Lysande gul fiskgryta
Denna fiskgryta får sin lysande solgula färg och ljuvliga smak av saffran, vitlök och tomatpuré. Grytan blir matig och mättande med lax, torsk, räkor och musslor och passar perfekt att bjuda på till en lite festligare middag med eller utan gäster.
Ett recept från:
Buffé nr 10, 1996
Ingredienser
4 portioner
400 g torskfilé, sej eller hoki
300 g laxfilé
1/2 purjolök (1/2 purjolök motsvarar ca 150 g)
1/2 gul lök
1 msk smör eller olivolja
1 vitlöksklyfta
1 1/2 tsk tomatpuré
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad basilika
2 1/2 dl torrt vitt vin
1 1/2 fiskbuljongtärning
2 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
2 dl vatten
1 pkt saffran (à 0,5 g)
1 tsk salt
300 g räkor med skal
1 burk musslor (à 150 g)
Serveringsförslag
ev. bröd och vitlöksmajonnäs
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2770 KJ / 662 kCal
Fett43 g
Salt3.89 g
Kolhydrater20 g
Protein47 g
Klimatguide
1,40 - 2,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Otroligt gott trots att jag inte hade buljongtärning (tog fiskfond), inte tillräckligt med vitt vin, räkor el. musslor hemma. Måste göra om med rätt ingredienser (el. tillräckligt ). Hur gott kommer det inte bli då. Redan en favorit.
Inger
2024-10-15Ett väldigt bra recept. Tips 1: byt torkad basilka mot fryst som läggs i alldeles på slutet. Mer aromatiskt och matchar vinet. Tips 2: sjud inte sönder fisken i sju minuter, det räcker med max 2-3 min. Tips 3: pröva att ha i lite rivet skal och en matsked saft från en apelsin. Otroligt gott med timjanen och vinet Tips 4: byt en del av fiskbuljongen mot skaldjursfond. Med den dyra på 1l tetra blir det restaurangkvalitet. Tips 5: En grytbasen och fisken räcker. Med ett gott bröd till behövs inget annat slängas i.
Hans
2024-09-14Hmm? Det kanske blev ett annat recept... Bytte ut musslor till Potatis som jag stekte ned löken, och saffran blev gurkmeja för att få färgen. Men gott🙂!
Björn-ove
2024-08-03