Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Hjortfilé med rotsellericrème och spenat

Lyxig ytterfilé av hjort med kokt, mixad rotselleri som blir en len smekning till det vilda köttet. Spenaten får fräsa i smör, tillsammans blir det en riktig smakexplosion i munnen.

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 2013
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 125°C.
  2. Stöt enbär, timjan och svartpeppar i en mortel.
  3. Torka av köttet med hushållspapper. Gnid in köttet med kryddorna. Låt vila 15 minuter.
  4. Krydda köttet med salt. Bryn det runt om i en stekpanna i rapsolja och smör. Ta upp och lägg det i en ugnssäker form.
  5. Tillsätt fond och vatten i stekpannan. Låt koka ihop 2–3 minuter. Varmhåll.
  6. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen av köttet. Tillaga i ugnen tills innertemperaturen är 56–60°C. Det tar ca 30 minuter.
  7. Ta ut köttet, linda in i smörpapper och låt vila ca 15 minuter.
  8. Rotsellericrème: Skala och skär rotsellerin i 2–3 cm stora bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll av, spara kokvattnet och låt rotsellerin ånga av.
  9. Mixa rotselleri och crème fraiche med stavmixer eller i matberedare. Späd med lite av kokvattnet. Smaka av med salt och peppar.
  10. Fräs spenaten mjuk i olivolja och smör i en kastrull. Ta från värmen. Tillsätt citronjuice och salt.
  11. Skär köttet i skivor.
  12. Servera med skysåsen, rotsellericrème och spenat.

För alla

Fri från gluten.
Gör laktosfri: använd laktosfri crème fraiche, laktosfritt matfett och kontrollera innehållet i kalvfonden.
Gör mjölkproteinfri: byt crème fraiche mot iMat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja), ersätt smör med mjölkfritt matfett eller använd enbart olja, kontrollera innehållet i kalvfonden.
Gör äggfri: kontrollera innehållet i kalvfonden.

Tips

Rätten går lika bra att laga med oxfilé eller fläskfilé.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 4 enbär
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1/2 tsk hel svartpeppar
  • 500 g hjortfilé
  • 1 tsk salt
  • 1 msk rapsolja
  • 1 msk smör
  • 1/2 msk konc viltfond
  • 2 dl vatten
Rotsellericrème
  • ca 500 g rotselleri
  • 3/4 dl crème fraiche
  • salt och peppar
Spenat
  • 2 påsar babyspenat (à 65 g)
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 1 msk färskpressad citronjuice
  • 1/2 tsk salt
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 1511 kJ / 361 kCal

Klimatguide

1,4 - 2,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept