Pölsa
Pölsa är en klassisk maträtt som förr gjordes av det kött som blev över vid slakt. Hemgjord pölsa på nötbog och lever är dock något helt annat. Tillsammans med korngryn och kryddor blir den hemgjorda pölsan smakrik. Servera gärna med kokt potatis, stekt ägg och inlagda rödbetor.
Ingredienser
6 portioner
ca 700 g nötbog
2 tsk salt
2 morötter (à ca 150 g)
1 purjolök (à ca 150 g)
1 palsternacka (à 150 g)
1 tsk hela vitpepparkorn
2 tsk torkad timjan
2 lagerblad
200 g lever av nöt
3 dl korngryn
12 dl buljong från köttkoket
2 gula lökar
3 msk smör
2 tsk mejram
1 tsk torkad timjan
1 msk ljus sirap
nymalen vitpeppar
Till servering
kokt potatis
stekt ägg
inlagda rödbetor
färsk hackad persilja
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Näringsvärdet är beräknat utan potatis, ägg och rödbetor till servering.
Energi1190 KJ / 284 kCal
Fett11 g
Salt3 g
Kolhydrater12 g
Protein32 g
Kommentarer
Kan jag använda fotot av pölsa till en egen utgiven bok om min uppväxt i Umeå?
Lars
2024-08-04Hej Lars! Tack för din fråga. På grund av upphovsrätt så kan du tyvärr inte använda bilden. Lycka till med din bok. Hälsningar Ulrika
Redaktionen
2024-08-05Står att man ska ha palsternacka i men den finns inte med i receptet eller är det jag som behöver byta glasögon?
Mathias
2024-02-02Hej Mathias, nej du behöver inte investera i nya glasögon det var en miss av oss. Nu har vi uppdaterat receptet. Tack för att du uppmärksammade oss på detta. Hälsningar Ulrika
Redaktionen
2024-02-05I svar om korngryn skriver ni att det ska vara 3 dl för 4 portioner men receptet är för 6 portioner och där anges likväl 3 dl. Marianne
Marianne
2023-11-20Hoppsan, där gick det nog svaret nedan på rutin att merparten av våra recept är för 4 portioner. Det som gäller är 3 dl för 6 portioner precis som det står i receptet :) Lycka till. Hälsningar Ulrika
Redaktionen
2024-02-05