik sallad med goda grejer som gröna blad, söta cocktailtomater, krämig avokado, proteinrika linser, riven och syrad kål, knapriga nötter och en god ost till. Ja ni hör ju själva, det blev genast mer lockande med grönsaker! Denna ljuva rödbets- och quinoasallad med granatäpple och fetaost är ett praktexempel på en lite roligare sallad. Här hittar du alla våra recept på matiga sallader!

  • Smoothies i glas med avokado, äpple och lime

    Blanda ner dom i en smoothie

    För dig som tycker att käka grönsaker är typ det tråkigaste som finns är knepet att mixa ner dem i en smoothie. Då får du enkelt i dig en stor mängd grönsaker på en och samma gång. Addera även gärna frukt i dina smoothies för en sötare smak och extra nyttigheter. Mango och äpple döljer till exempel smaken av grönkål riktigt bra. Här hittar du ett gäng näringsrika gröna smoothies!

  • Flätat bröd med kikärtor och pesto

    Baka bröd med baljväxter

    Genom att addera bönor eller linser i bröden blir de både saftigare och mer näringsrika. Ett smart sätt att få i sig lite extra grönsaker direkt genom frukostmackan alltså. Här bjuder vi på fem goda recept för dig som  vill baka bröd med bönor!

  • Orange rotfrukttstomp i kastrull med sked i

    Boosta moset med färg och nyttigheter!

    Gör potatismoset både mer färgglatt och hälsosamt genom att ha i till exempel morot, broccoli eller rödbetor i det! Prova gärna detta fina rotfruktsstomp!

  • Matlåda i glas med vegetarisk mat i form av paprika, kikärtor, ris och grönsa blad

    Preppa matlådan

    Frysta grönsaker innehåller lika mycket näring som färska så släng gärna i en näve frysta ärtor, wokgrönsaker eller dylikt i din lunchlåda när du preppar den. Ett bra budgetknep som fyller ut matlådan med lite extra grönt! Här får du tips på ett gäng vegetariska matlådor med mycket grönsaker i.

  • Rödbetskaka med frosting

    Använd grönsaker i dina bakverk

    Att baka godsaker med olika sorters grönsaker i är ett genidrag om du frågar oss för att få i sig mer grönt. Här får du tips på hur du steg för steg gör en saftig och smakrik rödbetskaka.

  • Grönssakstavar i form av gurka, morötter och rädisor ihop med en skål ädelostdipp

    Kombinera dom med en god dipp till fredagsmyset

    Skär stavar av till exempel morot, gurka, broccoli, rädisa och blomkål. Ät som snacks, med fördel tillsammans med en god dipp eller röra. Prova gärna detta snacksvänliga recept på grönsaksstavar med ädelostdipp.

  • Röd curry med tofu i skål

    Ät mer vegetarisk mat

    Ett självklart tips kan tyckas men genom att käka vego blir det betydligt enklare att få i sig ordentligt med grönsaker. Här hittar du tips på mättande & proteinrik vegetarisk mat.

Recept med mycket grönsaker

Färgstark sötpotatishummus, urgod gnocchigratäng fullproppad med grönsaker eller en krämig rödbetssmoothe? Här är recepten som gör det riktigt gott att äta grönt!

  • Sötpotatishummus med vegansk fetaost och rostad spetspaprika

    Sötpotatishummus med vegansk fetaost och rostad spetspaprika

    Betyg 3.8 av 5.
    9 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer.

    Fräsch sallad med vegansk fetaost, ugnsbakade paprikor och grekiska oliver. Servera salladen med hummus som görs av sötpotatis och kikärtor kryddade med vitlök och sesampasta.

    Sötpotatishummus med vegansk fetaost och rostad spetspaprika
  • Allt i en form - Gnocchigratäng med halloumi och salvia

    Allt i en form - Gnocchigratäng med halloumi och salvia

    Betyg 3.9 av 5.
    96 personer har röstat
    Receptet har 21 kommentarer.

    Enklaste och smidigaste gratängen med gnocchi. En salviadoftande och god gnocchigratäng där allt görs i samma ugnsform. Gratängen innehåller också zucchini och bönor som kryddas med chili samt toppas med halloumi och fräscha tomater.

