Bästa veganska julköttbullen

Gör en rejäl sats av dessa veganska "köttbullar" till julkalaset. Garanterat kommer fler än familjens veganer och vegetarianer att sluka dem. Bullarna är saftiga och har rätt tuggmotstånd. De är varsamt julkryddade med enbär, kryddpeppar och kryddnejlika.
Ett recept från:
Buffé nr 12, 2017

Ingredienser
40-50 st
1/2 dl torkade gröna linser (1/2 dl motsvarar ca 40 g)
10 kryddpepparkorn
10 enbär
1 gul lök (1 gul lök motsvarar ca 120 g)
2 dl havregrädde (13 %)
1 krm malen kryddnejlika
1 msk japansk soja
1 grönsaksbuljongtärning eller buljongpulver (1 tärning motsvarar 1 msk pulver)
1/2 msk grovkornig, söt senap
1 dl ströbröd
100 g kokt, kall skalad rotselleri
100 g kokt, kall, skalad potatis
1 tsk fiberhusk
300 g tinad, fryst sojafärs
mjölkproteinfritt margarin (till stekning)
Gör så här
08:00:00
00:03:00
00:03:00
00:05:00
00:05:00
00:05:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per st
Näringsvärdet är beräknat per styck på 40 stycken.
Energi243 KJ / 58 kCal
Fett3 g
Salt1.13 g
Kolhydrater4 g
Protein4 g
Kommentarer
Det här känns som en kommentar som inte hör hemma på en receptsida, men jag tror inte att någon behöver bli störd av benämningen "köttbulle" samt att det kan vara enklare för icke vegetarianer/veganer att bli intresserade av att prova på (tror inte de nappar så lätt på "vegojulbullar"). Alla vet ju vad det handlar om och vi accepterar till exempel benämningen "fruktkött" utan att bli störda. I vilket fall är de jättegoda, men lite pyssliga att göra (tappar lätt formen). Kalle
Kalle
2024-12-13Men snälla Ica, sluta kalla nåt veganskt för kött!
Bodil
2024-12-12Har gjort veggiebullarna i flera år nu och fryser alltid in ca hälften. Värmer oftast i mikro sedan. Vi blandar fiberhusk tillsammans med ströbröd i all gräddblandning, några minuter innan färsen blandas ihop. Just fiberhusk är magiskt bra att binda vätska!
Marie
2020-12-21