Gott grönt år!

Veganska snittar, tilltugg och mingelmat till nyår

Mingla in det nya året med en fest i vegansk stil. Låt dig inspireras av våra läckra och fräscha veganska snittar, tilltugg och smårätter. Allt går förstås att förbereda. Låt festen börja!
Tips! Kolla in våra recept på veganska efterrätter!

Veganskt till minglet

Mingla in det nya året med dessa läckra och fräscha tilltugg.

  1. Löktarte med soltorkade tomater och oliver

    1. En frasig frestelse

    Betyg 3.3 av 5.
    99 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer.

    En rulle kyld smördeg förvandlar du enkelt till ett frasigt och festligt tilltugg. Proppa degen full med soltorkade tomater och goda oliver, utan kärnor så klart, och skapa kontrast i smaken med lök som får fräsa tills den blir riktigt mjäll och söt.

    Löktarte med soltorkade tomater och oliver
  2. Chiliheta vegobitar med avokadokräm

    2. Chiliheta vegobitar med avokadokräm

    Betyg 3.3 av 5.
    91 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Ett veganskt tilltugg som passar på vilket festligt kalas som helst! Oumph består av soja, vatten och salt som genom tryck och värme bildar trådiga, köttliknande bitar. Smaksätt dem med gochujangsås och rökessens – mumsigt värre med avokadokräm och gurka.

    Chiliheta vegobitar med avokadokräm
  3. Knäckebrödssnittar med pistage och fikon

    3. Knäckebrödssnittar med pistage och fikon

    Betyg 4 av 5.
    2 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Nötsmöret av mandel och pistagenötter gör att dessa snittar som görs på knäckebröd blir en återkommande favorit. Toppa knäckebrödet med färska fikon och krämig balsamvinäger.

    Knäckebrödssnittar med pistage och fikon
  4. Veganska snittar - salladsblad med avokadosalsa

    4. Avokadosalsa i salladsblad

    Betyg 4.5 av 5.
    36 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer.

    Goda och gröna snittar på blad av hjärtsallad. Skopa upp den pikanta salsan av avokado och gurka i en sötsalt sojadressing och strössla över med sesamfrö. Riktigt bra ”fingermat”.

    Veganska snittar - salladsblad med avokadosalsa
  5. Veganska snittar - knäckebröd med sparris och citronkräm

    5. Munsbitar med sparris och citronkräm

    Betyg 4.3 av 5.
    12 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer.

    Brutna bitar av ett gott knäckebröd täckta av en frisk vegansk citronkräm och toppade med sparrisskivor och gräslök. Det svenska köket när det är som bäst – gott och enkelt och nyttigt.

    Veganska snittar - knäckebröd med sparris och citronkräm
  6. Veganska snittar - avokadosnittar med pepparrot och dill

    6. Avokadosnittar med tångkaviar

    Betyg 4.6 av 5.
    18 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Mumsiga snittar som du trollar fram på nolltid med ett par avokado, citron, pepparrot och dill. Lägg röran på ett gott rågbröd och garnera med ett litet berg av tångkaviar. Jättegott!

    Veganska snittar - avokadosnittar med pepparrot och dill

Bra veganska alternativ

  • En wrap med stekt marinerad Oumph tillsammans med mangosalsa.

    Oumph - smart soja

    Oumph består egentligen bara av soja, vatten och salt. Men genom tryck och värme skapas en speciell konsistens, en trådig känsla som påminner om tillagat kött. Oumph finns i neutrala och smaksatta varianter. Förutom oumph finns flera andra sojabitar att välja på.

    På bilden: Wrap med oumph och mangosalsa - till receptet! 

  • Smördegspiroger på ett bord med levande ljus och spetsduk.

    Smördeg - utan smör...

    Lite konstigt kan det tyckas att flera av de smördegar som säljs idag faktiskt inte innehåller just smör. Läs noga på innehållsförteckningen om du vill ha en äkta smördeg. För den som vill äta veganskt är det förstås en fördel att vissa smördegar i stället görs på margarin.

    På bilden: Smördegspiroger med spenat - till receptet!

  • Sesammarinerade tofu- och grönsaksspett  direkt från grillen.

    Tofu - flexibel favorit

    Sojabönan kan verkligen anta alla möjliga former. Tofu är en av dem. Eftersom den inte har någon karaktärsfull egen smak vinner den på att marineras, både om den ska ätas kall och om den blandas i gryta, wok eller soppa. Marinerade tofuskivor är också goda att panera i till exempel asiatiska ströbrödet panko eller majsmjöl och steka eller fritera.

    På bilden: Sesammarinerade tofuspett - till receptet!

  • Nori - mer än rullar

    Nori - mer än rullar

    De japanska tunna arken av sjögräs har blivit synonymt med nori, även om ordet egentligen mer är ett samlingsnamn för ätbara rödalger. Noriarken kan rullas till maki eller formas till temaki, det vill säga strutar. Smulade noriark med sesamfrön och örtsalt blir ett gott smul att strössla över en sallad eller soppa.

    På bilden: Temaki med avokado - till receptet!

Artiklar (37)

Viktiga livsmedel

Är du vegetarian?

Här är de livsmedel du bör ha extra koll på för att få i dig viktiga näringsämnen.

Mera vego

Vegansk husmanskost

Inspireras av vår tids mest älskade husmansklassiker – helt veganska.

Vi reder ut

Vegan eller vegetarian?

Eller flexitarian? Vad är skillnaden? Här är en ordlista för dig som vill ha koll.

Äggersättning

Så använder du aquafaba

Gör äggfria veganska bakverk och såser med bönspad och kikärtsspad, även kallat aquafaba.

Mums!

Vegansk midsommarmat

Vi bjuder på vegansk midsommarmat med allt från vegansk gubbröra till goda efterrätter!

Ersättningguide!

Vegansk ersättningsguide

Här hittar du veganska recept! Allt ifrån vegansk pizza till veganska efterrätter,