    Allt i en form - Gnocchigratäng med halloumi och salvia
  • Morotsgröt med mandelrippel och kokos

    Morotsgröt med mandelrippel och kokos

    Betyg 3.3 av 5.
    76 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer.

    Det är lite nybakad morotskaka över den här gröten. Knäck i ett ägg så blir gröten extra krämig och mättande! Lent mandelsmör, saftiga granatäppelkärnor och söt kokos gör det hela till den perfekta gröten till frukost, som lättare lunch eller kvällsmat.

    Morotsgröt med mandelrippel och kokos
  • Grönsakspasta på betor med fetaost och blåbär

    Grönsakspasta på betor med fetaost och blåbär

    Betyg 3.6 av 5.
    73 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer.

    Med en grönsakssvarv gör du snabbt snygga strimlor av olika slags betor och zucchini. Använd annars en osthyvel eller mandolin. Blanda den krispiga grönsakspastan med blåbär, fetaost och en god vitlöksdressing. Modern råkost och en fröjd för ögat!

    Grönsakspasta på betor med fetaost och blåbär
  • Sallad med grapefrukt och avokado

    Sallad med grapefrukt och avokado

    Betyg 4.6 av 5.
    8 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Vacker sallad med krämig avokado, fräsch hjärtsallad och röda grapefruktklyftor. Toppa salladen med en god dijondressing och cashewnötter för extra krispighet.

    Sallad med grapefrukt och avokado
  • Krämig rödbetssmoothie med grönkål

    Krämig rödbetssmoothie med grönkål

    Betyg 4 av 5.
    19 personer har röstat
    Receptet har 5 kommentarer.

    Denna rödbetssmoothie är fylld av nyttigheter och har en vackert lila färg. Avokado och banan gör den len och krämig. En perfekt lunch när du behöver äta på språng.

    Krämig rödbetssmoothie med grönkål
  • Kladdkaka med zucchini och hallongrädde

    Kladdkaka med zucchini och hallongrädde

    Betyg 3.4 av 5.
    158 personer har röstat
    Receptet har 5 kommentarer.

    Mixa riven zucchini och baka en kladdkaka med vuxen chokladsmak. Zucchinin bidrar med saftighet och ger kladdkakan en tryffelliknande konsistens. Toppa med vackra pistaschnötter, knapriga kakaonibs och bjud med hallongrädde. En lika snygg som god chokladdessert!

    Kladdkaka med zucchini och hallongrädde
Livsmedelsverket rekommenderar

500 gram frukt och grönt varje dag

Livsmedelsverket rekommenderar att vi äter fem knytnävsstora portioner av av frukt, bär och grönsaker om dagen. Så mycket är bra att äta för att öka chansen till ett hälsosamt liv. Det motsvarar 500 gram för vuxna och 400 gram för barn. Helst ska man äta ungefär hälften frukt och hälften grönsaker och här ingår färskt, fryst och konserverat. Färska äpplen, fryst broccoli och kikrtor på burk, allt räknas!

Några exempel på cirka 500 gram frukt och grönt:

  • 1 blodapelsin, 1 äpple, 1 morot, 1 dl blåbär och en näve broccoli
  • 1 kiwi, 1 banan, 1 morot, några sparrisar och krossade tomater i en köttfärssås
  • 1 banan, vegetariska biffar på linser, 1 liten palsternacka, 1 dl gröna ärtor och ett äpple

Artiklar (1567)

7 nyttigare pizzor

Ta kontrollen över pizzan genom att göra din egen! Här är recept på sju läckra pizzor täckta med färska grönsaker.

Ät och njut!

Nyttigare tv-snacks

Här är goda tips och recept på snacks och dryck för en hälsosammare tv-kväll.

Frukostklassiker

Godaste gröten, så gör du!

Gröt är gott, nyttigt och mättande. Och så lätt att variera. Rör ner ett ägg för extra protein, toppa med nötter för crunch eller byt ut kokvattnet mot äppeljuice för sötma. Här tipsar vi om hur du kan komponera din nya favoritgröt.