Vi vet att man helst ska äta 500 gram frukt och grönt varje dag, ungefär hälften frukt och hälften grönsaker. Trots det har många av oss svårt att få i oss tillräckligt med grönsaker. Här kommer våra bästa som gör det lite enklare att äta grönt!
Tips:
nyttigare recept!
Gör en matig sallad, baka bröd med bönor i eller boosta moset med färgstarka grönsaker. Här är tipsen som gör det lite lättare att äta grönt!
Om du vill njuta av grönsaker krävs det lite mer än tomat, gurka och isbergssallad (gäsp!). Gör istället en mättande och betydligt smakrik sallad med goda grejer som gröna blad, söta cocktailtomater, krämig avokado, proteinrika linser, riven och syrad kål, knapriga nötter och en god ost till. Ja ni hör ju själva, det blev genast mer lockande med grönsaker! Denna ljuva rödbets- och quinoasallad med granatäpple och fetaost är ett praktexempel på en lite roligare sallad. Här hittar du alla våra recept på matiga sallader!
För dig som tycker att käka grönsaker är typ det tråkigaste som finns är knepet att mixa ner dem i en smoothie. Då får du enkelt i dig en stor mängd grönsaker på en och samma gång. Addera även gärna frukt i dina smoothies för en sötare smak och extra nyttigheter. Mango och äpple döljer till exempel smaken av grönkål riktigt bra. Här hittar du ett gäng näringsrika gröna smoothies!
Genom att addera bönor eller linser i bröden blir de både saftigare och mer näringsrika. Ett smart sätt att få i sig lite extra grönsaker direkt genom frukostmackan alltså. Här bjuder vi på fem goda recept för dig som vill baka bröd med bönor!
Gör potatismoset både mer färgglatt och hälsosamt genom att ha i till exempel morot, broccoli eller rödbetor i det! Prova gärna detta fina rotfruktsstomp!
Frysta grönsaker innehåller lika mycket näring som färska så släng gärna i en näve frysta ärtor, wokgrönsaker eller dylikt i din lunchlåda när du preppar den. Ett bra budgetknep som fyller ut matlådan med lite extra grönt! Här får du tips på ett gäng vegetariska matlådor med mycket grönsaker i.
Att baka godsaker med olika sorters grönsaker i är ett genidrag om du frågar oss för att få i sig mer grönt. Här får du tips på hur du steg för steg gör en saftig och smakrik rödbetskaka.
Skär stavar av till exempel morot, gurka, broccoli, rädisa och blomkål. Ät som snacks, med fördel tillsammans med en god dipp eller röra. Prova gärna detta snacksvänliga recept på grönsaksstavar med ädelostdipp.
Ett självklart tips kan tyckas men genom att käka vego blir det betydligt enklare att få i sig ordentligt med grönsaker. Här hittar du tips på mättande & proteinrik vegetarisk mat.
Färgstark sötpotatishummus, urgod gnocchigratäng fullproppad med grönsaker eller en krämig rödbetssmoothe? Här är recepten som gör det riktigt gott att äta grönt!
Livsmedelsverket rekommenderar att vi äter fem knytnävsstora portioner av av frukt, bär och grönsaker om dagen. Så mycket är bra att äta för att öka chansen till ett hälsosamt liv. Det motsvarar 500 gram för vuxna och 400 gram för barn. Helst ska man äta ungefär hälften frukt och hälften grönsaker och här ingår färskt, fryst och konserverat. Färska äpplen, fryst broccoli och kikrtor på burk, allt räknas!