Hjortstek med rostad rotselleri, stuvad skogssvamp och tranbärschutney
Njut av en härlig hjortstek i höst! Börja med att bryna hjortsteken så kötet får en fin stekyta, tillaga sen steken på låg värme i ugnen. Servera med krämig svampstuvning, rostad rotselleri och hemlagad tranbärschutney.
Ingredienser
4 portioner
Kött
1 hjortstek
salt
malen svartpeppar
smör till stekning
3 msk hackad rosmarin
Rostad rotselleri
1 rotselleri
1 gul lök
8 potatisar
2 msk rapsolja
salt
Tranbärschutney
1/2 gul lök
3 dl tranbär
1 1/2 dl strösocker
1 msk citronsaft
Stuvad skogssvamp
400 g skogssvamp
1 schalottenlök
2 dl smetana
salt
malen vitpeppar
1 msk hackad persilja
smör till stekning
För alla
Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett eller olja. Välj laktosfri smetana.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett eller olja. Byt ut smetana mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt.
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett eller olja. Välj laktosfri smetana.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett eller olja. Byt ut smetana mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt.
Gör så här
Tips
Servera gärna tillsammans med ljus lageröl med tydlig maltfyllighet, liten balanserad sötma och lång maltrostad eftersmak.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi4101 KJ / 978 kCal
Fett39.1 g
Salt0.52 g
Kolhydrater105.2 g
Protein40.2 g
Kommentarer
40-45 minuter måste vara en väldigt liten stek. Räkna med 1-1,5 timme.
Stefan
2024-01-05Gudagott!
Åsa
2023-12-03Varför står det "tillaga tillsammans med rotsellerin"? Ska man alltså ha hjortsteken i ugnen i 225 grader tillsammans med rotsellerin efter att man tilllagat den i 45 minuter till 55 grader, eller ska man vira in den i folie och bara låta den ligga på köksbänken i 25 minuter medan rotsellerin tillagas?
Christine
2022-12-15Hej Christine! Tack för din fråga, det stod lite knasigt i ingressen. Vi har nu uppdaterat så att den stämmer bättre med tillagningsanvisningen. Hoppas det ska smaka. Hälsningar Ulrika
Redaktionen
2022-12-15