Bild laddas
Pannkaksfavoriter

Nyttigare pannkakor

Det är lätt som en plätt att förvandla pannkakor till en nyttig frukost, lunch eller middag. Boosta med nyttigheter som spenat och morot eller byt ut mjölet mot rådflingor eller havregryn. Vi har valt ut våra favoritrecept på lite nyttigare pannkisar.

  1. 1. Rågpannkaka med lingon

    13
    4

    Råg ger mättnad som håller länge och lingonen ger fin syrlig smak. Rågpannkakan kan med fördel toppas med matig cottage cheese eller någon annan god ost.

    Rågpannkaka med lingon
  2. 2. Havrepannkaka med kardemummaäpplen

    29
    6
    I denna pannkaka med havregryn mixas smeten slät och sedan tillsätts rivet äpple. En matig pannkaka som med fördel toppas med stekta äppelklyftor med kardemumma och turkisk yoghurt.
    Havrepannkaka med kardemummaäpplen
  3. 3. Rågpannkaka med blåbär och hasselnötter

    21
    4
    Mixa rågflingor i pannkakssmeten så får du en riktigt god och mättande pannkaka som passar till såväl frukost, lunch eller mellanmål. Blåbär och hackade knapriga hasselnötter passar utmärkt till.
    Rågpannkaka med blåbär och hasselnötter
  4. 4. Pannkakor med osynliga linser

    59
    15
    Pannkakor med linser är både extra mättande och lite nyttigare än vanliga. Servera med en fluffig ricottayoghurt, mandel, honung och tinade frysta bär. Barnvänligt och gott som enkel lunch eller middag.
    Pannkakor med osynliga linser
  5. 5. Proteinpannkakor

    27
    13
    Supergott recept på fluffiga proteinpannkakor som snabbt blir en favorit hos hela familjen. Havregryn, extra ägg och ärtdryck gör dem till en mer proteinrik variant av American pancakes. Servera med fräscha tillbehör och du har en mättande frukost som går hem hos både stora och små.
    Proteinpannkakor
  6. 6. Rödbetspannkaka

    4
    0
    Rödbetsjuice färgar pannkakan vackert rosa och bidrar med rödbetans alla nyttigheter. Toppa med syrlig fänkål och salt getost för att väga upp den lite jordiga rödbetssmaken.
    Rödbetspannkaka
  7. 7. Pannkakor med ljummen hallonkompott och kvarg

    20
    1
    Lite nyttigare pannkakor med riven morot i smeten. Egen bärkompott och kvarg i stället för grädde och sylt är också sunda val. Än mer inbjudande blir de nygräddade pannkakorna med citronmeliss på toppen.
    Pannkakor med ljummen hallonkompott och kvarg
  8. 8. Kikärtspannkaka

    21
    6
    Kikärter kan man ha i det mesta och de gör sig extra bra i pannkakor. Pannkakorna blir mer mättande och får en saltare och matigare smak. Toppa med söta körsbärstomater, basilika och krämig fetaost.
    Kikärtspannkaka
Pannkaksersättning

I vetemjöl finns det stärkelse som fungerar som ett slags klister när det värms. Av stärkelsen förvandlas den tunnflytande smeten till en sammanhängande kaka. Vetemjölet kan ersättas med något annat som innehåller stärkelse, till exempel majsstärkelse, bovetemjöl eller rågflingor som mixas ner i smeten. Mjöl av mandel eller nötter saknar stärkelse och kan därför inte binda ihop pannkakan.

I svenska pannkaksrecept är det vanligt med mjölk i smeten, den ger fyllighet och näring men kan ersättas med vatten eller någon annan vätska. Morotsjuice och rödbetsjuice är två alternativ som ger färg, smak och näringsämnen. 

Ägg behövs för att ge luftighet, smak och stadga men det blir bra pannkakor även utan ägg. Ett ägg kan ersättas med 2/3 deciliter vatten eller någon annan vätska. Spadet från kikärter är ett tips!

Maxa energin!

Gör egna bars

Perfekt både som mättande mellanmål eller en riktig energiuppladdning innan träningen
Bild laddas