Hoppa till sidans innehåll

Hälsosam jul!

Det nyttiga

julbordet

God julmat kan också vara nyttig. Variera de traditionella rätterna på julbordet med mer hälsosamma alternativ som grönkålssallad och senapsgriljerad blomkål.

Julskinka, köttbullar och prinskorv i all ära, men för dig som vill ha lite variation, vad sägs om att lätta upp det tunga julbordet med mer grönsaker. Eller för dig som bara vill testa något nytt utan att för den sakens skull tappa julsmakerna. Då är denna samling med nyttigare julrecept något för dig - hoppas det ska smaka.

  • Basilika- och senapsgriljerad blomkål med grönkålspesto

    Duka fram några pigga gröna rätter på julbordet så som basilika- och senapsgriljerad blomkål med grönkålspesto. Gott som tillbehör till skinkan och köttbullarna, men rätten kan även serveras som en lakto-ovo-vegetarisk huvudrätt.

    - Basilika- och senapsgriljerad blomkål med grönkålspesto

    Spara

  • Rostad brysselkål med apelsin- och mandelsmör

    Rostad brysselkål är en klar favorit på julbordet. Här ringlas ett fantastiskt gott brynt smör smaksatt med mandel och apelsin över kålen. Kålen kan göras i förväg, men vänd ner apelsinklyftorna först vid servering.

    - Rostad brysselkål med apelsin- och mandelsmör

    Spara

  • Apelsin- och stjärnanisglacerad kyckling

    Den här härligt krispiga kycklingen får sin varma, underbara smak från en apelsinglaze kryddad med stjärnanis. Servera den apelsin- och stjärnanisglaserade kycklingen med sötpotatisstomp och en god grönskålssallad som även den innehåller apelsin.

    - Apelsin- och stjärnanisglacerad kyckling

    Spara

  • Bakad rödkål med granatäpple, ädelost och hasselnötter 

    Ett underbart lakto-ovo vegetariskt recept till julbordet! Ugnsbakade skivor varm rödkål med crema di balsamico toppas med smulad ädelost, rostade hasselnötter, persilja och granatäppelkärnor. En rätt som kommer att göra succé på vegojulbordet!

    - Bakad rödkål med granatäpple, ädelost och hasselnötter 

    Spara

  • Bakad rotselleri med brynt salviasmör och hasselnötter

    Rotsellerin bakas i ugn och serveras i bitar tillsammans med brynt salviasmör, ruccola och rostade, hackade hasselnötter som tillför krisp. En underbar lakto-ovo-vegetarisk rätt till julbordet!

    - Bakad rotselleri med brynt salviasmör och hasselnötter

    Spara

  • Broccoli- och quinoasallad

    Broccoli och sockerärtor är goda matgrönsaker som kan varieras i det oändliga. I den här trevliga quinoasalladen är grönsakerna extra krispiga då det fått svalna i isvatten. Har du inte silverlök kan du istället använda rödlök.

    - Broccoli- och quinoasallad

    Spara

  • Bästa veganska julköttbullen

    Gör en rejäl sats av dessa veganska "köttbullar" till julkalaset. Garanterat kommer fler än familjens veganer och vegetarianer att sluka dem. Bullarna är saftiga och har rätt tuggmotstånd. De är varsamt julkryddade med enbär, kryddpeppar och kryddnejlika.

    - Bästa veganska julköttbullen

    Spara

  • Veganska revbensspjäll av tofu

    Revbensspjäll ska både vara både smakrika och saftiga, och det är även vår veganska variant som passar utmärkt på julbordet. Vi gör veganska revbensspjäll på tofu som glaseras i en sås med plommon, ingefära och söt sojasås.

    - Veganska revbensspjäll av tofu

    Spara

  • Lingon-och pepparsill

    Klassisk julsill på ett nytt vis. De salta goda sillbitarna varvar du med en smakrik lag av både syrliga lingon, peppar och honung. Därefter ställs sillen in i kylskåpet och får kylas ner under minst ett dygn. Servera gärna lingonsillen till nykokt färskpotatis.

    - Lingon-och pepparsill

    Spara

  • Grönkålssallad med apelsin och solrosfrön

    Fräscht och knaprigt med mycket grönt – grönkålssallad med fänkål, apelsin och solrosfrön är fantastiskt gott. Passar perfekt både som bufférätt och som lunch. Grönkål är ett måste på julbordet.

