Ät gärna fisk och skaldjur flera gånger i veckan så får du i dig viktiga vitaminer, mineraler och omega 3-fett. Fiskdisken är full av läckerheter som abborre, blåmussla och röding. Så vilken fisk ska du välja och varför är de så nyttiga? Här har vi samlat tips och och nyttiga recept!
Tips! Se alla våra
nyttiga fiskrecept.
Livsmedelsverket rekommenderar att vi äter fisk och skaldjur två till tre gånger i veckan. Den traditionella fiskdagen är tisdag (vem minns inte skolbespisningens karotter med kokt, stekt och panerat), but Tuesday is not enough. Vilka är dina fiskdagar?
Olika fisksorter innehåller olika nyttigheter, och genom att variera vad du lägger på tallriken breddar du intaget av vitaminer, mineraler och nyttiga fetter. Exempelvis innehåller feta och medelfeta fiskar som sill, lax och makrill extra mycket omega 3-fett.
Solen är vår viktigaste källa till vitamin D. Men när mörkret faller behöver vi få i oss vitaminet på annat sätt, gärna genom att äta feta fiskar som sill och lax. En del magra fiskar, som abborre och gös, innehåller också mycket vitamin D.
Välj gärna fisk som bidrar till ett mer hållbart fisk. Vilka fiskar du kan äta med gott samvete – och vilka du bör undvika – hittar du i Världsnaturfonden WWFs fiskguide.
Håll också utkik efter miljömärkningarna MSC (Marine Stewardship Council), ASC (Aquaculture Stewardship Council) och KRAV.
Fisk från Östersjön innehåller miljögifter. Därför bör barn, kvinnor i barnafödande ålder, gravida och ammande vara återhållsamma med fisk från det vattnet.
ICA Gott liv är en serie produkter för dig som vill leva hälsosamt. I fisk- och skaldjurssortimentet finns godbitar som röding, torskrygg, räkor, havskräftor, musslor och laxburgare. Givetvis är alla livsmedel framtagna med hänsyn till både hälsan och miljön.