Plankstek
![Plankstek](https://assets.icanet.se/e_sharpen:80,q_auto,dpr_1.25,w_718,h_718,c_lfill/imagevaultfiles/id_238851/cf_259/plankstek.jpg)
Plankstek är en riktigt restaurangklassiker som har sitt ursprung i Ungern. Gör ett gott mos, som gratineras i ugnen tillsammans med tomaterna. Stek köttet och gör egen bearnaisesås eller köp färdig. Sätt ihop allt snyggt på plankan och planksteken är klar att servera.
![Plankstek](https://assets.icanet.se/e_sharpen:80,q_auto,dpr_1.25,w_718,h_718,c_lfill/imagevaultfiles/id_238851/cf_259/plankstek.jpg)
Ingredienser
4 portioner
Potatismos
1 kg mjölig potatis (ej mandelpotatis)
2 äggulor
75 g smör
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
4 planksteksplankor
4 tomater (gärna plommontomater)
salt
svartpeppar
1 msk olivolja
4 skivor ryggbiff eller oxfilé (à 150 g)
25 g smör
150 g haricots verts (bönor)
Till servering
ca 3 dl bearnaisesås
gärna färsk persilja
För alla
Kontrollera noga innehållet i såsen.
Fri från gluten. Innehåller ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfri: byt ut smöret mot mjölkproteinfritt matfett.
Gör så här
Tips
Mos av mandelpotatis blir så löst att det inte går att spritsa och därför rekommenderar vi annan sort av mjölig potatis till detta recept.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi3743 KJ / 897 kCal
Fett59 g
Salt4 g
Kolhydrater49 g
Protein41 g
Kommentarer
Det absolut
Gunnel
2024-02-14Den var jätte gott och lätt att göra
Vendela
2023-11-12Denna plankstek har jag gjort två gånger med mycket bra resultat.
Eva-lotta
2023-11-03