Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Rödbeta, srirachadressing och getyoghurt

Rödbetor och getost är en klassisk smakkombination. Men så här har du nog aldrig ätit det förut. En galet elegant förrätt där blasten tas till vara på och en srirachadressing ger sting. Rätten kommer från Fotografiska museets restaurang.

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 2017
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skär av rödbetsblasten, en liten bit från roten. Skär bort bladen från stjälkarna. Skrubba rödbetorna väl.
  2. Koka rödbetorna i ca 1 liter lättsaltat vatten tills de är mjuka. Låt stjälkarna koka med mot slutet, ca 2 minuter.
  3. Lyft upp betor och stjälkar. Kyl i kallt vatten.
  4. Koka ihop rödbetsvattnet till ca 1 dl (för 4 port). Tillsätt ättika, honung och fänkålsfrön. Koka upp. Låt svalna.
  5. Lägg stjälkarna i lagen. Marinera 1–2 timmar. Skär betorna i klyftor/bitar.
  6. Dressing: Mixa sriracha, nötolja och honung till en slät dressing.
  7. Stek rödbetsbladen hastigt i olja.
  8. Till servering: Stryk ut getyoghurt på 4 tallrikar (för 4 port). Salta och peppra. Fördela rödbetor, stjälkar och blad över yoghurten. Ringla över dressingen.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj glutenfria produkter av yoghurt och getost.
Gör mjölksproteinfri: byt ut getost mot tofu.

Tips

Gör egen getyoghurt! Mixa 1 1/2 dl matyoghurt med 150 g getost (för 4 port).

Ingredienser

Portioner: 4
  • ca 300 g små rödbetor med blast, gärna ekologiska
  • 1/2 dl ättiksprit (12%)
  • 1/2 dl honung
  • 2 tsk fänkålsfrön
  • 1 msk rapsolja
Dressing
  • 2 msk srirachasås
  • 4 msk nötolja eller kallpressad solrosolja
  • 1 msk honung
Till servering
  • 2 dl avrunnen getyoghurt (eller se Tips)
  • salt
  • svartpeppar
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 1837 kJ / 439 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept