Är du vegetarian?
Här är de livsmedel du bör ha extra koll på för att få i dig viktiga näringsämnen.
Mingla in det nya året med en fest i vegansk stil. Låt dig inspireras av våra läckra och fräscha veganska snittar, tilltugg och smårätter. Allt går förstås att förbereda. Låt festen börja!
Tips! Kolla in våra recept på veganska efterrätter!
Mingla in det nya året med dessa läckra och fräscha tilltugg.
En rulle kyld smördeg förvandlar du enkelt till ett frasigt och festligt tilltugg. Proppa degen full med soltorkade tomater och goda oliver, utan kärnor så klart, och skapa kontrast i smaken med lök som får fräsa tills den blir riktigt mjäll och söt.
Löktarte med soltorkade tomater och oliverEtt veganskt tilltugg som passar på vilket festligt kalas som helst! Oumph består av soja, vatten och salt som genom tryck och värme bildar trådiga, köttliknande bitar. Smaksätt dem med gochujangsås och rökessens – mumsigt värre med avokadokräm och gurka.
Chiliheta vegobitar med avokadokrämNötsmöret av mandel och pistagenötter gör att dessa snittar som görs på knäckebröd blir en återkommande favorit. Toppa knäckebrödet med färska fikon och krämig balsamvinäger.
Knäckebrödssnittar med pistage och fikonGoda och gröna snittar på blad av hjärtsallad. Skopa upp den pikanta salsan av avokado och gurka i en sötsalt sojadressing och strössla över med sesamfrö. Riktigt bra ”fingermat”.
Veganska snittar - salladsblad med avokadosalsaBrutna bitar av ett gott knäckebröd täckta av en frisk vegansk citronkräm och toppade med sparrisskivor och gräslök. Det svenska köket när det är som bäst – gott och enkelt och nyttigt.
Veganska snittar - knäckebröd med sparris och citronkrämMumsiga snittar som du trollar fram på nolltid med ett par avokado, citron, pepparrot och dill. Lägg röran på ett gott rågbröd och garnera med ett litet berg av tångkaviar. Jättegott!
Veganska snittar - avokadosnittar med pepparrot och dillOumph består egentligen bara av soja, vatten och salt. Men genom tryck och värme skapas en speciell konsistens, en trådig känsla som påminner om tillagat kött. Oumph finns i neutrala och smaksatta varianter. Förutom oumph finns flera andra sojabitar att välja på.
På bilden: Wrap med oumph och mangosalsa - till receptet!
Lite konstigt kan det tyckas att flera av de smördegar som säljs idag faktiskt inte innehåller just smör. Läs noga på innehållsförteckningen om du vill ha en äkta smördeg. För den som vill äta veganskt är det förstås en fördel att vissa smördegar i stället görs på margarin.
På bilden: Smördegspiroger med spenat - till receptet!
Sojabönan kan verkligen anta alla möjliga former. Tofu är en av dem. Eftersom den inte har någon karaktärsfull egen smak vinner den på att marineras, både om den ska ätas kall och om den blandas i gryta, wok eller soppa. Marinerade tofuskivor är också goda att panera i till exempel asiatiska ströbrödet panko eller majsmjöl och steka eller fritera.
På bilden: Sesammarinerade tofuspett - till receptet!
De japanska tunna arken av sjögräs har blivit synonymt med nori, även om ordet egentligen mer är ett samlingsnamn för ätbara rödalger. Noriarken kan rullas till maki eller formas till temaki, det vill säga strutar. Smulade noriark med sesamfrön och örtsalt blir ett gott smul att strössla över en sallad eller soppa.
På bilden: Temaki med avokado - till receptet!
Här är de livsmedel du bör ha extra koll på för att få i dig viktiga näringsämnen.
Eller flexitarian? Vad är skillnaden? Här är en ordlista för dig som vill ha koll.
Gör äggfria veganska bakverk och såser med bönspad och kikärtsspad, även kallat aquafaba.
Vi bjuder på vegansk midsommarmat med allt från vegansk gubbröra till goda efterrätter!
Här hittar du veganska recept! Allt ifrån vegansk pizza till veganska efterrätter,
Testa göra egen vego bacon eller fejkon, här av tunt hyvlad morot!