Hotta upp gröten med dessa tips
Från klassisk kanel till trendiga chiafrön – här är knepen som hottar till grynen!
Gröt är gott, nyttigt och mättande. Och så lätt att variera. Rör ner ett ägg för extra protein, toppa med nötter för crunch eller byt ut kokvattnet mot äppeljuice för sötma. Här tipsar vi om hur du kan komponera din nya favoritgröt.
Sugen på gröt? Här hittar du recept på klassisk havregrynsgröt.
Utbudet av gryn och korn har de senaste åren ökat och det är numera lätt att hitta nya favoriter, som dessa nedan.
Bovete: glutenfritt, finns helt, krossat och som flingor
Quinoa: glutenfritt, mild smak och snäll mot magen
Rågflingor: hög fiberhalt, kraftig smak, går bra att blanda med andra gryn
Teffkorn: glutenfritt sädesslag med en nötig smak som drar lite åt råghållet
För färg och smak kan du byta ut vattnet mot förslagen nedan.
Mandeldryck: rundare smak
Äppeljuice: mer sötma
Morotsjuice: fin färg och sötma
När basen väl är gjord finns det många sätt att variera din gröt på - och samtidigt boosta med massa nyttigheter, ge snygg färg och god smak.
Blåbär: frysta eller färska, bidrar med nyttiga antioxidanter och läcker färg
Banan: riv eller mosa ner, ger mycket sötma och en krämigare gröt
Morotr: finriven morot ger förutom färg en liten känsla av nybakad morotskaka
Zucchini: finriven zucchini gör gröten lite matigare
Ägg: rör ner ett ägg för extra krämighet och en boost av protein
Krydda med: kanel, kardemumma, vaniljpulver - var för sig eller ihop
Vilken gröt som helst blir glad av olika toppings. Satsa på olika konsistenser för den totala grötupplevelsen.
Hackade nötter: ger knaprighet, extra energi och nyttiga fetter
Nötsmör: rör ut ett nötsmör, till exempel av jordnöt, mandel eller hasselnöt, med lite vatten så blir konsistensen härligt krämig. Ringla över gröten.
Torkade bär: byt russinen mot torkade blåbär eller svarta vinbär, de ger både sötma och syrlighet.
Kokoschips: ger skönt krisp och fin sötma, dessutom blir det snyggt
Granatäppelkärnor: små gnistrande rubiner fyllda med nyttiga antioxidanter som ger syra, sötma och härligt krisp.
Overnight oats, bircher müsli eller davosgröt - kärt barn har många namn. Perfekt för den morgontrötte då gröten görs på kvällen och står i kylen över natten.
Recepttips:
Overnight oats med hallon- och rabarberkompott
Overnight oats med fyra sorters topping
Overnight oats med jordnötssmör och chokladchiapudding
Vill du utöka din grötrepertoar ytterligare så vågar du dig på gröt "raw style" - alltså gröt tillagad utan tillförsel av värme.
Så gör du: Lägg helt bovete eller quinoa i blöt över natten. Skölj sedan noggrant och mixa med banan, en knivsudd kanel och en skvätt mandel- eller havredryck till en krämig konsistens. Smaka av med lite honung för sötma och toppa med dina favoritbär eller det här receptet på raw hallonsylt med chiafrön.
En god och glutenfri bovetegröt med linfrön, solrosfrön och härlig doft av kanel. Enkel att blanda och koka ihop. Toppa med hallon, skivad banan och mjölk – eller sojamjölk för en mjölkfri gröt.
BovetegrötDet är lite nybakad morotskaka över den här gröten. Knäck i ett ägg så blir gröten extra krämig och mättande! Lent mandelsmör, saftiga granatäppelkärnor och söt kokos gör det hela till den perfekta gröten till frukost, som lättare lunch eller kvällsmat.
Morotsgröt med mandelrippel och kokosGrym gröt som kan bli precis hur matig som helst – det väljer du! Den som vill boosta extra knäcker ner ett ägg när gröten precis kokat klart. Och toppar med en klick kvarg. Grunden är en klassisk havregrynsgröt, svårt att tro när du smakar resultatet.
Gröt med jordnötssmör, banan och kokosEnklaste sättet att koka risgrynsgröt utan att den bränner fast i kastrullen är att gröten görs i ugnen. Gröten sköter sig själv medan du hinner göra annat. Känns gröten lös när du tar den ur ugnen? Lugn - den ska vila lite för att få rätt konsistens.
Risgrynsgröt i ugnAtt göra gröt i ugn är ett enkelt knep för att få frukosten att kännas lite härligare! Här smaksätter vi vår ugnsbakade gröt med rivet äpple, vaniljpulver, honung och kanel och toppar med frön. Äppelgröt med en twist helt enkelt.
Ugnsbakad gröt med äppleGe havregrynsgröten en extra färgskjuts – koka med morotsjuice i stället för vatten. Förutom färg ger juicen en angenäm sötma som gifter sig fint med havregrynen. Krydda gärna gröten med kanel, ingefära eller kardemumma. Och toppa med lingon.
Gröt med morotsjuice och lingonGröt med extra mycket frön och ett ägg i gröten gör att den ger dig extra energi och mättnad. Toppa gärna havregrynsgröten med banan och bär samt en klick jordnötssmör.
Gröt med ägg och frönVarför inte pröva en ny variant på klassikern havregrynsgröt? Du blandar havregryn, vatten och jordnötssmör i en kastrull. Koka gröten ca 3 minuter under omrörning och serverar med banan och kanel.
Gröt med banan och jordnötssmörEn ljuvlig värmande gröt som bakas i ugn och smaksätts med kryddor som kanel, kardemumma, ingefära och vaniljpulver. Gröten toppas med banan och serveras med yoghurt och honung blandat med tahini.
Bakad banangröt med tahinihonungEn enkel och god glutenfri gröt gjord på teffkorn. Toppas med bär, färsk frukt, nötter och kokoschips. Teff är laddat med järn och c-vitamin, kornet är ett perfekt alternativ till havregryn i din gröt.
TeffgrötFrån klassisk kanel till trendiga chiafrön – här är knepen som hottar till grynen!
Här listar vi recept som är proppfulla med nötter, fröer, torkad frukt.
Här är våra bästa tips och recept som gör det enkelt att äta mer frukt!
Mat smakar alltid bättre utomhus! Här är tips på goda nyttigheter till matsäcken.
Här listar vi ett gäng recept att ta med sig och njuta av ute i det fria.
Med dessa tips fixar du den godaste proffschokladen på hemmaplan.
Här är goda tips och recept på snacks och dryck för en hälsosammare tv-kväll.
Här får du smarta tips och goda recept som gör det enkelt att äta mer grönt!