Plankstek

3
0
Plankstek

Plankstek är en riktigt restaurangklassiker som har sitt ursprung i Ungern. Gör ett gott mos, som gratineras i ugnen tillsammans med tomaterna. Stek köttet och gör egen bearnaisesås eller köp färdig. Sätt ihop allt snyggt på plankan och planksteken är klar att servera.

Plankstek

Ingredienser

4 portioner

Potatismos

1 kg mjölig potatis (ej mandelpotatis)
2 äggulor
75 g smör
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
4 planksteksplankor
4 tomater (gärna plommontomater)
salt
svartpeppar
1 msk olivolja
4 skivor ryggbiff eller oxfilé (à 150 g)
25 g smör
150 g haricots verts (bönor)

Till servering

ca 3 dl bearnaisesås
gärna färsk persilja

För alla

Kontrollera noga innehållet i såsen.
Fri från gluten. Innehåller ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfri: byt ut smöret mot mjölkproteinfritt matfett.

Gör så här

Tips

Mos av mandelpotatis blir så löst att det inte går att spritsa och därför rekommenderar vi annan sort av mjölig potatis till detta recept.

Vad tyckte du om receptet?

3

Kommentarer

Näringsvärde per portion

Energi 3743 KJ / 897 kCal
Fett 59 g
Salt 4 g
Kolhydrater 49 g
Protein 41 g
Läs mer om näringsvärden