Frukostklassiker

Godaste gröten, så gör du!

Gröt är gott, nyttigt och mättande. Och så lätt att variera. Rör ner ett ägg för extra protein, toppa med nötter för crunch eller byt ut kokvattnet mot äppeljuice för sötma. Här tipsar vi om hur du kan komponera din nya favoritgröt.
Sugen på gröt? Här hittar du recept på klassisk havregrynsgröt.

3 steg till godare gröt

  1. 1. Variera grötens bas

    1. Variera grötens bas

    Utbudet av gryn och korn har de senaste åren ökat och det är numera lätt att hitta nya favoriter, som dessa nedan.

    Bovete: glutenfritt, finns helt, krossat och som flingor
    Quinoa: glutenfritt, mild smak och snäll mot magen
    Rågflingor: hög fiberhalt, kraftig smak, går bra att blanda med andra gryn
    Teffkorn: glutenfritt sädesslag med en nötig smak som drar lite åt råghållet

    För färg och smak kan du byta ut vattnet mot förslagen nedan.

    Mandeldryck: rundare smak
    Äppeljuice: mer sötma
    Morotsjuice: fin färg och sötma

  2. 2. Piffa gröten med färg och smak

    2. Piffa gröten med färg och smak

    När basen väl är gjord finns det många sätt att variera din gröt på - och samtidigt boosta med massa nyttigheter, ge snygg färg och god smak.

    Blåbär: frysta eller färska, bidrar med nyttiga antioxidanter och läcker färg
    Banan: riv eller mosa ner, ger mycket sötma och en krämigare gröt
    Morotr: finriven morot ger förutom färg en liten känsla av nybakad morotskaka
    Zucchini: finriven zucchini gör gröten lite matigare
    Ägg: rör ner ett ägg för extra krämighet och en boost av protein
    Krydda med: kanel, kardemumma, vaniljpulver - var för sig eller ihop

  3. 3. Toppa gröten

    3. Toppa gröten

    Vilken gröt som helst blir glad av olika toppings. Satsa på olika konsistenser för den totala grötupplevelsen.

    Hackade nötter: ger knaprighet, extra energi och nyttiga fetter
    Nötsmör: rör ut ett nötsmör, till exempel av jordnöt, mandel eller hasselnöt, med lite vatten så blir konsistensen härligt krämig. Ringla över gröten.
    Torkade bär: byt russinen mot torkade blåbär eller svarta vinbär, de ger både sötma och syrlighet.
    Kokoschips: ger skönt krisp och fin sötma, dessutom blir det snyggt
    Granatäppelkärnor: små gnistrande rubiner fyllda med nyttiga antioxidanter som ger syra, sötma och härligt krisp. 

Gröt på flera sätt

Grymma grötrecept

  • Bovetegröt

    Bovetegröt

    Betyg 3.1 av 5.
    85 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    En god och glutenfri bovetegröt med linfrön, solrosfrön och härlig doft av kanel. Enkel att blanda och koka ihop. Toppa med hallon, skivad banan och mjölk – eller sojamjölk för en mjölkfri gröt.

    Bovetegröt
  • Morotsgröt med mandelrippel och kokos

    Morotsgröt med mandelrippel och kokos

    Betyg 3.3 av 5.
    76 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer.

    Det är lite nybakad morotskaka över den här gröten. Knäck i ett ägg så blir gröten extra krämig och mättande! Lent mandelsmör, saftiga granatäppelkärnor och söt kokos gör det hela till den perfekta gröten till frukost, som lättare lunch eller kvällsmat.

    Morotsgröt med mandelrippel och kokos
  • Gröt med jordnötssmör, banan och kokos

    Gröt med jordnötssmör, banan och kokos

    Betyg 4.5 av 5.
    65 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer.

    Grym gröt som kan bli precis hur matig som helst – det väljer du! Den som vill boosta extra knäcker ner ett ägg när gröten precis kokat klart. Och toppar med en klick kvarg. Grunden är en klassisk havregrynsgröt, svårt att tro när du smakar resultatet.

    Gröt med jordnötssmör, banan och kokos
  • Risgrynsgröt i ugn

    Risgrynsgröt i ugn

    Betyg 4.5 av 5.
    230 personer har röstat
    Receptet har 96 kommentarer.

    Enklaste sättet att koka risgrynsgröt utan att den bränner fast i kastrullen är att gröten görs i ugnen. Gröten sköter sig själv medan du hinner göra annat. Känns gröten lös när du tar den ur ugnen? Lugn - den ska vila lite för att få rätt konsistens.

    Risgrynsgröt i ugn
  • Ugnsbakad gröt med äpple

    Ugnsbakad gröt med äpple

    Betyg 4.6 av 5.
    80 personer har röstat
    Receptet har 19 kommentarer.

    Att göra gröt i ugn är ett enkelt knep för att få frukosten att kännas lite härligare! Här smaksätter vi vår ugnsbakade gröt med rivet äpple, vaniljpulver, honung och kanel och toppar med frön. Äppelgröt med en twist helt enkelt.

    Ugnsbakad gröt med äpple
  • Gröt med morotsjuice och lingon

    Gröt med morotsjuice och lingon

    Betyg 3.5 av 5.
    31 personer har röstat
    Receptet har 4 kommentarer.

    Ge havregrynsgröten en extra färgskjuts – koka med morotsjuice i stället för vatten. Förutom färg ger juicen en angenäm sötma som gifter sig fint med havregrynen. Krydda gärna gröten med kanel, ingefära eller kardemumma. Och toppa med lingon.

    Gröt med morotsjuice och lingon
  • Gröt med ägg och frön

    Gröt med ägg och frön

    Betyg 3.9 av 5.
    44 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Gröt med extra mycket frön och ett ägg i gröten gör att den ger dig extra energi och mättnad. Toppa gärna havregrynsgröten med banan och bär samt en klick jordnötssmör.

    Gröt med ägg och frön
  • Gröt med banan och jordnötssmör

    Gröt med banan och jordnötssmör

    Betyg 4 av 5.
    33 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Varför inte pröva en ny variant på klassikern havregrynsgröt? Du blandar havregryn, vatten och jordnötssmör i en kastrull. Koka gröten ca 3 minuter under omrörning och serverar med banan och kanel.

    Gröt med banan och jordnötssmör
  • Bakad banangröt med tahinihonung

    Bakad banangröt med tahinihonung

    Betyg 4.5 av 5.
    24 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer.

    En ljuvlig värmande gröt som bakas i ugn och smaksätts med kryddor som kanel, kardemumma, ingefära och vaniljpulver. Gröten toppas med banan och serveras med yoghurt och honung blandat med tahini.

    Bakad banangröt med tahinihonung
  • Teffgröt

    Teffgröt

    Betyg 3.5 av 5.
    17 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer.

    En enkel och god glutenfri gröt gjord på teffkorn. Toppas med bär, färsk frukt, nötter och kokoschips. Teff är laddat med järn och c-vitamin, kornet är ett perfekt alternativ till havregryn i din gröt.

    Teffgröt

Artiklar (1609)

Äta mat ute i naturen

Recept på grym matsäck

Här listar vi ett gäng recept att ta med sig och njuta av ute i det fria.

Ät och njut!

Nyttigare tv-snacks

Här är goda tips och recept på snacks och dryck för en hälsosammare tv-kväll.