Pölsa

Betyg 3.2 av 5.
28 personer har röstat
4
Pölsa

Pölsa är en klassisk maträtt som förr gjordes av det kött som blev över vid slakt. Hemgjord pölsa på nötbog och lever är dock något helt annat. Tillsammans med korngryn och kryddor blir den hemgjorda pölsan smakrik. Servera gärna med kokt potatis, stekt ägg och inlagda rödbetor.

Pölsa

Ingredienser

6 portioner
ca 700 g nötbog
2 tsk salt
2 morötter (à ca 150 g)
1 purjolök (à ca 150 g)
1 palsternacka (à 150 g)
1 tsk hela vitpepparkorn
2 tsk torkad timjan
2 lagerblad
200 g lever av nöt
3 dl korngryn
12 dl buljong från köttkoket
2 gula lökar
3 msk smör
2 tsk mejram
1 tsk torkad timjan
1 msk ljus sirap
nymalen vitpeppar

Till servering

kokt potatis
stekt ägg
inlagda rödbetor
färsk hackad persilja

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 3.2 av 5.
28 personer har röstat

Kommentarer

Kan jag använda fotot av pölsa till en egen utgiven bok om min uppväxt i Umeå?

Lars

2024-08-04

Hej Lars! Tack för din fråga. På grund av upphovsrätt så kan du tyvärr inte använda bilden. Lycka till med din bok. Hälsningar Ulrika

Redaktionen

2024-08-05

Står att man ska ha palsternacka i men den finns inte med i receptet eller är det jag som behöver byta glasögon?

Mathias

2024-02-02

Hej Mathias, nej du behöver inte investera i nya glasögon det var en miss av oss. Nu har vi uppdaterat receptet. Tack för att du uppmärksammade oss på detta. Hälsningar Ulrika

Redaktionen

2024-02-05

I svar om korngryn skriver ni att det ska vara 3 dl för 4 portioner men receptet är för 6 portioner och där anges likväl 3 dl. Marianne

Marianne

2023-11-20

Hoppsan, där gick det nog svaret nedan på rutin att merparten av våra recept är för 4 portioner. Det som gäller är 3 dl för 6 portioner precis som det står i receptet :) Lycka till. Hälsningar Ulrika

Redaktionen

2024-02-05

Näringsvärde per portion

Näringsvärdet är beräknat utan potatis, ägg och rödbetor till servering.
Energi1190 KJ / 284 kCal
Fett11 g
Salt3 g
Kolhydrater12 g
Protein32 g

Testa liknande recept

Kornotto (grundrecept)
Betyg 4.2 av 5.
16 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Klassisk korvkaka
Betyg 4.3 av 5.
15 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Korngryn med fläsk
Betyg 3.3 av 5.
3 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Klassisk blodpudding
Betyg 2.8 av 5.
12 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Korvkaka med lök- och äppelkompott
Betyg 3.4 av 5.
5 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Rösti
Betyg 3.9 av 5.
14 personer har röstat
Under 30 min att tillaga