Fyll på med vätska!

Orka mer med rätt vätskebalans

Tre fjärdedelar av en vältränad människas kropp består av vatten. Det är därför ingen slump att vätskebrist kan få orken att tryta. Så här får du i dig tillräckligt med vätska för att klara hela träningspasset!

Drick 1-2 liter vatten om dagen

Vätskeintaget bör, precis som med mat, vara jämnt fördelat över dagen. En bra regel är att dricka 1-2 liter per dag, med ökad dos vid värme eller fysisk aktivitet. Kroppen kan ofta kompensera för en mindre vätskebrist, men blir den för stor kan du få ökad puls eller svårigheter att reglera kroppstemperaturen. Din prestationsförmåga sänks och musklerna får svårare att återhämta sig efter träningen.

Olika stort vätskebehov

Hur mycket extra vätska du behöver inför ett spinningpass eller en löprunda är individuellt och beror bland annat på hur stor muskelmassa du har. En riktlinje är att dricka en liter extra per träningstimme. Allra bäst är det att fördela mängden vätska på flera tillfällen, både före och under träningen, så att intaget inte blir större än någon deciliter per gång. På så sätt får kroppen lättare att hantera vätskeupptaget och vätskan kan lättare tillgodogöras i kroppen

Läs gärna: Så mycket vatten ska du dricka.

Lite salt är bra

Ska du träna längre än en timme? Då är det en god idé att dricka annat än bara vanligt vatten, då vatten kan späda ut den egna kroppsvätskan. Vattnet bör innehålla en liten mängd salt och för att öka viljan att dricka kan det vara bra att addera lite smaksättning. Tänk på att vara försiktig med drycker som innehåller koffein, då koffein driver ut vätska ur kroppen.

Läs gärna: Så gör du din egen vätskeersättning.

Sätt smak på vattnet

Citron och gurka är vanliga smaksättare på vatten. Men prova gärna mer ovanliga grönsaker och frukter, som äpple och paprika. Egen sportdryck gör du lätt av en liter vatten, 0,5 dl druvsocker, 1 kryddmått salt samt lite pressad apelsin eller citron.

Läs gärna: Rödbetsjuice - den nya sportdrycken.
Ger lästips: Gör egen sportdryck.

Artiklar (1443)

Mythbusting

Myter om vatten

Nu slår vi hål på våra vanligaste vattenmyter!

Kolhydratladda!

Ät rätt före träning

Är du aktiv och behöver toppa energin under flera timmar? Här är tips på hur du kan lägga upp kosten.

Håll koll på vätskebalansen

Så mycket vatten ska du dricka

Under 80-talet blev det populärt att ständigt ha en vattenflaska inom armlängds avstånd. Men är det bra att dricka massor av vatten? Eller kan det bli för mycket av livets källa?

Boosta energin!

Göra egen sportdryck

Här är fyra recept för dig som vill blanda ihop din egen sportdryck.

Inför långdistansloppet!

Kolhydratladdning - så funkar det

ICA-dietisten Paula Frösell berättar vad kolhydratladdning är och vad du bör tänka på inför ett långdistanslopp.