Grymma grillrecept
Vi bjuder på grillrecept i tre svårighetsgrader, som hjälper dig att imponera i utomhusköket
Rub, bark, glaze. Låg temperatur, lång tid och fukt. Och så skönt umgänge till det. Då snackar vi om äkta barbecue Texas-style. Häng med till Holy Smoke BBQ och få inspiration.
Tips: Läs mer om hur du röker på gillen här.
Se till att ha en jämn, låg temperatur under lång tid. Det funkar med en klotgrill utrustad med termometer, och gärna justerbar ventil i locket och i askuppsamlaren. Med en keramisk grill, s k kamadogrill, är det ännu enklare.
Lägg briketterna åt sidorna och ställ in en form med vatten i mitten – under grillgallret.
Lägg blötlagda träbitar på briketterna för bästa röksmak. Mesquite och hickory ger lite mer smak än svenska lövträd.
Gnid in köttet med en rub. Den enklaste består av lika delar salt och svartpeppar. Det finns många färdiga att börja med.
Spreja köttet med lika delar äppeljuice och äppelcidervinäger, gärna var 20–30 minut den sista timmen/timmarna. Detta för att ytan inte ska torka ut.
Glaze förstärker ytsmaken ytterligare. Pensla på mot slutet, men var observant så att köttet inte bränns. Om risk finns, linda in det i aluminiumfolie.
Låt köttet vila en stund innan det skärs upp.
BBQ-nörden satsar på en s k smoker, alltså en ång-/rökgrill. Principen är densamma som för klotgrillen, det är lagom varm ångrök under lång tid som ger bäst resultat. Smokern klarar detta bättre än klotgrillen. Briketterna håller värmen längre, vatttnet är lättare att fylla på och grilldetaljen kan placeras på olika avstånd från värmekällan.
Hur gör du då för att hålla igång grillen under längre tid, utan att bli ruinerad på kol och briketter? Ett sätt är "The Snake Method"; lägg briketter i en lång "orm", lite omlott, tänd på i ena änden och sedan tänder briketterna på nästföljande allt eftersom och du håller en stadig temperatur.
Ett annat sätt för att hålla igång grillen länge är att använda kokosbriketter. Kokosbriketter är en relativt ny produkt på marknaden som är tillverkade av skal från kokosnötter. Kokosbriketter brinner i ca 4 timmar och dessutom kan man släcka dem och tända igen en annan dag.
Ett riktigt värstingrecept för den som vill testa på äkta barbecue. Köttet tar timmar att grilla vilket ger möjlighet till skönt utehäng med gästerna. Det går även bra att tillaga köttet på låg temperatur i ugnen 3-4 timmar.
St Louis Cut pork ribsNedre delen av grissidan, pork bellyn, grillas mycket i barbecuens hemvist USA. Lägg pork bellyn på grillen – den blir saftig och riktigt god. Med en rub eller glaze kan du smaksätta med dina favoritsmaker och tar grillningen till nästa nivå.
Pork Belly-BBQDet sägs att man även äter med ögonen och visst smakar det godare när något också är vackert! Denna coleslaw med rödkål, soja och sesamfrö ger både ögon och smaklökar något att jubla över! Servera till stekt eller grillat kött eller kyckling.
Rödkålsslaw med soja och sesamfröEn uppfriskande, inlagd gurka med jalapeño och ingefära som ger lite extra sting. Gör en större sats och servera till veckans alla grillmiddagar för att balansera de rökta smakerna på bästa sätt.
Inlagd gurka med ingefära och jalapeñoHar du provat Carolina sweet slaw – krämig coleslaw med ananas och selleri? Den perfekta balansen mellan sötma och syra gör den till det ultimata tillbehöret till grillat.
Carolina sweet slawEn maillardreaktion är en kemisk reaktion som sker mellan kolhydrater och aminosyror, till exempel när vi steker mat. Det är en viktig orsak till färg, doft och smak hos exempelvis öl, choklad, kaffe, rostat bröd, den frasiga kanten på pannkakan och många andra sorters rostad eller bakad mat.
Maillardreaktionen ger en brynt smak med en nötig ton.
Namnet på reaktionerna kommer från den franska kemisten Louis Camille Maillard som beskrev reaktionen för första gången 1912.
Kolla status för eldningsförbud och vad som gäller i din kommun på krisinformation.se.
Vi bjuder på grillrecept i tre svårighetsgrader, som hjälper dig att imponera i utomhusköket
Bli ett BBQ-proffs med recept från duon bakom Holy Smoke BBQ i Höganäs!
Buffé har dykt ner i marinader och hur marinad påverkar resultatet och smaken.
Här har vi samlat vad alla grillmästare behöver känna till om nöt och kalv.
Lär dig att rimma kyckling och kött för djupare smak och saftigare kött!
Ingen grillmiddag utan sås! Kolla in våra bästa recept på grillsåser här.
Vi tar reda på allt om den ståtliga grönsaken och bjuder på härliga recept med rabarber.
Vi bjuder på grillinspiration på mat, goda tillbehör och desserter för alla smaker.
Sparrisen är ett säkert vårtecken! Här är fakta och härliga recept med vår favoritprimör.