Bild laddas
Grilla!

BBQ-grilla med Holy Smoke

Rub, bark, glaze. Låg temperatur, lång tid och fukt. Och så skönt umgänge till det. Då snackar vi om äkta barbecue Texas-style. Häng med till Holy Smoke BBQ och få inspiration.
Tips: Läs mer om hur du röker på gillen här.

8 tips för fantastisk BBQ

  1. 1. Go low

    Se till att ha en jämn, låg temperatur under lång tid. Det funkar med en klotgrill utrustad med termometer, och gärna justerbar ventil i locket och i askuppsamlaren. Med en keramisk grill, s k kamadogrill, är det ännu enklare.

  2. 2. Vatten i grillen

    Lägg briketterna åt sidorna och ställ in en form med vatten i mitten – under grillgallret.

  3. 3. Trä för röksmak

    Lägg blötlagda träbitar på briketterna för bästa röksmak. Mesquite och hickory ger lite mer smak än svenska lövträd.

  4. 4. Rubs gör tricket

    Gnid in köttet med en rub. Den enklaste består av lika delar salt och svartpeppar. Det finns många färdiga att börja med.

  5. 5. Proffsigt med äppelsprej

    Spreja köttet med lika delar äppeljuice och äppelcidervinäger, gärna var 20–30 minut den sista timmen/timmarna. Detta för att ytan inte ska torka ut.

  6. 6. Glaze it up

    Glaze förstärker ytsmaken ytterligare. Pensla på mot slutet, men var observant så att köttet inte bränns. Om risk finns, linda in det i aluminiumfolie.

  7. 7. Vila!

    Låt köttet vila en stund innan det skärs upp.

  8. 8. Nörda till det med en smoker

    BBQ-nörden satsar på en s k smoker, alltså en ång-/rökgrill. Principen är densamma som för klotgrillen, det är lagom varm ångrök under lång tid som ger bäst resultat. Smokern klarar detta bättre än klotgrillen. Briketterna håller värmen längre, vatttnet är lättare att fylla på och grilldetaljen kan placeras på olika avstånd från värmekällan.

  9. 9. The Snake Method

    Hur gör du då för att hålla igång grillen under längre tid, utan att bli ruinerad på kol och briketter? Ett sätt är "The Snake Method"; lägg briketter i en lång "orm", lite omlott, tänd på i ena änden och sedan tänder briketterna på nästföljande allt eftersom och du håller en stadig temperatur.

    Ett annat sätt för att hålla igång grillen länge är att använda kokosbriketter. Kokosbriketter är en relativt ny produkt på marknaden som är tillverkade av skal från kokosnötter. Kokosbriketter brinner i ca 4 timmar och dessutom kan man släcka dem och tända igen en annan dag.

Grymt goda grillrecept!

  • St Louis Cut pork ribs

    17
    2
    Ett riktigt värstingrecept för den som vill testa på äkta barbecue. Köttet tar timmar att grilla vilket ger möjlighet till skönt utehäng med gästerna. Det går även bra att tillaga köttet på låg temperatur i ugnen 3-4 timmar.
    St Louis Cut pork ribs
  • Pork Belly-BBQ

    6
    2
    Nedre delen av grissidan, pork bellyn, grillas mycket i barbecuens hemvist USA. Lägg pork bellyn på grillen – den blir saftig och riktigt god. Med en rub eller glaze kan du smaksätta med dina favoritsmaker och tar grillningen till nästa nivå.
    Pork Belly-BBQ
  • Rödkålsslaw med soja och sesamfrö

    6
    1
    Det sägs att man även äter med ögonen och visst smakar det godare när något också är vackert! Denna coleslaw med rödkål, soja och sesamfrö ger både ögon och smaklökar något att jubla över! Servera till stekt eller grillat kött eller kyckling.
    Rödkålsslaw med soja och sesamfrö
  • Inlagd gurka med ingefära och jalapeño

    6
    2
    En uppfriskande gurka som balanserar de rökta smakerna på bästa sätt. Jalapeño och ingefära ger lite extra sting. Gör en större sats och servera till veckans alla grillmiddagar.
    Inlagd gurka med ingefära och jalapeño
  • Carolina sweet slaw

    8
    0
    Mycket god till BBQ-kött på mackor – men också som ett traditionellt grilltillbehör. Behöver en natt i kyl innan servering. Gör gärna en stor sats och till veckans alla middagar!
    Carolina sweet slaw
Maillard, vad är det?

En maillardreaktion är en kemisk reaktion som sker mellan kolhydrater och aminosyror, till exempel när vi steker mat. Det är en viktig orsak till färg, doft och smak hos exempelvis öl, choklad, kaffe, rostat bröd, den frasiga kanten på pannkakan och många andra sorters rostad eller bakad mat.

Maillardreaktionen ger en brynt smak med en nötig ton.

Namnet på reaktionerna kommer från den franska kemisten Louis Camille Maillard som beskrev reaktionen för första gången 1912.

Sommarmat

Grymma grillrecept

Vi bjuder på grillrecept i tre svårighetsgrader, som hjälper dig att imponera i utomhusköket
Bild laddas
Grillspett x8

Recept på grillspett

Grillspett - snabbgrillat, gott och barnvänligt! Servera med hemgjorda såser.
Bild laddas
Marinad!

Buffé testar marinad

Buffé har dykt ner i marinader och hur marinad påverkar resultatet och smaken.
Bild laddas
Matskola

Rimma kyckling och kött

Lär dig att rimma kyckling och kött för djupare smak och saftigare kött!
Bild laddas
Så gör du

Grilla nöt och kalv

Här har vi samlat vad alla grillmästare behöver känna till om nöt och kalv.
Bild laddas
Tid för grillning

Grillinspiration - 12 goda recept

Vi bjuder på grillinspiration på mat och goda tillbehör för alla smaker.
Bild laddas
Sommar

Grilla argentinskt i sommar

Prova något nytt och grilla argentinskt! I Argentina är grillning socialare och festligare
Bild laddas
Grilltips!

Grilla miljövänligt, enkelt!

Visst kan du grilla mer miljövänligt – det gäller bara att göra medvetna val.
Bild laddas
Matskola

Bästa marängen

Vi grottar ner oss i bästa sättet att göra maräng, så att du kan lyckas med toppiga, spröda och lätta maränger.
Bild laddas