Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Portvinssås

Här är ett recept på en riktigt festlig och otroligt god portvinssås med fylliga och rika smaker. Portvinssåsen går att förbereda några dagar innan så den är utmärkt till fest och blir en succé till kött.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2004
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 2 1/2 dl portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala och grovhacka morot, vitlök och lök. Tärna tomaten. Bryn grönsaker och timjan i en kastrull med olja.
  2. Tillsätt socker och balsamvinäger. Koka tills 1/3 av vätskan återstår; till en tjock "limmig" konsistens.
  3. Häll på vinet och låt även detta koka ner på samma sätt som vinägern.
  4. Tillsätt fond och vatten och låt koka ihop 5-10 minuter. Rör ner maizenaredningen och låt koka i 1 minut. Smaka av med salt och peppar. Sila ev av såsen. Varmhåll på låg värme fram till serveringen.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör mjölkfri: använd mjölkfri buljongtärning istället för kalvfond och ren majstärkelse (Maizena) utrörd i lite kallt vatten i stället för mörk maizenaredning.

Tips

Förbered:
Går bra att göra ett par dagar i förväg. Förvaras i kylskåp. Värm långsamt i en kastrull på låg eller medelvärme.

Ingredienser

Portioner: 2 1/2 dl
  • 1 liten morot
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1/2 rödlök
  • 1 liten tomat
  • 1 krm torkad timjan
  • 2 msk olja
  • 1 msk socker
  • 1 dl balsamvinäger
  • 2 dl portvin
  • 2 msk konc kalvfond
  • 3 1/2 dl vatten
  • 1 1/2 msk mörk maizenaredning
  • salt och peppar
Lägg till i inköpslistan

ICA återkallar ICA Wrap med tonfisk Läs mer