Overnight oats med hallon- och rabarberkompott

Overnight oats är en kall gröt som får stå över natten. I det här receptet får den krämiga gröten med havregryn och chiafrön sällskap av en hallon- och rabarberkompott och serveras med fröströssel och yoghurt.
Ett recept från:
Buffé nr 8, 2021

Ingredienser
4 portioner
2 dl havregryn
2 msk chiafrön
4 dl mjölk eller växtbaserad dryck
1/2 msk lönnsirap
Fröströssel
1 1/2 dl blandade frön (t ex pumpakärnor, solrosfrön och sesamfrön)
1/2 tsk mortlad kardemumma
1 msk neutral olja
1 1/2 msk lönnsirap
1/2 tsk flingsalt
Kompott
150 g rabarber
2 dl hallon
2 msk strösocker
1 krm vaniljpulver
2 msk vatten
Till servering
2 dl matyoghurt (10%)
För alla
Fri från ägg.
Gör glutenfri: välj havregryn framställda av ren havre och välj mjölk eller glutenfri växtbaserad dryck.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av mjölk och yoghurt.
Gör mjölkproteinfri: byt ut mjölk och yoghurt mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.
Gör så här
Tips
Går lika bra med frysta bär. OBS! Livsmedelsverket rekommenderar att man kokar frysta hallon av utländskt ursprung. Bären kan nämligen bära på ett virus som orsakar vinterkräksjuka. Det är däremot ingen fara om du använder frysta hallon plockade i Sverige, därför rekommenderar vi att använda svenska hallon till detta recept.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1856 KJ / 444 kCal
Fett25 g
Salt1 g
Kolhydrater37 g
Protein14 g
Kommentar
Hur är hållbarheten på fröströssel? Kylt/rumstemp? Låter som man vill ha en burk stående :)
Cecilia
2021-09-17