Bild laddas
Värt att veta!

Allt om lamm

Här kan du läsa allt om olika delar på lammet, hur du ska tänka med kryddning och vilka förberedelser du behöver göra för att laga det ultimata lammet. Vi bjuder också på recept som passar de olika delarna av lammet.
Tips: Här hittar du alla våra recept med lamm.

Lamm 

Gourmetkockar älskar lamm för köttets höga kvalitet och fina smak. Ändå äter vi svenskar väldigt lite lamm, ynka ett kilo per person och år. Kanske är det myten om att "lamm smakar kofta" som spökar?

Krydda lamm

Man ska vara försiktig när man kryddar lamm. Ju ljusare och mörare kött, desto lättare tar det åt sig av kryddorna. Och lamm är ljust i köttet. Att krydda med vitlök, timjan och rosmarin är en riktigt god klassiker.

Lammets olika delar

  1. Bild laddas

    1. Lägg, stek och rostbiff

    1. Lammbaklägg. En delikatess, köttet lossnar nästan av sig självt från benet när det tillagats länge. Kan grillas efter kokning för en fantastisk matupplevelse. Lammbaklägg är en mycket prisvärd del av lammet.
    2. Lammstek. En tradition att bjuda på till påsk. Annars är hösten en bra tid för att köpa svenskt lamm. Då gör höstlammen entré i köttdisken. De har fin fettsammansättning och utpräglad smak efter att ha betat ute i det fria hela sommaren.
    3. Lammrostbiff med kappa. Passar synnerligen bra att ugnssteka gärna med fettkappan kvar för mer smak.

  2. Bild laddas

    2. Lammentrecôte

    En fin del på lammet. Den höga fetthalten gör den mycket mör och smakrik och är därför extra lämplig att lägga på grillen.

  3. Bild laddas

    3. Lammrygg

    Ett utmärkt kokkött som är den bästa delen om man ska koka en lammgryta. Med benen kvar får grytan mer smak. Tänk på att inte tärna för smått, då riskerar köttet att koka ur och bli torr i smaken.

  4. Bild laddas

    4. Fjärilskotlett och lammracks

    Dessa kommer från mellandelen och är extra möra och fina. Fjärilskotletten kallas även för lammchops och passar finfint på grillen. Lammracksen kan tillagas hela i ugnen eller på grillen och skivas upp innan servering.

  5. Bild laddas

    5. Lammytterfilé

    En mör detalj på lammet som går väldigt snabbt att steka. Passa noga då den snabbt blir överstekt. Om möjligt, välj en ytterfilé med fettkappan kvar för smakens skull. 

Matskola

Lammstek med chorizofyllning

Det här är en riktigt mör och smakrik lammstek, fylld med kryddig chorizo, salvia och citron.
Bild laddas
Matskola

Lär dig laga hjort

Lär dig mer om hjortens olika delar, få tips på tillagning och härliga hjortrecept.
Bild laddas
Påskens smaker

Hur man binder en stek

Här visar vi hur du binder en stek steg för steg.
Bild laddas
Matskola

Inbakad oxfilé, så gör du!

Lite pilligt är det, men så värt mödan. Vi visar hur du lyckas med denna festliga rätt.
Bild laddas
Matskola

Helstekt oxfilé i ugn

När köttet ska stå i centrum. Vi visar hur du gör, steg för steg.
Bild laddas
Godare & mörare kött!

Innertemperatur

Här hittar du den perfekta innertemperatur för just din köttdetalj.
Bild laddas
Rött kött & chark

Vågar man äta korv?

Rött kött är ju som vi vet cancerframkallande. ICAs dietist ger sin syn på saken.
Bild laddas
Matskola!

Rulla den godaste lammsteken

Se hur du skär, fyller och binder steken!
Bild laddas
Matskola

Bjuda på grillat

Här får du tips på hur du kan förbereda mycket fläsk och kyckling för en lyckad fest med grillat.
Bild laddas