Hylla och överraska mamma på Mors dag genom att servera en brunch eller en trerätters som gör gott för hjärtat. Här är några härliga recept fulla av kärlek och nyttigheter!
Se fler nyttiga
recepttips till mors dag.
Text: Jessica Engqvist
Dela med vänner
Recepttips på förrätter
Ceviche på röding
6
0
I denna ceviche blandas flera härliga smaker. Cevichen, som du gör på rödingfilé, passar perfekt att njuta av på ett hårt tunnbröd. Rödingfilén marineras i en marinad av limesaft, chili och vitlök. Vid servering blandar du rödingcevichen med tomat, salladslök och gurka. Med koriander på toppen är rätten fulländad.
Ett lyxigt och färgglatt recept på gazpacho med kräftor på toast med vitlökskräm. Förrätten gör du av bland annat gurka, vitlök, tomat, vinäger, basilika och tabasco. Servera den härliga soppan kall med en tjusig toast.
Fint hyvlade rödbetor med ljuvligt täcke av rucola, parmesanost, pinjenötter samt balsamico. Fungerar både som förrätt, på buffén eller som salladstillbehör. En lättlagad rätt som är lika god för magen som vacker för ögat.
Halloumisallad med mynta och lime till grillad kycklinglårfilé
29
2
Frisk sallad med haricots verts, grillad halloumi och en somrig dressing av mynta, olivolja, limejuice och flädersaft. Gott tillbehör till grillad kyckling, gärna saftig lårfilé som passar bra över glöden.
Att grilla fisk behöver inte vara svårt! Genom att lägga torsken i folie håller den sig både hel och saftig. Här serveras den grillade fisken med smaker från Medelhavet.
Ugnsbakad lax med pumpafrötäcke och rödlöksmarmelad
4
2
Lax tillagas enklast i ugnen. Här får laxen fint täcker av pumpafrön. Tillaga fisk försiktigt i låg temperatur för att den inte bli torr och tråkig. Frisk rödlöksmarmelad ackompanjerar den ugnsbakade laxen med pumpafrötäcke fint. Rödlöksmarmeladen är också god till kött eller fågel.
Den här veganska smulpajen kräver ingen ugn, och kommer inte bara älskas av raw food-hängivna utan vilka fikagäster som helst. Degen består av dadlar, valnötter, kokos och mustiga kryddor. Den strör du över ditt val av bär och bjuder med en god vaniljsås.
För en suverän och krämig efterrätt, gör rå chokladmousse på dadlar, honung, avokado och kakao. Toppa med hallon eller passionsfrukt för extra njutning för både öga och gom.
Den här cheesecaken smakar som en sommardröm med krispig mandelbotten, krämig avokadofyllning och söta jordgubbar. Kakan passar perfekt som vegansk efterrätt, till vegansk fika, eller kanske till och med som vegansk midsommarmat! Den är ljuvlig som den är, men kan också varieras med andra bär. Cheesecaken är såklart mjölkfri och utan ägg.
Ta en kvarts kilo jordgubbar, pressa i en lime och häll i 33 centiliter sockerdricka. Mixa! Svårare än så är det inte att göra en läskande virgin strawberry daiquiri.
Gyllene, fluffiga plättar som blir glutenfria om du använder ren havre. Mosad banan ger smak och gör dem saftiga. Kardemumma och kanel blir pricken över i.
En oskyldigt rosa smoothie, men som innehåller mer smak och växtbaserade nyttigheter än du tror! Bas av osötad mandeldryck och fullproppad med söta jordgubbar, blåbär, hallon, basilika och fräschör från mynta. Slurp!
Lagrad ost på mörkt bröd, skjuts in i ugnen och sedan på med en liten kulle av rökt lax och avokado i en god senapsdressing. Med den syrade löken får det här receptet en läcker accent.