Tips & recept

Äta frukt - tips som gör det enkelt!

Att äta frukt är viktigt då Livsmedelsverket rekommenderar att vi äter 500 gram frukt och grönt varje dag. Trots det har många av oss ibland svårt att äta tillräckligt med frukt, så här är våra bästa tips och recept som gör det enklare!

Tips för att äta mer frukt

Blanda ner frukt i en smoothie, ät den till efterrätt ihop med goda tillbehör eller få in mer frukter i matlagningen. Vi har tipsen som gör det lättare för dig att tillgodose dig ditt dagliga fruktbehov!

  • Layer smoothie i rosa och gult i glasburkar med sugrör och neonfärgat turkost lock

    Smoothien är din bästa vän!

    Om du får panik av tanken på att tugga frukt efter frukt varje dag är vårt bästa tips att slänga ner allt i en smoothie istället! På det sättet får du i dig en stor mängd frukt i ett enda mål. Så blanda ner valfri frukt, bär och kanske lite gröna blad till en till frukost- eller mellanmålssmoothie. Frysta frukter och bär innehåller i princip lika mycket näring som de färska vilket är toppen ur plånbokssynpunkt. Testa gärna detta fina recept på fryst layer smoothie!

  • Karamelliserad grapefrukt på plåt

    Frukt till efterrätt? Jatack!

    Självklart ska du unna dig en god efterrätt! Välj en frukt eller två som du tycker om och kombinera med gottigheter som cottage cheese, houng, kokos, mörk choklad eller knapriga nötter. Här får du tips på 5 fruktiga efterrätter, bland annat dessa urgoda karamelliserade grapefrukter!

  • Fruktsallad med kvarg och sesamkrisp upplags i glasmatlådor

    Hej fruktsallad!

    Att blanda ihop dina favoritfrukter till en smarrig sallad är också ett bra sätt att få i sig tillräckligt med frukt på ett lite roligare sätt. Toppa gärna med kvarg, yogurt och lite nötter för en krämig fruktsallad med gott crunch. Varför inte svänga ihop denna goding till fruktsallad med sesamkrisp och kvarg?

  • Fruktstundens återkomst

    Fruktstundens återkomst

    Att ta en välförtjänt paus och äta något som ger lite ny energi är något vi alla tjänar på. Därför rekommenderar vi att du inför en eller flera frukstunder varje dag. För att inte tröttna kan du se till att prova nya frukter ofta eller ha en bra mix av olika alternativ hemma eller med dig till jobbet.

  • Ananaspizza

    Frukt <3 mat = sant?

    Inget tips för dig som hatar kombinationen frukt och mat men för oss andra är det rätt smidigt att tillgodose oss en del av dagens fruktbehov genom att få in det även i matlagningen. Här hittar du fyra goda recept med frukt i mat!

Goda recept med mycket frukt

Fruktstina sallader, läckra bowls och goda mellanmål. Med dessa recept blir det lätt att få i dig mer frukt, varje dag!

  1. Grapefruktsmoothie

    1. Grapefruktsmoothie

    Betyg 4.2 av 5.
    33 personer har röstat
    Receptet har 9 kommentarer.

    Smoothie med grapefrukt är perfekt som ett fräscht mellanmål eller till frukost. Härligt vacker färg och smak får smoothien av jordgubbar och den röda grapefrukten. Bananen bidrar med perfekt sötma.

    Grapefruktsmoothie
  2. Rostad fruktsallad med vit choklad

    2. Rostad fruktsallad med vit choklad

    Betyg 4 av 5.
    10 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Fruktsallad i ugn som enkelt varieras efter smak och säsong. Ta de frukter och bär du gillar bäst, som till exempel persika, ananas, jordgubbar, päron och kiwi, och rosta dem tillsammans med kokos och vit choklad. Servera med en vaniljkräm på crème fraiche och toppa med knapriga sötsalta mandlar.

    Rostad fruktsallad med vit choklad
  3. Frukostbowl med yoghurt och grapefrukt

    3. Frukostbowl med yoghurt och grapefrukt

    Betyg 4.6 av 5.
    13 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Perfekt start på dagen ger denna härliga tallrik med en mix av yoghurt, söt röd grapefrukt, hallon och bananer. Toppa med något du verkligen gillar, kanske kokosflakes och mer hallon.

    Frukostbowl med yoghurt och grapefrukt
  4. Smoothie med passionsfrukt, mango och ananas

    4. Smoothie med passionsfrukt, mango och ananas

    Betyg 3.5 av 5.
    12 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    En riktig energikick till smoothie var det här! Härligt sötsyrlig med passionsfrukt, mango och ananas. Toppa med chiafrön och solroskärnor vid servering så får du både ett härligt crunch och extra mättnadskänsla.

    Smoothie med passionsfrukt, mango och ananas
  5. Äppel- och päronsallad med cottage cheese

    5. Äppel- och päronsallad med cottage cheese

    Betyg 4.7 av 5.
    3 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    En mumsig fruktsallad på äpplen och päron med cottage cheese. Skala frukterna och skär i små tärningar. Blanda med äppelmos och kanel. Servera med cottage cheese.

