Hoppa till sidans innehåll

Aktuellt

Tryggt äta

superbroccolin

ICAs superbroccoli Beneforte har hamnat i hetluften; kritiker menar att den är genmanipulerad. Nå, Peter Hägg, ansvarig för frukt- och gröntsortimentet på ICA, hur bemöter du den kritiken?

På 1990-talet korsade brittiska forskare en vildväxande, siciliansk broccolisort med vanlig, kommersiellt odlad broccoli. Resultatet blev superbroccolin Beneforte, som betyder ungefär ”bra och stark”.

Och bra och stark är den absolut! Superbroccolin innehåller nämligen höga halter av glukorafanin, ett ämne som anses spela en aktiv roll i att stärka kroppens celler och motverka cancer samt hjärt- och kärlsjukdomar. 

Framtagen på korrekt sätt

Men trots sina superegenskaper faller en skugga över superbroccolin. Det finns nämligen en koppling till Monsanto, världens största fröföretag som bedriver ett kontroversiellt GMO-program (genetiskt modifierade organismer). 

Kritiker menar att superbroccolin inte är framtagen genom traditionell växtförädling, att den i själva verket är genmodifierad. Peter Hägg, ansvarig för frukt och gröntsortimentet på ICA, ger sin syn på saken.

– Jag är otroligt trygg med att superbroccolin är framtagen på ett korrekt sätt, det vill säga genom traditionell växtförädling. Monsanto har gjort en del tvivelaktiga saker, men superbroccolin är inte en av dessa, säger Peter Hägg och utvecklar resonemanget:

– Det var brittiska forskare som upptäckte den vilda broccolins egenskaper. Forskarnas frö utvecklades till kommersiellt utsäde av företaget Semenis, som för tio år sedan blev uppköpta av Monsanto. Alltså har Monsanto inte haft någonting att göra med framtagningen av superbroccolin, säger Peter Hägg.

Odlas i Sverige och Spanien

ICA köper sin superbroccoli främst från svenska och spanska odlare, som i sin tur köper fröer från Semenis. 

– Semenis har så stor del av marknaden att det är orealistiskt att kräva av odlarna att bojkotta företaget. Semenis säljer fröer till massor av grödor, bland annat vanlig broccoli, säger Peter Hägg.

– Det är trist att Monsantos varumärke och kontroversiella GMO-program ska gå ut över en så bra produkt som superbroccolin. Den är otroligt nyttig och väldigt, väldigt god, avslutar Peter Hägg. 

Läs mer om superbroccolin på www.superbroccoli.info/se