Hoppa till sidans innehåll

Krönika

Hälsa - konstra

inte till det

”Vad gäller kosten så finns det redan idag alldeles för många profeter. Det är därför inte konstigt att man blir villrådig. För egen del försöker jag att äta lagom mycket av en allsidig kost, med betoning på det vegetariska.”

Publicerad den 25 oktober, 2015

Olika människor lägger olika saker i begreppet hälsa. Men varför göra det krångligare än vad det är? Vi är skapade för ett liv i rörelse, och för att inte motorn ska börja hacka krävs ett balanserat intag av mat.

Personligen tror jag inte på någon ”quick fix” eller på att dra igång något som inte håller över tid. Även här är det hållbarhetstänkande som gäller. Små steg åt rätt håll är divisen att jobba efter. Det kan låta som SM i självklarheter, men det gäller att skapa tid för att både röra sig mer och äta mer rätt.

Vad gäller kosten så finns det redan i dag alldeles för många profeter. Det är därför inte konstigt att man blir villrådig. För egen del försöker jag att äta lagom mycket av en allsidig kost, med betoning på det vegetariska. 

Den synen på mat försöker jag även att kommunicera till mina kunder. Självfallet med ambitionen att uppfattas som inspirerande snarande än som en sträng magister som kommer med pekpinnar. Livet är alldeles för kort för att inte ha roligt – mat kan vara både god och lustfylld utan att för den skull vara laddad med ångest. 

Förutom att ta in och tydligt presentera det jag själv tror på, så gäller det att vara lyhörd på det hälsosamma sortiment som ni kunder efterfrågar. Ni är ofta rena experter som verkligen är pålästa inom just det ni efterfrågar. Så var inte rädda för att säga till om ni saknar någon vara i er butik. Jag lovar, de handlare som tackar nej till er hjälp är lätt räknade.

Avslutningsvis tre tips från coachen:

  1. Cykel, spark eller häst är ett bättre alternativ än bil, för då är det rätt motor som jobbar.
  2. Det blir inte godare bara för att det är mycket.
  3. Ensam är sällan stark, så träning tillsammans med andra underlättar. 

 

Thomas Djupenström
Handlare, ICA Mathyttan Långshyttan