Risotto med skogschampinjoner

506
66 Klimatsmart
Risotto med skogschampinjoner

En perfekt kokt risotto är krämig och riset har kvar lite tuggmotstånd. Följ det här grundreceptet på svamprisotto och du har alla chanser att lyckas. Kastanjechampinjonerna i risotton går utmärkt att byta ut mot andra goda svampar som kantareller, karljohansvamp eller portabella till en ännu lyxigare vegetarisk festrätt.

Skriv ut
Risotto med skogschampinjoner

Ingredienser

4 portioner
3 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
9 dl svampbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
2 msk olivolja
3 dl carnaroli- eller arborioris
2 dl vitt vin eller matlagningsvin
250 g kastanjechampinjoner
3 msk smör
2 dl riven parmesanost
salt och nymalen svartpeppar
rucola till servering

För alla

Kontrollera ingrediensförteckningen på buljongen.
Fri från gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt smör och byt ut parmesanen mot mjölkproteinfritt alternativ.
Gör äggfri: känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym, t ex parmigiano reggiano.

Osten kan innehålla löpe.

Gör så här

Tips

Komplettera gärna med en mättande sallad eller annat tillbehör.

Vad tyckte du om receptet?

506

Kommentarer

Karolina

2021-10-23

Gott! Om jag gör det igen kommer jag nog byta ut en buljongtärning från svamp- till grönsaksbuljong, tycker det blir väl mkt svampsmak. Jag tänker också att det skulle vara gott med lite mer krisp till så skulle nog lägga på knaperstekt bacon alt rostade hasselnötter.

Maria

2021-10-22

Så gott!!!!

Marianne

2021-10-06

Mums

Näringsvärde per portion

Energi 2157 KJ / 515 kCal
Fett 22.4 g
Salt 4 g
Kolhydrater 57.4 g
Protein 16.5 g
Läs mer om näringsvärden

Klimatguide

0 - 0,5 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om klimatguiden

Testa liknande recept