Hösten är här och temperaturen kryper allt längre ner. Det är nu vi går in och lagar mat som värmer och mättar. Här bjuder vi på värmande recept på viltfärsgryta, viltfärbiffar med rådjur och mustig husmanskost!
Tips: Du vill inte missa alla våra välsmakande recept med viltfärs.
Här bjuder vi på recept med allt från biffar med asiatiska smaker, till älgfärslimpa och hamburgare. Mättande, värmande och härligt!
De här biffarna på rådjursfärs smaksätts med japanska smaker som ingefära och soja. Hemligheten bakom saftiga rådjursbiffar är att blanda i fläskfärs och rivet äpple.
En gräddig och mustig gryta full med smak från svamp och dijonsenap. Ihop med pressad potatis och lingon är det svårt att hitta en godare och höstigare rätt.
Hjortfärs med mexikansk kryddning som paneras i panko för extra fras. Stek dem snabbt så de får fin färg och skjutsa sedan in i ugnen medan du förbereder resten av middagen.
En extra kryddig viltfärslimpa gjord på älgfärs. Med tabasco, pesto och soja är den här klassikern allt annat än tråkig. Servera med en krämig potatis- och fänkålsgratäng.
En saftig vildsvinsburgare? Hemligheten: rökt sidfläsk i smeten. Med en så smakrik biff behövs knappt några tillbehör. Men lite västerbottenost på toppen är ju aldrig fel.
Testa att göra köttbullarna på hjortfärs nästa gång! De får garanterat mer smak och kryddas med fördel upp med klassiska svenska smaker som enbär och kryddpeppar. Mums ihop med en kokt potatis eller kanske en kantarellrisotto.
Järpar har de flesta en lång relation till, görs de på vildsvinsfärs får de inte bara en spännande viltsmak utan är dessutom snällare mot klimatet. Addera lite grädde för saftighetens skull. Soltorkade tomater och kapris ger dessa järpar en touch medelhavet.
Sju av tio vill äta mer viltkött. Men endast fyra procent av köttkonsumtionen består av vilt.
Med dagens viltstammar finns det inte utrymme att öka tillgången mycket mer. Förutom när det gäller vildsvin.
Viltkött är en förhållandevis resurssnål och närodlad råvara. Vilda djur matas normalt inte och därför finns ingen miljöpåverkan från deras foderproduktion.
Viltköttet är magert och innehåller viktiga mineraler som järn och zink. Fettet har dessutom höga halter av omega-3. Vilda djur behandlas inte med antibiotika.
Till viltfamiljen räknas: älg, rådjur, kronhjort, dovhjort, vildsvin, mufflon. Småvilt: hare, kanin, bäver.
Källa: Naturskyddsföreningen.se
Godaste bowlen kommer från Hawaii. Matig sallad med smak av sushi. Det här är poké bowl!
Denna grönsaksröra kan du äta som den är eller ta vidare i en mängd olika rätter.
Soppa är gott, enkelt och oftast snällt mot plånboken. Dessutom är det en trevlig middag för många. Här är några favoriter!
Vi tipsar om 10 goda viltrecept. Vad sägs om viltskavsgryta eller saftiga älgfärsbullar?
Höst är svampsäsong. Låt dig inspireras av våra bästa recept på värmande soppor med svamp!
Lär dig mer om hjortens olika delar, få tips på tillagning och härliga hjortrecept.