Lammstek med chorizofyllning
Det här är en riktigt mör och smakrik lammstek, fylld med kryddig chorizo, salvia och citron.
Här kan du läsa allt om olika delar på lammet, hur du ska tänka med kryddning och vilka förberedelser du behöver göra för att laga det ultimata lammet. Vi bjuder också på recept som passar de olika delarna av lammet.
Tips: Här hittar du alla våra recept med lamm.
Gourmetkockar älskar lamm för köttets höga kvalitet och fina smak. Ändå äter vi svenskar väldigt lite lamm, ynka ett kilo per person och år. Kanske är det myten om att "lamm smakar kofta" som spökar?
Man ska vara försiktig när man kryddar lamm. Ju ljusare och mörare kött, desto lättare tar det åt sig av kryddorna. Och lamm är ljust i köttet. Att krydda med vitlök, timjan och rosmarin är en riktigt god klassiker.
1. Lammbaklägg. En delikatess, köttet lossnar nästan av sig självt från benet när det tillagats länge. Kan grillas efter kokning för en fantastisk matupplevelse. Lammbaklägg är en mycket prisvärd del av lammet.
2. Lammstek. En tradition att bjuda på till påsk. Annars är hösten en bra tid för att köpa svenskt lamm. Då gör höstlammen entré i köttdisken. De har fin fettsammansättning och utpräglad smak efter att ha betat ute i det fria hela sommaren.
3. Lammrostbiff med kappa. Passar synnerligen bra att ugnssteka gärna med fettkappan kvar för mer smak.
En fin del på lammet. Den höga fetthalten gör den mycket mör och smakrik och är därför extra lämplig att lägga på grillen.
Ett utmärkt kokkött som är den bästa delen om man ska koka en lammgryta. Med benen kvar får grytan mer smak. Tänk på att inte tärna för smått, då riskerar köttet att koka ur och bli torr i smaken.
Dessa kommer från mellandelen och är extra möra och fina. Fjärilskotletten kallas även för lammchops och passar finfint på grillen. Lammracksen kan tillagas hela i ugnen eller på grillen och skivas upp innan servering.
En mör detalj på lammet som går väldigt snabbt att steka. Passa noga då den snabbt blir överstekt. Om möjligt, välj en ytterfilé med fettkappan kvar för smakens skull.
Upptäck vårt urval av lamm när du handlar online! Här hittar du bland annat delikatesser som lammracks, lammfilé och lammfiol - perfekt för allt från vardagsmiddagar till festliga sammanhang som påsk.
Det här är en riktigt mör och smakrik lammstek, fylld med kryddig chorizo, salvia och citron.
Lär dig mer om hjortens olika delar, få tips på tillagning och härliga hjortrecept.
Lite pilligt är det, men så värt mödan. Vi visar hur du lyckas med denna festliga rätt.
Här får du tips på hur du kan förbereda mycket fläsk och kyckling för en lyckad fest med grillat.
Lisa Lemke guidar dig i hur du tillagar perfekta lammsteken och ger de bästa tipsen.