Kul jul!

Smarta jultips

Det ska vara kul med jul! Vi visar hur du kan göra julen både roligare och enklare. Här är tipsen som underlättar och gör julen lite godare.
Tips: massor av julrecept.

16 smarta tips inför jul

Vi vill inspirera med tips för att underlätta julen och göra det lite enklare. 

  1. Risgrynsgröt i en gryta med kanel på

    1. Gör gröten i ugnen

    Slipp brända kastruller i julstressen − gör gröten i ugnen och få till ett perfekt resultat. Utgå ifrån mängderna i grötreceptet nedan. Koka upp alla ingredienser i en kastrull eller gryta på spisen ca 2 minuter. Ställ in grytan med lock på i ugnen på 150°C ugnsvärme. Efter 2 timmar har du en gröt med perfekt krämighet.

  2. 3 spritspåsar med fyllning på en träskärbräda

    2. Spritspåsar i kylen

    Gör som på krogen! Ha röror, majonnäs och såser till julbordet förberedda i engångsspritspåsar i kylen. Några röror som passar bra för det är löjroms-créme fraiche, gubbröra och skagenröra. Se bara till att hacka fint och att klippa ett tillräckligt stort hål på spritspåsen. Sen är det bara att klämma på.

  3. Maffig skinkmacka med en massa pålägg

    3. Skinkmackan du aldrig glömmer

    Gör en riktig maffig dagobertmacka, en macka i flera lager med olika sorters pålägg. Ett perfekt sätt att ta tillvara på skinkrester och annat smått och gott från julbordet. Eller gör en grillad macka fylld med julskinka, syrligt äpple, surkål, saltgurka och dijonsenap.

  4. Syrad rödkål

    4. Syra rödkålen!

    Strimla 1 kg kål, blanda gärna vit och röd. Massera med 1½ tsk salt utan jod tills kålen vätskar sig. Tryck ner i en glasburk. Vätskan ska täcka helt. På med lock. Låt stå framme i två veckor – klart! Den syrade kålen håller sedan i sex månader om du förvarar den i kylen. Om du föredrar vitkål framför rödkål, har vi såklart ett recept för det med!

  5. Julbord

    5. Fixa knytis

    Fira julen med förning. Eller som vi säger idag – knytkalas! Bjud in släkt och vänner och låt alla bidra med sin favorit till julbordet. Ett tips är att be gästerna skriva en skylt till sin maträtt om vad som är i för att underlätta för eventuella allergiker.

  6. Glöggkokta revbensspjäll med glögglaze

    6. Laga gott med glöggslattar

    Glöggslattarna som blivit kvar efter advent passar perfekt att ha i revbenspjällskoket. Här är ett klockrent recept på supermöra revbensspjäll. Koka spjällen i glögg, sedan penslar du på en glaze som gjord på bland annat glögg, ingefära, sirap och sambal oelek.

  7. Varm äppelmust i ett glas

    7. Varm äppelmust med kanel

    Enkelt och underbart gott. Värm 1 liter äppelmust med 2 kanelstänger. Gott framför brasan eller efter juldagspromenaden! Här är ett annat värmande recept med äppelmust.

  8. Janssons frestelse i en ugnsform

    8. Enkel Janssons frestelse

    En jul utan Jansson är väl ingen riktig jul? Här är ett recept på en snabb Jansson som passar lika bra året runt. 

  9. En hög med nygräddade lussebullar

    9. Lusseriddare

    Liva upp de torra lussebullar och servera dem som frasiga lusseriddare. Gör precis som i receptet nedan på klassiska fattiga riddare, men byt ut brödet. Dela lussekatten i två tunna skivor, doppa i smeten och stek i smör. Strö på socker och kanel och servera med vaniljglass.

  10. knäckbräck med lime strössel

    10. Paketpanik?

    Ta det lugnt, vi har tänkt ut en garanterad uppskattad och enkel gå-bort-present. Gör ett stort knäckbräck och slå in i cellofanpapper. Ett paket som alltid uppskattas! 

  11. Nystekta köttbullar i en stekpanna

    11. Olja händerna

    Vi har tagit fram tipsen för de perfekta köttbullarna. Ett av de hetaste tipsen är att smörja in händer och skärbräda med olja i stället för vatten. Du undviker onödig vätska i pannan som kan sänka värmen och gör att det börjar koka. Men framförallt går rullandet superlätt!

  12. En bit färsk lax med massa kryddor runt omkring

    12. Glömt grava laxen?

    Den klassiska metoden att grava lax har hängt med sedan förra sekelskiftet, och tar hela två dygn att få färdig. Vi avslöjar hur du, på bara fyra timmar, får perfekt gravad lax som blir riktigt saftig och smakrik. Kom bara ihåg att snabbgravningen inte förlänger hållbarheten. Så grava bara en så stor bit som du tror går åt.

  13. Julbord med granris som dekoration

    13. Duka med ris från julgranen

    Gör dukningen både roligare och snyggare genom att klippa av några grankvistar nedtill på julgranen och pynta bordet med. Ingen märker om du tar några kvistar längst ner, och så kan du passa på att göra granen lite mer jämn.

  14. Pankofriterad lutfisk med citron

    14. Pankofritera lutfisken

    Föredrar du fras framför daller? Då ska du testa att panera lutfisken med det asiatiska ströbrödet panko. Vänd bitar av lutfisk i mjöl, ägg och panko. Fritera och servera med en pigg och fräsch dipp på gröna ärter. Bra sätt att få den mest lutfiskskeptiske att våga testa.

  15. karamellig brysselkål med gyllenbrun färg i en stekpanna

    15. Kryssa brysselkålen

    Rotstocken på brysselkålen är träigare än toppen. För en jämnare kokning - skär ett lätt kryss i botten, ca ½ cm djupt, av brysselkålen. Eller rosta dem i ugnen, blir supergott. Dela dem på mitten, på med ordentligt med olivolja. Rosta i ugnen på 200°C ca 15 minuter. Strö över lite flingsalt – klart! Ett annat tips är att koka in dem i en socker- och vinägerblandning, för en karamellig brysselkål.

  16. En klassisk gubbröra i en skål

    16. Ägghalvor som står stadigt

    Skär av lite av ägghalvans undersida så slipper du ägghalvor som halkar runt på uppläggningfatet. Likaså gäller för avokadohalvor. Äggsvinnet är bara att blanda ner i nubbe- eller gubbröran!

Artiklar (1508)

Istället för julbord!

Jultallrik

Byt julbordet mot små läckra tallrikar fyllda med julens smaker, recepten hittar du här!

Sagolikt sött

Sött på rekordtid!

Sugen på dessert men har ont om tid? Ingen panik. Här listar vi snabbfixade desserter.

Köttfri fest

Vegetarisk nyårsmeny

Den ultimata vegomenyn för dig som vill äta mer grönt. Vegetarisk mat är också lyxig!