Upptäck nåt nytt!

Doldisar bland rotfrukterna

Rättika, svartrot, majrova, kålrabbi, jordärtskocka och persiljerot. Var inte rädd för att plocka upp en ny knöl ur rotfruktsdisken nästa gång du handlar. Här är 6 doldisar du kanske inte provat förr och tips på hur du kan tillaga dem.
Tips: Här finns alla våra recept med rotfrukter.

Rotfrukstdoldisar att prova

  1. 1. Rättika

    1. Rättika

    Rättika ser ut som en vit morot och kan ätas rå. Rå har den en smak som påminner om rädisa. Tillagad försvinner den starka smaken och rättika kan med fördel användas som substitut till potatis, eller i asiatiska maträtter som till exempel japansk rättikasallad eller picklad med koriander.

  2. 2. Svartrot

    2. Svartrot

    Svartrot är en något glömd klassiker som lyfter din maträtt med sin milda och lätt sötaktiga smak som påminner lite om vit sparris. Skalade mörknar de snabbt, vilket undviks genom att hälla citron över eller att direkt lägga dem i vatten. Prova kokta svartrötter med brynt vitlökssmör eller rosta i ugnen och servera till kyckling.

  3. 3. Majrova

    3. Majrova

    Majrova är en gammal nordisk kulturväxt som smakar riktigt gott. Smaken är mild, betydligt mildare än t.ex. kålrot. När toppen är kvar kan bladen ångas eller stekas som spenat. Majrovan är bäst när den inte är alltför stor och bara behövs skrubbas. Den är en utmärkt grytgrönsak och är även god att ugnsrosta. Tillagas varsamt, så att de bevarar sprödhet och smak. Prova att använda majrova i asiatiska yogarullar eller glasera dem tillsammans med örter och citron.

  4. 4. Kålrabbi

    4. Kålrabbi

    Kålrabbi är ett härligt och gott tillbehör. Den milda smaken passar utmärkt att rostas i ugnen, att grilla eller att bara riva och äta som den är. Kålrabbi smakar inte olikt broccoli men är mildare och sötare. Konsistensen är fin och mjäll mot det krispiga hållet. Gör en kålrabbisallad eller servera i en torskpanna med curry.

  5. 5. Jordärtskocka

    5. Jordärtskocka

    Jordärtskockan är en riktig delikatessknöl med len, aromatisk och karaktärsfull smak. Som en korsning mellan rädisa och kronärtskocka. Milt söt och lite nötig. Jordärtskockor används mest för sin fina smak och är god att koka och servera med smör, eller att ha i soppa och mos. Oftast kokar eller ångkokar man dem och serverar som sidorätt, gärna med lite smör. Man kan även gratinerapuréa eller använda dem i soppor.

  6. 6. Persiljerot

    6. Persiljerot

    Persiljerot är roten på rotpersilja, en variant av den vanliga bladpersiljan. Den har liknade form som moroten, men är vit. Persiljerotens smak påminner om palsternacka och selleri. Används främst tillagad, antingen i soppor, grytor eller kokt för sig själv. Den är jättegod att rosta i ugnen tillsammans med potatis och andra rotfrukter. Blanda med panko och mixade hasselnötter för gott crunch. Eller blanda ner den i en råraka.

Visste du att...

Rotfrukter är i säsong i stort sett hela året, och de kan lagras från hösten ända fram till tidig vår.

Rotfrukter är inte bara goda och mättande, de är nyttiga med högt vitamin- och mineralinnehåll.

Rotfrukter är rika på kostfibrer som är bra för att hålla magen igång.

Rotfrukter är klimatsmarta eftersom de ofta odlas på friland och därför påverkar klimatet mindre än växthusgrönsaker. De är dessutom tåliga vilket minskar svinnet.

1 kilo morötter orsakar bara en femtedel så mycket växthusgaser som 1 kilo tomater

Artiklar (1309)

Matskola

Allt om jordärtskockan

Här hittar du svar på alla dina frågor om jordärtskockan och dessutom härliga recept.

Roten till det goda!

Guide till svartrot

Trots sin långa mathistoria syns svartroten numera mest till i restaurangkök. Månadens skörd bjöd in ICA-kocken Niclas Rapp, för att prata svartrot. Hur lagar man svartrot? Hur smakar den?

Allt du behöver veta

Rena rama rabarbern

Vi tar reda på allt om den ståtliga grönsaken och bjuder på härliga recept med rabarber.

Matskola

Lär dig laga hjort

Lär dig mer om hjortens olika delar, få tips på tillagning och härliga hjortrecept.

14 favoriter

Rödbetor - säsong och recept

Rödbetan är en favorit bland rotfrukterna – härlig färg, underbar smak och mångsidig. Man kan koka rödbetor, baka rödbetor i ugn, göra egna inlagda rödbetor och till med baka med rödbetor eller rödbetsjuice. Här tipsar vi om 14 goda recept med rödbetor!