Lysande gul fiskgryta

Denna fiskgryta får sin lysande solgula färg och ljuvliga smak av saffran, vitlök och tomatpuré. Grytan blir matig och mättande med lax, torsk, räkor och musslor och passar perfekt att bjuda på till en lite festligare middag med eller utan gäster.
Ett recept från:
Buffé nr 10, 1996

Ingredienser
4 portioner
400 g torskfilé, sej eller hoki
300 g laxfilé
1/2 purjolök (1/2 purjolök motsvarar ca 150 g)
1/2 gul lök
1 msk smör eller olivolja
1 vitlöksklyfta
1 1/2 tsk tomatpuré
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad basilika
2 1/2 dl torrt vitt vin
1 1/2 fiskbuljongtärning
2 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
2 dl vatten
1 pkt saffran (à 0,5 g)
1 tsk salt
300 g räkor med skal
1 burk musslor (à 150 g)
Serveringsförslag
ev. bröd och vitlöksmajonnäs
Gör så här
00:15:00
00:07:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2770 KJ / 662 kCal
Fett43 g
Salt3.89 g
Kolhydrater20 g
Protein47 g
Klimatguide
1,40 - 2,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Fiskbuljongen var tydligen slut så använde grönsaksbuljong, blev toppenbra. Alldeles för lite salt i receptet dock men jättegott och lagom med saffran och övriga kryddor. Kommer absolut göra igen!
Ronja
2025-01-221/2 tsk salt fungerar bättre.
Agneta
2025-01-17Jag vill kunna skriva ut receptet eftersom jag är synskadad!!!
Ulla
2024-12-27Hej Ulla! Ja, det kan du göra, det finns en utskriftsknapp. Det är den med tre små prickar, om du trycker på den så kommer utskriftsvalet upp. Lycka till. Vänliga hälsningar Tove
Redaktionen
2024-12-30