Hoppa till sidans innehåll

Även om det regnar vågrätt och luften är kall som en vinterdag eller om solen skiner och allt känns härligt så kommer valborg att inträffa på en torsdag detta år. Vi har knåpat ihop recepten som passar för en härlig vårdag.

Elin Nordström

Om det regnar...

  • Trofie med pistagepesto och burrata

    Om du känner att du har ett gäng extra timmar över så kavla upp ärmarna och laga pasta. Handrullade färska små pastaskruvar med hemgjord pistagepesto och krämig burrata. Traditionellt görs trofie utan ägg i degen men i detta recept gör vi pastan av vanlig pastadeg.

    Trofie med pistagepesto och burrata

  • Bowl med matvete och långbakad karré

    Vi kan väl komma överens om att saker som servereas i en djup lite för liten skål är godare än mycket annat? Här tjoffar man i kokt matvete, långbakad karré som marinerats med en söt och salt glaze. Dessutom: krispig gurka, friska sockerärtor och fräsch lime!

    Bowl med matvete och långbakad karré

  • Sabzi polo med koko sabzi – örtris med persisk omelett

    Sabzi polo och koko sabzi serveras traditionellt till nouruz – det persiska nyåret. Sabzi polo är ett persiskt örtris där riset smaksätts med dill, gräslök, koriander och persilja. Koko sabzi är en persisk omelett med örter och gurkmeja. Servera gärna tillsammans med fisk och tzatziki så har du en komplett valborsmåltid!

    Sabzi polo med koko sabzi – örtris med persisk omelett

  • Lins- och bönchili

    Om det är något som är gott att äta när vädret utanför fullkomligt hånskrattar en rätt i ansiktet med sina aprilfasoner så är det en het och värmande chiligryta. Det är också superskönt att laga något som i princip sköter sig själv.

    Lins- och bönchili

  • Pizza crudo

    Pizza crudo är en klassisk napolitansk pizza som toppas med tomatsås, mozzarella, oliver, kapris och lufttorkad skinka. Hur mumsigt som helst och PERFEKT att käka på valborg. Varför? Jo för att det är gott, det är enkelt att göra och så känns det lite festligt med platt mat, eller hur?

    Pizza crudo

Om det blir sol...

  • Grillad Öregrundare i tunnbröd med rostat rotsellerimos

    Mat som kan ätas med en hand är praktiskt och enkelt. Gör ett gott mos på rotselleri. Gurkan får dra i ättikslag för få den rätta syrligheten och blandas sedan med smetana. Grilla eller stek korven och servera rotsellerimoset med pressgurkan och korven i ett tunnbröd.

    Grillad salsiccia med piadinabröd

  • Rostad fransk potatissallad

    Inte ska man väl rosta den späda färskpotatisen! Jo, det ska man, för det blir vansinnigt gott. Servera den här ljuvliga lilla kompotten av potäter tillsammans med grillad kyckling och lite halloumi. Eller så väljer du något annat tillbehör, det spelar egentligen ingen roll för nästan allt passar till den här!

    Fransk potatissallad

  • Broccolirisotto med citron

    Mat som man kan äta med endast en sked kommer alltid att ha en speciell plats i våra hjärtan. Denna får smak av broccoli, vitt vin, vitlök, finriven parmesan och citronskal. Toppa med stjälkarna från broccolin.

    Broccolirisotto med citron

  • Primörbetor med getyoghurt och smulat isterband

    Här kokas späda rödbetor mjuka medan färggranna gul- och polkabetor hyvlas tunt och marineras kort i vinäger och olja. Ljuvligt gott tillsammans med getostdressing och saltsyrligt isterband.

    Primörbetor med getyoghurt och smulat isterband

  • Fiskpaket med kryddsmör och syrad lök

    Fisk smakar godast när den får vila i ett paket och långsamt gotta in sig i en massa goda smaker. Här grillas torsk, potatis, spenat och kryddsmör saftiga i paket, och serveras med fräsch syrad rödlök.

    Fiskpaket med kryddsmör och syrad lök