Tips & recept

Ät mer fisk och skaldjur

Ät gärna fisk och skaldjur flera gånger i veckan så får du i dig viktiga vitaminer, mineraler och omega 3-fett. Fiskdisken är full av läckerheter som abborre, blåmussla och röding. Så vilken fisk ska du välja och varför är de så nyttiga? Här har vi samlat tips och och nyttiga recept!
Tips! Se alla våra nyttiga fiskrecept.

Vilken fisk är bra att äta?

  • Ät fisk och skaldjur 2–3 gånger i veckan

    Livsmedelsverket rekommenderar att vi äter fisk och skaldjur två till tre gånger i veckan. Den traditionella fiskdagen är tisdag (vem minns inte skolbespisningens karotter med kokt, stekt och panerat), but Tuesday is not enough. Vilka är dina fiskdagar?

  • Ät både fet och mager fisk

    Olika fisksorter innehåller olika nyttigheter, och genom att variera vad du lägger på tallriken breddar du intaget av vitaminer, mineraler och nyttiga fetter. Exempelvis innehåller feta och medelfeta fiskar som sill, lax och makrill extra mycket omega 3-fett.

  • Extra viktigt på vintern

    Solen är vår viktigaste källa till vitamin D. Men när mörkret faller behöver vi få i oss vitaminet på annat sätt, gärna genom att äta feta fiskar som sill och lax. En del magra fiskar, som abborre och gös, innehåller också mycket vitamin D.

  • Tänk hållbart

    Välj gärna fisk som bidrar till ett mer hållbart fiske. Vilka fiskar du kan äta med gott samvete – och vilka du bör undvika – hittar du i Världsnaturfonden WWFs fiskguide.

    Håll också utkik efter miljömärkningarna MSC (Marine Stewardship Council), ASC (Aquaculture Stewardship Council) och KRAV.
     

  • Var återhållsam med fisk från Östersjön

    Fisk från Östersjön innehåller miljögifter. Därför bör barn, kvinnor i barnafödande ålder, gravida och ammande vara återhållsamma med fisk från det vattnet.

  • Gör det enkelt – välj ICA Gott liv

    ICA Gott liv är en serie produkter för dig som vill leva hälsosamt. I fisk- och skaldjurssortimentet finns godbitar som röding, torskrygg, räkor,  havskräftor, musslor och laxburgare. Givetvis är alla livsmedel framtagna med hänsyn till både hälsan och miljön.

9 recept med fisk och skaldjur

  • Pasta med makrill i tomatsås

    Pasta med makrill i tomatsås

    Betyg 4.1 av 5.
    33 personer har röstat
    Receptet har 18 kommentarer.Receptet är ett klimartsmart val.

    Har du makrill på burk i skafferiet? Släng ihop denna enkla pasta med vitlök, chili, kapris och citron som blandas med makrill i tomatsås och toppas med riven parmesan!

    Pasta med makrill i tomatsås
  • Blåmusslor med vita bönor, vitlök och rosmarin

    Blåmusslor med vita bönor, vitlök och rosmarin

    Betyg 0 av 5.
    0 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Njut av en enkel och snabb rätt med den smakrika kombinationen av färska blåmusslor och vita bönor i en värmande buljong med vitt vin, vitlök och rosmarin. Servera gärna med en bit bröd att doppa i buljongen.

    Blåmusslor med vita bönor, vitlök och rosmarin
  • Tonfisksallad med kikärtor och dijonnaise

    Tonfisksallad med kikärtor och dijonnaise

    Betyg 4.6 av 5.
    5 personer har röstat
    Receptet har 5 kommentarer.

    Servera krispiga salladsblad tillsammans med chilistekta kikärtor, gurka och tonfisk på burk och ringla över en härlig dijonnaise – en enkel dressing på majonnäs, dijonsenap och citron.

    Tonfisksallad med kikärtor och dijonnaise
  • Torsk puttanesca

    Torsk puttanesca

    Betyg 4.6 av 5.
    9 personer har röstat
    Receptet har 6 kommentarer.Receptet är ett klimartsmart val.

    En läcker twist på en klassisk italiensk rätt! Laga torsk med en puttanesca-inspirerad sås, full av smak från tomater, sardeller och oliver som tar denna fiskrätt till nya höjder.

    Torsk puttanesca
  • Laxlasagne med fetaost

    Laxlasagne med fetaost

    Betyg 3.7 av 5.
    109 personer har röstat
    Receptet har 20 kommentarer.

    Om du vill laga en härlig rätt med lax ska du testa det här receptet på laxlasagne med fetaost som har otroligt fina smaker och en perfekt, krämig konsistens. Laxlasagnen är lika trevlig till vardag som fest och en favorit hos många!

    Laxlasagne med fetaost
  • Bagel med lax, pepparrotskräm och gurka

    Bagel med lax, pepparrotskräm och gurka

    Betyg 4.5 av 5.
    2 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    En saftig, rostad bagel med fyllning av kallrökt lax, färskostkräm med pepparrot och tunt hyvlad gurka med smak av citron och dill är en perfekt frukost- eller brunchrätt, fräsch lunch eller lättare middag!

    Bagel med lax, pepparrotskräm och gurka
  • Stekt strömming med citruspuré och purjofräs

    Stekt strömming med citruspuré och purjofräs

    Betyg 3.7 av 5.
    6 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer.

    Ett smakfullt recept på klassisk stekt strömming med citruspuré och purjofräs. Purén har en grund av potatis och får citrussmaken av färskpressad citronjuice. En prima huvudrätt som serveras med fräst purjolök och brynt smör.

    Stekt strömming med citruspuré och purjofräs
  • Poké bowl

    Poké bowl

    Betyg 4.5 av 5.
    209 personer har röstat
    Receptet har 25 kommentarer.

    Poké har sitt ursprung i hawaiiansk husmanskost, ordet betyder att dela eller skära itu. Rätten ser olika ut, men basen med ris, marinerad fisk och grönsaker är ofta densamma.

    Poké bowl
  • Torskpaket med sparris, potatis, örter och citron

    Torskpaket med sparris, potatis, örter och citron

    Betyg 4.5 av 5.
    93 personer har röstat
    Receptet har 22 kommentarer.

    Gärna primörer med gräslök, persilja, citron, lite chili och smör. Riktigt gott till grillad fisk som torsk eller lax. En sommarfräsch middag till både vardag och fest.

    Torskpaket med sparris, potatis, örter och citron
Därför är fisk nyttigt
  • Rik på protein och mättar därmed bra.
  • Rik på mineraler, bland annat jod (behövs för sköldkörteln) och selen (kraftfull antioxidant).
  • Rik på vitaminer, främst A-vitamin (nödvändigt för syn, tillväxt, hud och slemhinnor), D-vitamin (viktigt för skelett, tänder och immunförsvar) och E-vitamin (förbättrar cirkulationen och kan sänka blodtrycket).
  • Fet fisk har en hög andel omega 3-fett, som bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom.

Artiklar (5)

En het potatis

Toppa bakpotatisen

Billig, enkel att laga och älskad av hela familjen? Bakad potatis med goda toppings!

Söndagspreppen:

Med rostbiff och kål

Preppa för veckans måltider! I månadens meny får kålen ta plats och det bjuds på bland annat pasta med grönkålspesto, rostbiff med kålsallad och gräddstuvad pyttipanna.