Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Hjort med sörmländska tillbehör

Ett tjusigt recept på hjort med sörmländska tillbehör som kantarellsås, korngrynsfräs och utsökt rabarberchutney. Du använder bland annat kantareller, grädde, korngryn, palsternacka, kålrot, bacon, rabarber och äpple. Festligt gott!

Detta är ett recept från Buffé nr 9, 2009
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 100°C.
  2. Kött: Krydda köttet med salt och peppar. Bryn runt om i smör. Lägg över i en ugnssäker form.
  3. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen av köttet. Tillaga i ugnen tills innertemperaturen är 60-67°C (rosa-genomstekt). Låt vila.
  4. Kantarellsås: Ansa och skär större svampar i bitar. Fräs dem tills all vätska kokat bort. Tillsätt smör och löken. Fräs 2-3 minuter. Tillsätt grädden. Låt småkoka 3-4 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  5. Korngrynsfräs: Skölj korngrynen och koka dem enligt anvisning på förpackningen.
  6. Skala och skär rotfrukterna i cm-stora tärningar. Skär baconet i strimlor. Ansa och skär purjolöken i grova strimlor. Fräs rotfrukter och bacon i smör i en stekpanna 7-10 minuter. Blanda i purjolöken de sista 2 minuterna.
  7. Blanda de kokta korngrynen med bacon- och grönsaksblandningen samt timjan.
  8. Rabarberchutney: Skär rabarbern i cm-stora bitar. Skala och finhacka löken. Skala, kärna ur och hacka äpplet.
  9. Lägg rabarber, lök och äpple i en kastrull. Låt småkoka tills löken är genomskinlig.
  10. Tillsätt resten av ingredienserna. Koka till simmig konsistens, ca 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på fonden.
Fri från ägg men innehåller gluten.
Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett och använd laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett och ersätt grädden med soja- eller havrebaserad gräddersättning.

Ingredienser

Portioner: 4
Kött
  • 1 kg racks av dovhjort eller biff av kronhjort eller annat viltkött (1 kg dovhjortsracks motsvarar 700 g kronhjortsbiff)
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • smör till stekning
Kantarellsås
  • 500 g kantareller
  • 1 msk smör
  • 0,8 dl finhackad rödlök
  • 3 dl vispgrädde
  • salt och peppar
Korngrynsfräs
  • 2 dl korngryn
  • 1 morot
  • 1 palsternacka
  • 100 g rotselleri
  • 100 g kålrot
  • ca 140 g bacon (gärna av vildsvin)
  • 1 liten purjolök
  • 1 msk smör
  • 2 msk repad hackad timjan
Rabarberchutney
  • 1 kg rabarber
  • 3 rödlökar
  • 1 äpple
  • 8 dl socker
  • 1 1/2 dl äppelcidervinäger
  • 1 1/2 msk finhackad chilifrukt (t ex spansk peppar)
  • salt och peppar
Lägg till i inköpslistan