När det firas Thanksgiving står kalkon, goda tillbehör som sötpotatis, cornbread och tranbärssås, och sagolika efterrätten pumpapaj på menyn. Här får du recepten som sätter guldkant på firandet och svaret på varför man firar Thanksgiving.
Recepten som gör ditt Thanksgiving-firande komplett!
Det här brödet praktiskt taget smälter i munnen. Ett tips är att använda brödet för att suga upp den goda såsen. Dubbelt så gott!
Thanksgiving infördes som nationell helgdag under inbördeskriget 1863. Det var då presidenten Abraham Lincoln utropade Thanksgiving som en ny, nationell högtid med hopp om att helgdagen skulle kunna ena ett splittrat land.
Högtidens rötter går dock tillbaka till 1620-talet, då pilgrimer i dagens Massachusetts delade informella måltider med ursprungsbefolkningen från Wampanoag-stammen. Thanksgiving blev sedan en amerikaniserad version av de skördefester som jordbrukare ordnat i Europa i århundraden.
Förmodligen åts det ingen kalkon på de tidiga högtiderna i USA, utan mer sannolikt serverades hjort eller anka, som var betydligt vanligare i nordöstra USA där Thanksgiving först började firas. Sedan slutet av 1800-talet har kalkon varit vedertaget som högtidens officiella maträtt.
Det är inte ovanligt att familjer reser kors och tvärs över hela landet för att kunna fira Thanksgiving tillsammans och samlas kring den goda maten.
I år infaller Thanksgiving torsdag den 24 november.