Hoppa till sidans innehåll

Grönsakshataren Malou:

"Sallad är bara

en massa bös"

När vi efterlyste en riktig grönsakshatare fann vi Malou. Vi ville undersöka om det går att få en modig grönsakshatare att börja äta grönsaker med hjälp av mer eller mindre väntade metoder?

Elin Nordström

Just nu massor av grönsaker till halva priset. Ladda ner alla här!

 
Hej Malou, varför hatar du grönsaker?

– Min mamma var väldigt nyttig av sig och ville att jag skulle äta mycket grönsaker när jag var yngre och till slut sa mitt undermedvetna stopp. Mitt största hat har alltid varit paprika.

Har det hänt något som orsakat det?

– Jag har mina hemska minnen från skolutflykterna när jag fick en sunkig macka med fågelfrön med en svettig paprika mellan brödskivorna som svettat av sig på osten så allt fick smak av paprika. Alla andra fick limpmacka och såklart så ville ingen byta matsäck med mig. 

Vad möter du för reaktioner?

– Det är ju ingenting jag pratar om, jag liksom löser det själv. Har jag grönsaker på tallriken så äter jag bara det andra.

Men om du blir bjuden på en sallad då?

– Får jag en ceasarsallad så äter jag kycklingen, baconet och krutongerna och om jag har tur så finns det gurka och den kan jag äta... men salladen är bara bös så den jag lämnar jag. 

Bös?

– Det är onödig utfyllnad, sallad är typiskt bös. 

Vad är dina känslor inför grönsaker?

– Inget speciellt. Jag har bara gått förbi grönsaksavdelningen, grönsakerna har liksom inte funnits för mig. Men nu kan jag gå in där och botanisera lite. Jag köper till exempel babytomater, gurka och morötter. 

Begränsar det ditt liv på något vis?

–  Nej det tycker jag inte i och med att jag inte gjort en stor sak av det. I vissa lägen är man bara tvungen att äta lite grann. 

Varför vill du förändra dig?

– Jag vet att det är nyttigt och så har jag en dotter på tio år som jag inte vill ska växa upp grönsakslös. Jag tror att det är tack vare utmaningen som jag började. 

Se också: 8 av 10 äter för lite grönsaker - det vill vi ändra på! Se olika sätt att angripa detta genom att Våga testa något nytt.