Portvinssås

Här är ett recept på en riktigt festlig och lite syrlig, otroligt god portvinssås med fylliga och rika smaker. Portvinssåsen går att förbereda några dagar innan så den är utmärkt till fest och blir en succé till kött.
Ett recept från:
Buffé nr 12, 2004

Ingredienser
2 1/2 dl
1 liten morot
2 vitlöksklyftor
1/2 rödlök
1 liten tomat
1 krm torkad timjan
2 msk olja
1 msk socker
1 dl balsamvinäger
2 dl portvin
2 msk konc kalvfond
3 - 3 1/2 dl vatten
1 - 1 1/2 msk mörk maizenaredning
salt och peppar
För alla
Fri från gluten och ägg.
Gör mjölkfri: använd mjölkfri buljongtärning istället för kalvfond och ren majstärkelse (Maizena) utrörd i lite kallt vatten i stället för mörk maizenaredning.
Gör så här
Tips
Förbered:
Går bra att göra ett par dagar i förväg. Förvaras i kylskåp. Värm långsamt i en kastrull på låg eller medelvärme.
Går bra att göra ett par dagar i förväg. Förvaras i kylskåp. Värm långsamt i en kastrull på låg eller medelvärme.
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Vinägern tar verkligen över. Testade med hälften och t o m det ”dödar” portvinet.
Mattias
2022-04-17Hej!"såsen är jättegod! Men lite för söt för min smak, jag tycker ex. om rårörda lingon med hälften så mycket socker sim det står i receptet. Nästa gång tillsätter jag inget socker och letar portvin som kanske är inte så söt. Om det nu finns.
Maarit
2022-02-04Otroligt god! Jag tror det är viktigt med kokningen för att få rätt smak!👍
John
2021-01-02