Bästa veganska julköttbullen

33
12
Bästa veganska julköttbullen

Gör en rejäl sats av dessa veganska "köttbullar" till julkalaset. Garanterat kommer fler än familjens veganer och vegetarianer att sluka dem. Bullarna är saftiga och har rätt tuggmotstånd. De är varsamt julkryddade med enbär, kryddpeppar och kryddnejlika.

Skriv ut

Ett recept från:
Buffé nr 12, 2017

Bästa veganska julköttbullen

Ingredienser

40-50 st
0.5 dl
torkade gröna linser (1/2 dl motsvarar ca 40 g)
10
kryddpepparkorn
10
enbär
1
gul lök (1 gul lök motsvarar ca 120 g)
2 dl
havregrädde (13 %)
1 krm
malen kryddnejlika
1 msk
japansk soja
1
grönsaksbuljongtärning eller buljongpulver (1 tärning motsvarar 1 msk pulver)
0.5 msk
grovkornig, söt senap
1 dl
ströbröd
100 g
kokt, kall skalad rotselleri
100 g
kokt, kall, skalad potatis
1 tsk
fiberhusk
300 g
tinad, fryst sojafärs
-
mjölkproteinfritt margarin (till stekning)

För alla

Kontrollera innehållet i sojafärsen och buljongen.
Fri från laktos, mjölkprotein och ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfritt ströbröd och byt havregrädde mot glutenfritt ersättningsalternativ.

Näringsvärdet är beräknat per styck på 40 stycken.

Över 60 minuter

Gör så här

Tips

Gör gärna bullarna en eller två dagar i förväg. Låt dem svalna och förvara i kylen. Värm vid servering på 150°C ca 20 minuter eller tills de är varma.

Hoppa över kryddorna eller byt ut dem mot andra. t ex vitlök, chili, örtkryddor och paprikapulver. Men behåll gärna senapen – den bidrar till smakdjup och köttbullekaraktär.

Vad tyckte du om receptet?

33

Kommentarer

Marie

12/21/2020

Har gjort veggiebullarna i flera år nu och fryser alltid in ca hälften. Värmer oftast i mikro sedan. Vi blandar fiberhusk tillsammans med ströbröd i all gräddblandning, några minuter innan färsen blandas ihop. Just fiberhusk är magiskt bra att binda vätska!

Lotta

12/13/2020

Omständligt recept men alla tyckte om dem, även köttätare. Kan man frysa in dom?

Redaktionen ICAse

12/17/2020

Hej Lotta! Vi har inte testat att frysa in dessa varför vi inte kan rekommendera det. Om du testar att frysa in dom så får du gärna kommentera igen och berätta hur det gick. Hälsningar Elina

Heléne

12/23/2018

Smakade bara ströbröd. Förhoppningsvis räddade till julafton genom att eftersteka i lök- och senapsgrädden som var över. Halva satsen gjorde jag utan julkryddor och de smakade OK med efterstekning i arrabbiata-krydda och lite olivolja. Ska testa chia nästa gång, tack för tipset Mayra!

Näringsvärde per portion

Energi 243 KJ / 58 kCal
Fett 3 g
Salt 1.13 g
Kolhydrater 4 g
Protein 4 g
Läs mer om näringsvärden

Testa liknande recept