Lysande gul fiskgryta
Denna fiskgryta får sin lysande solgula färg och ljuvliga smak av saffran, vitlök och tomatpuré. Grytan blir matig och mättande med lax, torsk, räkor och musslor och passar perfekt att bjuda på till en lite festligare middag med eller utan gäster.
Ett recept från:
Buffé nr 10, 1996
Ingredienser
4 portioner
400 g torskfilé, sej eller hoki
300 g laxfilé
1/2 purjolök (1/2 purjolök motsvarar ca 150 g)
1/2 gul lök
1 msk smör eller olivolja
1 vitlöksklyfta
1 1/2 tsk tomatpuré
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad basilika
2 1/2 dl torrt vitt vin
1 1/2 fiskbuljongtärning
2 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
2 dl vatten
1 pkt saffran (à 0,5 g)
1 tsk salt
300 g räkor med skal
1 burk musslor (à 150 g)
Serveringsförslag
ev. bröd och vitlöksmajonnäs
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2770 KJ / 662 kCal
Fett43 g
Salt3.89 g
Kolhydrater20 g
Protein47 g
Klimatguide
1,40 - 2,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Funkar det att använda matlagningsvin/alkoholfritt?
Caroline
2024-11-17Hej Caroline! Ja, det går alldeles utmärkt! Det man främst vill åt är smak och syra. Lycka till. Vänliga hälsningar Tove
Redaktionen
2024-11-26Gjorde utan grädde och créme fraîches, med 5dl vatten istället och extra tomatpuré. Blev supergott!
Herbert
2024-11-16Kanongott. Jag steker räkorna i svartpeppar, rosmarin o cayennpeppar o lägger på toppen. Blir skönt sting i rätten
Kjell
2024-11-09