Gröt är gott, nyttigt och mättande. Och så lätt att variera. Rör ner ett ägg för extra protein, toppa med nötter för crunch eller byt ut kokvattnet mot äppeljuice för sötma. Här tipsar vi om hur du kan komponera din nya favoritgröt.
Sugen på gröt? Här hittar du alla våra
grötrecept.
Utbudet av gryn och korn har de senaste åren ökat och det är numera lätt att hitta nya favoriter, som dessa nedan.
Bovete: glutenfritt, finns helt, krossat och som flingor
Quinoa: glutenfritt, mild smak och snäll mot magen
Rågflingor: hög fiberhalt, kraftig smak, går bra att blanda med andra gryn
Teffkorn: glutenfritt sädesslag med en nötig smak som drar lite åt råghållet
För färg och smak kan du byta ut vattnet mot förslagen nedan.
Mandeldryck: rundare smak
Äppeljuice: mer sötma
Morotsjuice: fin färg och sötma
När basen väl är gjord finns det många sätt att variera din gröt på - och samtidigt boosta med massa nyttigheter, ge snygg färg och god smak.
Blåbär: frysta eller färska, bidrar med nyttiga antioxidanter och läcker färg
Banan: riv eller mosa ner, ger mycket sötma och en krämigare gröt
Morotr: finriven morot ger förutom färg en liten känsla av nybakad morotskaka
Zucchini: finriven zucchini gör gröten lite matigare
Ägg: rör ner ett ägg för extra krämighet och en boost av protein
Krydda med: kanel, kardemumma, vaniljpulver - var för sig eller ihop
Vilken gröt som helst blir glad av olika toppings. Satsa på olika konsistenser för den totala grötupplevelsen.
Hackade nötter: ger knaprighet, extra energi och nyttiga fetter
Nötsmör: rör ut ett nötsmör, till exempel av jordnöt, mandel eller hasselnöt, med lite vatten så blir konsistensen härligt krämig. Ringla över gröten.
Torkade bär: byt russinen mot torkade blåbär eller svarta vinbär, de ger både sötma och syrlighet.
Kokoschips: ger skönt krisp och fin sötma, dessutom blir det snyggt
Granatäppelkärnor: små gnistrande rubiner fyllda med nyttiga antioxidanter som ger syra, sötma och härligt krisp.
Overnight oats, bircher müsli eller davosgröt - kärt barn har många namn. Perfekt för den morgontrötte då gröten görs på kvällen och står i kylen över natten.
Recepttips:
Overnight oats med hallon- och rabarberkompott
Overnight oats med fyra sorters topping
Overnight oats med jordnötssmör och chokladchiapudding
Vill du utöka din grötrepertoar ytterligare så vågar du dig på gröt "raw style" - alltså gröt tillagad utan tillförsel av värme.
Så gör du: Lägg helt bovete eller quinoa i blöt över natten. Skölj sedan noggrant och mixa med banan, en knivsudd kanel och en skvätt mandel- eller havredryck till en krämig konsistens. Smaka av med lite honung för sötma och toppa med dina favoritbär eller det här receptet på raw hallonsylt med chiafrön.