Risotto med skogschampinjoner
En perfekt kokt risotto är krämig och riset har kvar lite tuggmotstånd. Följ det här grundreceptet på svamprisotto och du har alla chanser att lyckas. Kastanjechampinjonerna i risotton går utmärkt att byta ut mot andra goda svampar som kantareller, karljohansvamp eller portabello till en ännu lyxigare festrätt.
Ingredienser
4 portioner
3 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
9 dl svampbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
2 msk olivolja
3 dl carnaroli- eller arborioris
2 dl vitt vin eller matlagningsvin
250 g kastanjechampinjoner
3 msk smör
2 dl riven parmesan
salt och nymalen svartpeppar
rucola till servering
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2157 KJ / 515 kCal
Fett22.4 g
Salt4 g
Kolhydrater57.4 g
Protein16.5 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Jättebra grundrecept för risotto!!
Dag
2024-12-04Gjorde några mindre ändringar i receptet, hade inte något matlagningsvin istället tog jag en del vitvinsvinäger och en del vatten, använde mig av Bongs, brynt charlottenlöksfond, tillsatt räkor och istället för salt toppade jag tallriken med japansk soya. Det blev otroligt gott.
Isabell
2024-09-27Gjorde denna idag med skogchampinjoner och nyplockade kantareller, denna får 10 av 10 så god och såklart lite tryffelolja uppå.Tack för detta receptet.
Ingela
2024-06-23