Bild laddas
Ät som en viking

Vikingadieten, lika hälsosam som medelhavsdieten

Varför gå över ån efter vatten? Vi svenskar har länge uppmanats att äta som de gör kring Medelhavet. Men det är lika hälsosamt att äta nordisk kost, enligt den så kallade vikingadieten.

Hälsosam, nordisk kost – detta ska du äta!

  • Spannmål som råg, korn och havre innehåller nyttiga kostfibrer. Ät till exempel rågbröd, knäckebröd, havregrynsgröt och matkorn.
  • Vår nordiska rapsolja har lika nyttiga fetter som olivolja.
  • Bär och frukt, till exempel blåbär, vinbär och äpplen, liksom rotfrukter, baljväxter och grönsaker, bidrar med vitaminer och antioxidanter, protein och nyttiga fibrer.
  • Nordiska vardagsfiskar som strömming, sill, lax och makrill är fulla av nyttigt fett. Så här i sommartider kanske du vill lägga en fisk på grillen?

 

Den nordiska dieten - ät som en viking

Många mat- och hälsojournalister över hela världen har skrivit om The Viking Diet, eller the Nordic Diet som den även kallas. Trenden tog fart rejält efter att Vogue publicerade sin artikel Is eating Like a Viking the Next It Diet?

Så vad är då vikingadieten, eller den nordiska dieten? Jo, i grunden handlar det om att äta mat som finns naturligt i Norden: fet fisk som sill, lax och makrill, vilt, bär och spannmålsprodukter.

Viola Adamsson, doktor i medicinsk vetenskap, har forskat om den nordiska kosten och hur den påverkar vår hälsa i den så kallade NORDIET-studien.

Same, same – but different

Precis som medelhavsdieten handlar vikingadieten om att äta närproducerat och allsidigt. Näringsmässigt är det ingen större skillnad mellan dieterna; man ska äta såväl fett och protein som kolhydrater. Skillnaden är att man kring Medelhavet äter lammkotlett och olivolja, medan vi i Norden äter renskav och rapsolja. Där får man i sig kostfibrer genom att äta mycket frukt och grönsaker. Här får vi i oss kostfibrer genom att äta mycket spannmålsprodukter. Same, same – but different. 

Sänkt blodtryck och kolestrolvärde

– Studier visar att medelhavskosten minskar risken för hjärt- och kärlsjukdom. Frågeställningen i min forskning var: Kan man få samma positiva hälsoeffekter genom att äta mat som odlas, skördas och föds upp i Norden? förklarar Viola.

Försökspersonerna – 88 friska, men lätt överviktiga, Bollnäsbor – fick under sex veckor äta en kost rik på bland annat potatis, rotfrukter, fullkornsbröd, ärtor, bönor, kål, ägg, kött, strömming, lax och kyckling. 

Ingen ”hitte-på-kost”

Försökspersonernas hjärthälsa förbättrades markant, i form av sänkt blodtryck, sänkt kolestrolvärde och förbättrad insulinkänslighet. Dessutom, som en bonus, gick de ner i vikt.

– Den nordiska kosten är ingen ”hitte-på-kost”, utan följer de nordiska näringsrekommendationerna. Ur hälsosynpunkt är den lika bra som medelhavskosten. Miljömässigt är den nordiska kosten förmodligen bättre, i och med att den är närproducerad, avslutar Viola Adamsson. 

Bild laddas

Viola Adamsson

Författare och doktor i medicinsk vetenskap. Har bland annat forskat om den nordiska kosten och hur den påverkar vår hälsa i den så kallade NORDIET-studien.

Du kanske också är intresserad av...

Hälsa

Nyttigare frukost - 4 sockerfällor

Frukost är den måltid som brukar innehålla mest tillsatt socker .
Bild laddas
ICAs dietist tipsar!

Nyttigare pasta

Se hit om du är på jakt efter en mer nyttig och hälsosam pasta.
Bild laddas
Tänk så här!

Välj det nyttigare brödet

Detta ska du titta efter i brödhyllan när du vill ha ett mer hälsosamt bröd.
Bild laddas
Energi på menyn

Ladda din kropp med rätt energikällor

Här är energikällorna du behöver för att ge kroppen bästa möjliga förutsättningar.
Bild laddas
Tänk så här!

Tänk så här i godishyllan

Med dessa tips kan du enkelt göra nyttigare val när du vill unna dig lite godis.
Bild laddas
ICA-dietisten tipsar!

Ät nyttigt - till halva priset

Är det dyrt att äta hälsosamt? Absolut inte!
Bild laddas
Håll koll på vätskebalansen

Så mycket vatten ska du dricka

Under 80-talet blev det populärt att ständigt ha en vattenflaska inom armlängds avstånd. Men är det bra att dricka massor av vatten? Eller kan det bli för mycket av livets källa?
Bild laddas
Socker

Hur påverkar socker kroppen?

Hur dåligt är socker för oss egentligen? ICAs dietist svarar på frågor om socker.
Bild laddas
Låt oss presentera

ICAs dietist

Ger tips och råd till dig som vill äta lite mer nyttigt och hälsosamt.
Bild laddas