Värt att veta!

Allt om lamm

Här kan du läsa allt om olika delar på lammet, hur du ska tänka med kryddning och vilka förberedelser du behöver göra för att laga det ultimata lammet. Vi bjuder också på recept som passar de olika delarna av lammet.
Tips: Här hittar du alla våra recept med lamm.

Lamm 

Gourmetkockar älskar lamm för köttets höga kvalitet och fina smak. Ändå äter vi svenskar väldigt lite lamm, ynka ett kilo per person och år. Kanske är det myten om att "lamm smakar kofta" som spökar?

Krydda lamm

Man ska vara försiktig när man kryddar lamm. Ju ljusare och mörare kött, desto lättare tar det åt sig av kryddorna. Och lamm är ljust i köttet. Att krydda med vitlök, timjan och rosmarin är en riktigt god klassiker.

Lammets olika delar

 1. 1. Lägg, stek och rostbiff

  1. Lägg, stek och rostbiff

  1. Lammbaklägg. En delikatess, köttet lossnar nästan av sig självt från benet när det tillagats länge. Kan grillas efter kokning för en fantastisk matupplevelse. Lammbaklägg är en mycket prisvärd del av lammet.
  2. Lammstek. En tradition att bjuda på till påsk. Annars är hösten en bra tid för att köpa svenskt lamm. Då gör höstlammen entré i köttdisken. De har fin fettsammansättning och utpräglad smak efter att ha betat ute i det fria hela sommaren.
  3. Lammrostbiff med kappa. Passar synnerligen bra att ugnssteka gärna med fettkappan kvar för mer smak.

 2. 2. Lammentrecôte

  2. Lammentrecôte

  En fin del på lammet. Den höga fetthalten gör den mycket mör och smakrik och är därför extra lämplig att lägga på grillen.

 3. 3. Lammrygg

  3. Lammrygg

  Ett utmärkt kokkött som är den bästa delen om man ska koka en lammgryta. Med benen kvar får grytan mer smak. Tänk på att inte tärna för smått, då riskerar köttet att koka ur och bli torr i smaken.

 4. 4. Fjärilskotlett och lammracks

  4. Fjärilskotlett och lammracks

  Dessa kommer från mellandelen och är extra möra och fina. Fjärilskotletten kallas även för lammchops och passar finfint på grillen. Lammracksen kan tillagas hela i ugnen eller på grillen och skivas upp innan servering.

 5. 5. Lammytterfilé

  5. Lammytterfilé

  En mör detalj på lammet som går väldigt snabbt att steka. Passa noga då den snabbt blir överstekt. Om möjligt, välj en ytterfilé med fettkappan kvar för smakens skull. 

Mat på nätet

Handla lamm online

Upptäck vårt urval av lamm när du handlar online! Här hittar du bland annat delikatesser som lammracks, lammfilé och lammfiol - perfekt för allt från vardagsmiddagar till festliga sammanhang som påsk.

Handla lamm här.

Artiklar (1483)

Matskola

Lär dig laga hjort

Lär dig mer om hjortens olika delar, få tips på tillagning och härliga hjortrecept.

Matskola

Hjortracks

I vår matskola visar vi steg för steg hur du tillagar härligt saftiga hjortracks.

Matskola

Bjuda på grillat

Här får du tips på hur du kan förbereda mycket fläsk och kyckling för en lyckad fest med grillat.