Råraka med löjrom

Betyg 4.2 av 5.
147 personer har röstat
5
Råraka med löjrom

Rårakor är en lyxig men enkel rätt som passar perfekt både som förrätt eller enklare varmrätt. Råriven potatis steks till tunna krispiga potatispannkakor i olja och smör. Toppa rårakan med löjrom, finhackad rödlök, syrlig gräddfil och gräslök.

Ett recept från:
Buffé nr 4, 2019

Råraka med löjrom

Ingredienser

4 portioner

Råraka

800 g  fast potatis
3/4 tsk  salt

Till stekning

1/2 dl  rapsolja
40 g  smör

Till servering

80 g  löjrom eller stenbitsrom
1   finhackad rödlök
1/2 dl  finskuren gräslök
1 dl  gräddfil

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri gräddfil och laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfri: byt ut gräddfil till mjölkfri ersättningsprodukt och välj mjölkproteinfritt matfett eller olja.

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 4.2 av 5.
147 personer har röstat

Kommentarer

Superbra recept! Perfekt som förrätt. Tips är om man gör till fler personer så kan man sätta in de i ugnen efter att de är tillagade för att hålla värmen tills dess att man har gjort alla. Då blir de bara lite extra knapriga vilket är gott.

Ebba

2023-01-23

Är det en dum fråga om man ska riva potatisen utan att skala den först? Varför skulle man annars skrubba den? Älskar rårakor, särskilt för den frasiga kanten. Ska testa att göra halv sats som förrätt på en bjudning (fast med laxrom).

Mikael

2023-01-03

Tack för din fråga Mikael! I detta recept har vi valt att bara skrubba och riva, inte skala potatisen men det går fint att strunta i att skrubba och istället skala och riva potatisen. Hoppas du gillar rätten. Hälsningar Ulrika

Redaktionen

2023-01-04

Går det bra med mjölig potatis istället för fast?

Emma

2022-12-26

Hej Emma! Det funkar även med mjölig potatis men vi rekommenderar fast potatis då det blir bättre textur och de håller ihop bättre med fast potatis. Hälsningar Elina

Redaktionen

2022-12-27

Näringsvärde per portion

Energi1650 KJ / 395 kCal
Fett23 g
Salt2.31 g
Kolhydrater35 g
Protein10 g

Testa liknande recept

Rödbetsråraka med smetana och löjrom
Betyg 4 av 5.
1 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Sesam gourmetknäcke med löjrom, gräddfil och gräslök
Betyg 4.5 av 5.
2 personer har röstat
Under 15 min att tillaga
Hasselbackspotatis mini
Betyg 4.5 av 5.
19 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Jordärtskockschips med citronsalt, smetana och löjrom
Betyg 4.5 av 5.
15 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Pelle Janzon-krustader
Betyg 4.7 av 5.
7 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Chips med citruscrème och löjrom
Betyg 4.3 av 5.
27 personer har röstat
Under 30 min att tillaga