Bild laddas
Vi testar!

Vegansk kola, så gör du!

För dig som är vegan eller allergisk mot mjölk, har vi testat att byta ut vispgrädde och smör mot vegetabiliska alternativ som sojagrädde, kokosgrädde, och havrebaserad gräddersättning samt mjölkfritt margarin. Här är resultatet!
Tips: recept på gräddkola utan mjölk.

Kola utan vispgädde

Vi har testat att byta ut vispgrädde, när vi kokade kola, mot 3 olika växtbaserade grädd-alternativ. Det fungerade minst lika bra! 

 • Bild laddas

  Sojagrädde

  När du byter ut vispgrädden mot sojagrädde så får du en ljus, spänstig och söt kola som är väldigt lik en klassisk gräddkola i både konsistens och smak.

 • Bild laddas

  Havregrädde

  Havregrädde fungerar också utmärkt som alternativ till vispgrädde. Smaken blir söt med en tydlig havresmak. Konsistensen är fast och påminner om den på en traditionell gräddkola.

 • Bild laddas

  Kokosgrädde

  Byter du i stället ut vispgrädden mot kokosgrädde med en fetthalt på 20 % så blir kolan betydligt mjukare i konsistensen med en tendens till att flyta ut lite mer. Kolan får också en tydlig smak av kokos. Tänk på att det tar nästan dubbelt så lång tid att komma upp i rätt temperatur, 125°C, när du byter ut vispgrädden mot kokosgrädde.