Tips & recept

Gör din egen varm choklad

Få saker är så omedelbart belönande som en stor kopp varm choklad efter en dag ute i friska luften. Med några enkla grepp är det inte särskilt svårt att fixa proffschoklad på hemmaplan.
Tips! Se alla våra recept på chokladdryck.

Varm choklad, så gör du

Nu har det varit fokus på kaffe och te så länge. Det är dags att ta varm choklad på allvar. 

  1. 1. Hacka din favoritchoklad

    Med en god choklad av hög kvalitet kommer man långt, men det går också att utgå från kakaopulver eller överbliven tryffel/ganache som du blandar med mjölk och socker. Råsocker, farinsocker eller ljust muscovadosocker ger en lite djupare sötma än vanligt strösocker. Hur mycket choklad eller kakao respektive socker som behövs är upp till dig. Prova dig fram! 

  2. 2. Värm mjölk i en kastrull

    Viktigt är att inte låta mjölken koka, det ger chokladdrycken en smak som påminner om välling. Ta från värmen när mjölken börjar ryka, och passa noga – mjölk har en tendens att koka över när man vänder ryggen till…

    Och det går givetvis lika bra att använda växtbaserad dryck om man vill det.

  3. 3. Dra från värmen och häll i hacket

  4. 4. Låt stå tills chokladen smälter

  5. 5. Vispa!

    Vispa rejält, så det nästan blir som ett gräddskum.

  6. 6. Topping!

    När det kommer till topping på varm choklad finns ingen hejd på vad man kan hitta på.

    • Pudra över malen ingefära, kanel eller kardemumma om du vill ha extra krydda.
    • Eller varför inte ett par droppar pepparmintsolja eller låt en bit chili dela med sig av sitt heta sting?
    • En klick vispad grädde är nästan givet.
    • Annars är en näve marshmallows ett hett tips. Det fluffiga godiset smälter sakta och blir efter en stund till ett sötsegt täcke, som till skillnad från grädden inte blandar sig lika lätt och ”äts upp” av drycken.
    • En kula glass ger annars en spännande effekt genom att kallt möter varmt. 

6 oemotståndliga recept på varm choklad

  1. Varm choklad med hasselnötskräm

    1. Varm choklad med hasselnötskräm

    Betyg 4 av 5.
    5 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    En kopp rykande varm choklad är aldrig fel och passar såväl stora som små. Här har vi smaksatt den varma drycken med hasselnötskräm för en lyxigare och djupare smak. Toppa med vispad grädde och njut!

    Varm choklad med hasselnötskräm
  2. Varm vit choklad med apelsin och vanilj

    2. Varm vit choklad med apelsin och vanilj

    Betyg 4.8 av 5.
    11 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Prova en vintervit och värmande chokladdryck baserad på mjölk och vit choklad. Ta udden av den rätt intensiva sötman med finrivet apelsinskal. Toppa med en klick luftig och lättvispad grädde och njut av den varma vita chokladens ljuvliga smak.

    Varm vit choklad med apelsin och vanilj
  3. Varm choklad med grädde

    3. Varm choklad med grädde

    Betyg 4.3 av 5.
    42 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer.

    Vad är godare än en kopp varm choklad toppad med vispad grädde en kall och ruggig kväll? Gör egen varm choklad med det här enkla receptet där du använder dig av kakao, mjölk och socker. Toppa med grädde eller marshmallows, eller båda! Himmelskt gott!

    Varm choklad med grädde
  4. Varm lyxchoklad med chili

    4. Varm lyxchoklad med chili

    Betyg 4 av 5.
    4 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Inspireras av italienarnas sätt att dricka varm choklad – tjock och krämig ska den vara! Servera istället i lite mindre koppar. I den här lyxiga varma chokladen tillsätter vi apelsin och chili för extra smak och toppar med hackade nötter.

    Varm lyxchoklad med chili
  5. Varm choklad med kardemumma

    5. Varm choklad med kardemumma

    Betyg 4.8 av 5.
    4 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer.

    Varm choklad gjord av barista havredryck blir exakt så krämigt god som du vill att varm choklad ska vara. Lite extra krydda med mortlad kardemumma ger dig extra vuxen smak.

    Varm choklad med kardemumma
  6. Varm choklad med After Eight

    6. Varm choklad med After Eight

    Betyg 3.9 av 5.
    14 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Om du gillar smakkombinationen mint och choklad kommer du älska denna variant på varm choklad med After Eight. Värm mjölk, kakao, socker i en kastrull. Tillsätt mintplattorna i koppen och blanda runt tills de smälter. Toppa med vispad grädde, After Eight eller minimarshmallows. Drick och njut!

    Varm choklad med After Eight

Artiklar (4)

En het potatis

Toppa bakpotatisen

Billig, enkel att laga och älskad av hela familjen? Bakad potatis med goda toppings!

Söndagspreppen:

Med rostbiff och kål

Preppa för veckans måltider! I månadens meny får kålen ta plats och det bjuds på bland annat pasta med grönkålspesto, rostbiff med kålsallad och gräddstuvad pyttipanna.