Festligt firande!

Thanksgivning

När det firas Thanksgiving står kalkon, goda tillbehör som sötpotatis, cornbread och tranbärssås, och sagolika efterrätten pumpapaj på menyn. Här får du recepten som sätter guldkant på firandet och svaret på varför man firar Thanksgiving.

Recept till Thanksgiving

Recepten som gör ditt Thanksgiving-firande komplett!

 • Helstekt kalkon med salvia, citron och vitlök

  Helstekt kalkon med salvia, citron och vitlök

  Betyg 4.1 av 5.
  22 personer har röstat
  Receptet har 7 kommentarer.

  Helstekt kalkon är något tidskrävande men med ett resultat som är värt väntan! Köttet blir smakrikt och saftigt i ugnen tillsammans med ett kryddsmör med salvia, citron och vitlök och avnjuts med en mustig gräddsås. Kalkon är ett måste under högtiden Thanksgiving och på det amerikanska julbordet.

  Helstekt kalkon med salvia, citron och vitlök
 • Sötpotatisstomp med ost och lök

  Sötpotatisstomp med ost och lök

  Betyg 3.9 av 5.
  9 personer har röstat
  Receptet har 0 kommentarer.

  Sötpotatis är ett gott tillbehör till såväl kött som fågel och fisk. Här mosas sötpotatisen till ett krämigt stomp tillsammans med lagrad ost och lök som kompletterar sötpotatisens söta smak. Ska du laga en Thanksgivingmiddag är detta mos perfekt till kalkonen!

  Sötpotatisstomp med ost och lök
 • Stuffing med bacon och timjan

  Stuffing med bacon och timjan

  Betyg 3.6 av 5.
  5 personer har röstat
  Receptet har 3 kommentarer.

  Stuffing är en örtkryddad brödröra som under högtiden Thanksgiving används som antingen fyllning i kalkonen eller serveras som tillbehör. Den består oftast av vitt bröd, lök, selleri, timjan och gott om smör. I det här receptet har vi även tillsatt bacon, morot och vitlök.

  Stuffing med bacon och timjan
 • Kryddig bakad pumpa med grönkål

  Kryddig bakad pumpa med grönkål

  Betyg 3.9 av 5.
  19 personer har röstat
  Receptet har 2 kommentarer.

  Baka butternutpumpa kryddad med ingefära, kanel och muskot i ugnen och servera tillsammans med grönkål och en sötsyrlig senapsdressing för en matig vintersallad.

  Kryddig bakad pumpa med grönkål
 • Tranbärssås

  Tranbärssås

  Betyg 4.3 av 5.
  4 personer har röstat
  Receptet har 1 kommentarer.

  Tranbärssås påminner om den svenska lingonsylten och serveras ofta på den amerikanska högtiden Thanksgiving och på julmiddagar i Storbritannien. Såsen är söt och syrlig och passar utmärkt till fågel och viltkött.

  Tranbärssås
 • Cornbread

  Cornbread

  Betyg 4.4 av 5.
  87 personer har röstat
  Receptet har 9 kommentarer.

  Det här brödet praktiskt taget smälter i munnen. Ett tips är att använda brödet för att suga upp den goda såsen. Dubbelt så gott!

  Cornbread
 • Pumpapaj

  Pumpapaj

  Betyg 4.5 av 5.
  13 personer har röstat
  Receptet har 1 kommentarer.

  Pumpapaj är en dessertpaj med en fyllning på pumpa smaksatt med kryddor som kanel, ingefära och stjärnanis och en vanligt förekommande efterrätt på Thanksgiving. Pajen får en fluffig konsistens och serveras kall tillsammans med vispgrädde eller glass.

  Pumpapaj
Därför firas Thanksgiving

Thanksgiving infördes som nationell helgdag under inbördeskriget 1863. Det var då presidenten Abraham Lincoln utropade Thanksgiving som en ny, nationell högtid med hopp om att helgdagen skulle kunna ena ett splittrat land.

Högtidens rötter går dock tillbaka till 1620-talet, då pilgrimer i dagens Massachusetts delade informella måltider med ursprungsbefolkningen från Wampanoag-stammen. Thanksgiving blev sedan en amerikaniserad version av de skördefester som jordbrukare ordnat i Europa i århundraden.

Förmodligen åts det ingen kalkon på de tidiga högtiderna i USA, utan mer sannolikt serverades hjort eller anka, som var betydligt vanligare i nordöstra USA där Thanksgiving först började firas. Sedan slutet av 1800-talet har kalkon varit vedertaget som högtidens officiella maträtt.

Det är inte ovanligt att familjer reser kors och tvärs över hela landet för att kunna fira Thanksgiving tillsammans och samlas kring den goda maten.

I år infaller Thanksgiving torsdag den 24 november.

Artiklar (6)

Jul

Julens nya hjältar

Sill och julskinka i all sin ära men här tipsar vi om julmat i en modern tappning.

God jul!

Recept till julbaket

Dags för årets julbak! Prova våra härliga, söta recept till advent, glöggmingel och jul.

Laga med lingon

Våra godaste lingonrecept

Se hit alla lingonälskare! Vi har samlat söta och salta godsaker med lingon i huvudrollen.