    Äppel- och päronsallad med cottage cheese
  6. Fryst riven drakfrukt och vattenmelon

    6. Fryst riven drakfrukt och vattenmelon

    Betyg 5 av 5.
    2 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Drakfrukt eller pithaya som denna kaktusfrukt också kallas är ett spännande inslag på desserttallriken. Tillsammans med jordgubbar och fryst vattenmelon har du en exotisk vitaminbomb klar på nolltid.

    Fryst riven drakfrukt och vattenmelon
  7. Raw äppelpaj med mandel och kardemumma

    7. Raw äppelpaj med mandel och kardemumma

    Betyg 4.5 av 5.
    28 personer har röstat
    Receptet har 9 kommentarer.

    Nej, du behöver ingen ugn för att göra äppelpaj. Den här godingen är helt raw och fantastiskt god! Ja, lika bra att göra en paj extra så det inte blir slagsmål om bitarna.

    Raw äppelpaj med mandel och kardemumma
  8. Päronkompott

    8. Päronkompott

    Betyg 4.4 av 5.
    26 personer har röstat
    Receptet har 5 kommentarer.

    Har du mogna päron över? Då är det här ett recept för dig! Koka päronen med citron, socker, kanel och vatten till en päronkompott som är supergod till frukost – vare sig du äter yoghurt eller gröt – eller dessert.

    Päronkompott
  9. Apelsinscones med palsternacka

    9. Apelsinscones med palsternacka

    Betyg 4 av 5.
    8 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer.

    Baka lite nyttigare och saftigare scones med riven palsternacka och rågsikt. Finrivet apelsinskal ger sconesen extra smak. Snabba att röra ihop på morgonen. Servera med smakrik ost, creme cheese och en god marmelad.

    Apelsinscones med palsternacka
  10. Banana split bowl

    10. Banana split bowl

    Betyg 3.8 av 5.
    12 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Dessert till frukost? Så klart du kan äta det, med viss modifikation… Prova en beroendeframkallande frukostvariant av den omtyckta desserten banana split. Byt glass mot yoghurt och chokladsås mot chokladgranola samt lönnsirap. Men bananen är sig lik!

    Banana split bowl
  11. Gino

    11. Gino

    Betyg 4.5 av 5.
    144 personer har röstat
    Receptet har 9 kommentarer.

    Ugnsgratinerad frukt med vit choklad är en klassisk efterrätt som skapades på stockholmskrogarna i början på 90-talet. Denna enkla och läckra dessert innehåller endast bananer, kiwi, jordgubbar och vit choklad och blir klar på 5 snabba minuter i ugnen. Serveras med vaniljglass.

    Gino
  12. Seggoda fruktremmar

    12. Seggoda fruktremmar

    Betyg 3.9 av 5.
    100 personer har röstat
    Receptet har 11 kommentarer.

    Sötsura godisremmar är populärt, men gör dem själv i stället. Betydligt nyttigare, men med samma goda smak. Här gör vi remmar av röda äpplen och röda vinbär som även får god smak av hallon och fruktig sötma från honung. Naturligt godis helt enkelt!

    Seggoda fruktremmar
  13. Bananglass på pinne

    13. Bananglass på pinne

    Betyg 4.5 av 5.
    15 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Barnsligt gott och - ganska hälsosamt på köpet! Bananglassen doppas i smält choklad och strösslas med kokos, hackade nötter eller torkade bär. Löjligt lyxigt att plocka fram ur frysen till mellis eller dessert.

    Bananglass på pinne
Livsmedelsverket rekommenderar

500 gram frukt och grönt varje dag

Livsmedelsverket rekommenderar att vi äter fem knytnävsstora portioner av av frukt, bär och grönsaker om dagen. Så mycket är bra att äta för att öka chansen till ett hälsosamt liv. Det motsvarar 500 gram för vuxna och 400 gram för barn. Helst ska man äta ungefär hälften frukt och hälften grönsaker och här ingår färskt, fryst och konserverat. Färska äpplen, fryst broccoli och kikrtor på burk, allt räknas!

Några exempel på cirka 500 gram frukt och grönt:

  • 1 blodapelsin, 1 äpple, 1 morot, 1 dl blåbär och en näve broccoli
  • 1 kiwi, 1 banan, 1 morot, några sparrisar och krossade tomater i en köttfärssås
  • 1 banan, vegetariska biffar på linser, 1 liten palsternacka, 1 dl gröna ärtor och ett äpple

Artiklar (1608)

Ät och njut!

Nyttigare tv-snacks

Här är goda tips och recept på snacks och dryck för en hälsosammare tv-kväll.

Fruktiga desserter

Mer dessert, mindre socker

Desserter och andra godsaker resulterar lätt i sockerchock. Så hur går man från överkant till guldkant? Svaret är frukt! Det ger ofta mer dessert med mindre socker. Alltså nyttigare. Win win!

Frukostklassiker

Godaste gröten, så gör du!

Gröt är gott, nyttigt och mättande. Och så lätt att variera. Rör ner ett ägg för extra protein, toppa med nötter för crunch eller byt ut kokvattnet mot äppeljuice för sötma. Här tipsar vi om hur du kan komponera din nya favoritgröt.

7 nyttigare pizzor

Ta kontrollen över pizzan genom att göra din egen! Här är recept på sju läckra pizzor täckta med färska grönsaker.