Hjortstek med rostad rotselleri, stuvad skogssvamp och tranbärschutney
Njut av en härlig hjortstek i höst! Börja med att bryna hjortsteken så kötet får en fin stekyta, tillaga sen steken på låg värme i ugnen. Servera med krämig svampstuvning, rostad rotselleri och hemlagad tranbärschutney.
Ingredienser
4 portioner
Kött
1 hjortstek
salt
malen svartpeppar
smör till stekning
3 msk hackad rosmarin
Rostad rotselleri
1 rotselleri
1 gul lök
8 potatisar
2 msk rapsolja
salt
Tranbärschutney
1/2 gul lök
3 dl tranbär
1 1/2 dl strösocker
1 msk citronsaft
Stuvad skogssvamp
400 g skogssvamp
1 schalottenlök
2 dl smetana
salt
malen vitpeppar
1 msk hackad persilja
smör till stekning
För alla
Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett eller olja. Välj laktosfri smetana.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett eller olja. Byt ut smetana mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt.
Gör så här
Tips
Servera gärna tillsammans med ljus lageröl med tydlig maltfyllighet, liten balanserad sötma och lång maltrostad eftersmak.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi4101 KJ / 978 kCal
Fett39.1 g
Salt0.52 g
Kolhydrater105.2 g
Protein40.2 g
Kommentarer
Hur stor stek (ungefärlig vikt) är receptet anpassat för? Måste ju variera avsevärt beträffande tid i ugnen.
Aslög
2024-09-02Hej Aslög! Tiden i ugnen baseras på en stek som kan köpas på Ica. Så därför har vi också lagt till en innertemperatur om man har turen att få tag på en stek på annat sätt. Lycka till. Vänliga hälsningar Tove
Redaktionen
2024-09-0340-45 minuter måste vara en väldigt liten stek. Räkna med 1-1,5 timme.
Stefan
2024-01-05Gudagott!
Åsa
2023-12-03