    - Grönkålssallad med apelsin och solrosfrön

    Spara

  • Julkryddade kycklingköttbullar med spetstkål, fikon och apelsin

    Julkryddade kycklingköttbullar med svartpeppar, dijonsenap och malda kryddnejlikor. Serveras tillsammans med en fräsch salladsbas med spetskål, fikon och apelsin - lika nyttig som julig.

    - Julkryddade kycklingköttbullar med spetstkål, fikon och apelsin

    Spara

  • Vegetarisk "sillsallad"

    En härlig, vegetarisk "sillsallad" som istället för sill innehåller saltgurka och rödbetsspad. Blanda bara ihop alla dina ingredienser i en skål och avnjut gärna med kokt ägg i klyftor.

    - Vegetarisk "sillsallad"

    Spara

  • Kryddfylld hel bosarpskyckling

    Att ugnssteka en hel kyckling hör julen till – gott och mättar många. Hitta en stor kyckling som blir riktigt saftig när den får stå länge i ugnen på låg värme. Fyll fågeln med ingredienser som kanel, nejlika och stjärnanis och bind gärna med steksnöre.

    - Kryddfylld hel bosarpskyckling

    Spara

  • Frukt- och nötbröd med fikon och aprikos

    Ett saftigt och gott frukt- och nötbröd som passar perfekt till lagrade ostar. Brödet är dessutom busenkelt att baka. Även om det är frestande att smaka på det ugnsvarma brödet, rekommenderar vi att du väntar då det är lättare att skiva upp efter en natts vila.

    - Frukt- och nötbröd med fikon och aprikos

    Spara

  • Gravad lax med fänkål och grapefrukt

    Ta den färdigköpta gravade laxen till nästa nivå med tunt hyvlad fänkål, grapefrukt och rostade solroskärnor. Perfekt till påsk, midsommar och jul eller tillsammans med sallad och kokt potatis som en enklare lunch eller middag.

    - Gravad lax med fänkål och grapefrukt

    Spara

  • Apelsinsallad med granatäpple, honung och kanel

    Bjud på denna fräscha och färgsprakande dessert med apelsin och granatäpple. Passar utmärkt efter en het middag, kanske med asiatiska eller karibiska förtecken.

    - Apelsinsallad med granatäpple, honung och kanel

    Spara

  • Brynt brysselkål med äppelmust och lagerblad

    Brysselkål är en riktig favorit på julbordet, men är även gott till söndagssteken. Här har vi brynt brysselkålen i smör och låter den sedan koka i äppelmust, vinäger, lagerblad och en gnutta sirap. Persiljan på slutet gör det lilla extra.

    - Brynt brysselkål med äppelmust och lagerblad

    Spara

  • Rödkål

    Gör din egen smarriga rödkål genom att låta riven kål, sirap, saft och vinäger puttra med lagerblad och kryddnejlika. Smaken kan du enkelt variera genom att tillsätta äppelbitar. Duka upp rödkålen tillsammans med korv och skinka på julbordet.

    - Rödkål

    Spara

  • Fräst grönkål med ingefära, vitlök och edamame

    Prova fräst grönkål med ingefära, vitlök och edamamebönor som ett fräscht tillbehör till skinka och revbensspjäll. Den frästa grönkålen är kryddad med chili, vitlök och ingefära vilket ger den ett asiatiskt sting. Ett lätt och nytt alternativ till långkål, stuvad grönkål eller halländsk grönkål.

    - Fräst grönkål med ingefära, vitlök och edamame

    Spara

  • Ljummen kålsallad med lingondressing och rostad mandel

    Två sorters kål, rödkål och brysselkål, är huvudingredienserna i denna vintriga sallad med lingondressing som garanterat gör succé på buffén. Rostad grovhackad mandel ger rätten en härlig krispighet.

    - Ljummen kålsallad med lingondressing och rostad mandel

    Spara

  • Vegansk senapssill av aubergine

    Världens godaste veganska senapssill med smak av skånsk senap och dijon – klassiskt, lättlagat och makalöst gott. Perfekt då årets stora mathelger knackar på dörren och du vill bjuda på grön och härligt buffémat.

    - Vegansk senapssill av aubergine

    Spara